Creatorul de moda Daria Jukova, prietena miliardarului Roman Abramovici, isi promoveaza intens colectiile de moda printre iubitorii occidentali ai luxului si realizeaza o adevarata revolutie a gustului admiratoarelor vestimentatiei de lux de la ea din tara, scrie The Observer. Dasa (numele de alint) e frumoasa, ingrozitor de bogata si prietena unuia din cei mai instariti barbati din lume – patronul clubului de fotbal Chelsea, scrie publicatia engleza. Marca sa, Kova&T, se vinde in peste 70 de magazine raspandite in toata lumea.

Daria Jukova ataca stilul postsovietic

Jukova merge in avangarda noii revolutii de stil – miscarea postovietica a „amazoanelor lumii modei”, a caror misiune este de a demonstra ca rusii sunt cei mai puternici si buni consumatori de lux de pe planeta. Rusii fac totul la scara ampla.

La mijlocul anilor 90, noii bogati ai Rusiei au capatat reputatia de oameni innebuniti dupa briliante, gata sa se imbrace din cap pana in picioare in haine confectionate de cele mai renumite case de moda. Dupa 10 ani, elita rusa s-a saturat de calificativul „vulgar” si vrea o schimbare radicala de imagine.

Expertii impartasesc aceasta parere. „Rusia este o tara cu traditie seculara in pasiunea pentru frumos si elegant. Pentru un timp, aceasta dragoste pentru lux a fost data la o parte si pusa la pastrare, daca putem spune asa. Acum a fost revitalizata. Dar aceasta iubire se regaseste in sufletul rusoaicelor, la fel ca in italience, sau frantuzoaice”, afirma specialistii.

Prin urmare, ideea de stil traverseaza acum o perioada de regandire profunda. Iar Dasa conduce contraatacul asupra stilului pompos postsovietic. Jukova este mandra ca este rusoaica si declara sus si tare, de fiecare daca cand se iveste vreun prilej, ca nu face parte din „locuitoarele rusoaice ale Londrei, in notiunea traditionala, adica vulgara”.

Desi capitala britanica reprezinta pentru ea principalul domiciliu, Jukova face naveta intre Miami, Los Angeles, New York, Moscova si Paris. „Moscova se afla intr-o etapa de tranzitie – stilul elaborat, de o eleganta impunatoare este treptat indepartat de preferinta pentru o vestimentatie mai neconventionala. Iata de ce hainele mele se bucura de apreciere in Rusia. Pur si simplu, oamenii vor sa se imbrace in tricou si blugi, in loc sa cumpere o garderoba intreaga din ultima colectie Gucci”, spune Dasa.

Noua generatie de femei-afaceriste in domeniul luxului

Multe tinere rusoaice viseaza sa devina adevarate „leoice ale lumii mondene”, sa devina sotii de oligarhi sau creatori de moda. Kira Plastinina a atins doua din aceste scopuri – pentru casatorie este inca prea tanana. Are doar 15 ani. Tatal ei, Serghei Plastinin, este patronul uneia din cele mai mari companii din Rusia, producatoare de sucuri si produse lactate. Averea ei a fost estimata la 350 milioane lire sterline.

Plastininina, considerata un fel de „far al tinerei generatii de copii de bani gata”, a deschis anul trecut sapte magazine, afacere in care a investit o parte din cele 50 milioane de lire sterline daruite de parintele ei. Acum, ea este creatorul oficial al tinutelor pentru extrem de populara emisiune de televiziune „Fabrica de stele”, varianta rusa a showului Xfactor.

Preturile la hainele semnate Kira Plastininina incep de la 59 de lire sterline. Produsele ei sunt destinate numeroasei clase de mijloc, care-si face cumparaturile in noile magazine moscovite din categorie „moda stradala de inalta clasa” – Topshop, Mango si Zara. Nu trebuie uitat, scrie Observer, ca venitul mediu anual al unui tanar moscovit este de circa 20.000 lire sterline, chiar mai mare pentru specialistii angajati la companii internationale.

Natalia Vodianova este considerata „regina” podiumurilor de moda din Moscova si are in fata o cariera stralucita. „Noi vrem sa fim ca Dasa”, recunoaste Aizel Trudel, „imparateasa” buticurilor din capitala rusa, o tanara de 29 de ani.

Sunt fete care tanjesc sa intre pe lista celor mai elegante doamne ale Moscovei, alaturi de Lilia Aleksandrovna, proprietara a unui lant de magazine de lux si care prefera imbracamintea Lanvin si Aleksander McQueen. Sau diva fitnesului, Olga Sluter, ori fiica si nepoata lui Mihail Gorbaciov, Irina si Ksenia Vigransk, sau Polina Deripaska, sotia baronului aluminiului, Oleg Deripaska, a carui avere este estimata la peste 8 miliarde lire sterline.

Recent, in sociatate a aparut o figura noua – Svetlana Medvedeva, viitoarea Prima Doamna a Rusiei. Ea este buna prietena cu designerul Valentin Iudaskin si o sustinatoare apriga a „modei rusesti de inalta clasa”.