Celebrul bucatar si sustinator al unei alimentatii sanatoase Jamie Oliver intentioneaza sa inchida sase dintre restaurantele sale cu specific italian din Marea Britanie, din cauza deprecierii lirei sterline provocate de Brexit, care a urcat costurile localurilor, relateaza Bloomberg, citat de News,ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, in primul trimestru vor fi inchise restaurante din Aberdeen, Exeter, Cheltenham, Richmond, Tunbridge Wells si Ludgate Hill, din Londra, a declarat un purtator de cuvant.

Anuntul este cel mai recent semn al presiunilor exercitate asupra afacerilor de deprecierea lirei, dupa referendumul din iunie referitor la Brexit. Cresterea costurilor de achizitie a unor produse precum uleiul de masline a facut ca restaurantele respective sa devina nesustenabile, a explicat purtatorul de cuvant.

"Asa cum stiu toti proprietarii de restaurante, este o piata dura, iar presiunile post-Brexit si incertitudinile au inrautatit situatia", afirma directorul general Simon Blagden intr-un comunicat.

Restaurantele care vor fi inchise genereaza sub 5% din vanzarile si angajatii retelei lui Oliver. Compania a precizat ca va cauta sa ofere locuri de munca alternative pentru cei 120 de angajati afectati de restructurare.

Oliver intentioneaza in continuare sa infiinteze in acest an alte 22 de restaurante italienesti in afara Marii Britanii, in tari precum Australia, Brazilia si Rusia. El urmeaza sa mai deschisa noi steakhouse-uri Barbecoa in Marea Britanie. Afacerile merg foarte bine, in ansamblu, incheind anul cu vanzari in termeni comparabili in crestere si cu un numar mai mare de restaurante, a aratat Blagden.