"In viata trebuie sa iubesti si sa traiesti, pentru ca oricum moartea este destul de dureroasa", spunea marele Frank Sinatra, in putinele sale momente de slabiciune. Eternul Sinatra, un optimist incurabil, si-a trait viata dupa propriile reguli, reusind sa ramana in istoria muzicii ca fiind unul dintre cei mai mari interpreti ai secolului 20. La un deceniu de la moartea sa, Frank Sinatra este mai viu ca niciodata, celebrele “Something Stupid”, “Strangers in the night”, “New York, New York” sau “My way" fiind ascultate zilnic de zeci de mii de internauti pe site-urile specializate de muzica si video.

Povestea lui Francis Albert Sinatra incepe in Hoboken, New Jersey, pe data de 12 decembrie 1915. Singurul copil al unui cuplu de imigranti italieni, micul Sinatra a fost indrumat spre cariera de inginer, dar pasiunea pentru muzica si sport l-a facut pe acesta sa renunte la scoala. Dupa ce a lucrat o perioada ca functionar in birourile unui ziar local, The New Jersey Observer, Frank s-a decis sa urmeze o cariera in muzica. Astfel, a inceput sa cante oriunde si oricand i se oferea ocazia, la petreceri sau in cluburile de noapte.

Abia in 1935, la varsta de 20 de ani, Frank a decis sa participa la un concurs radiofonic extrem de popular la acea vreme - Major Bowes Amateur Hour. Printre concurenti se afla si un trio al carui manager l-a convins pe Frank sa se alature grupului. Astfel, cei patru baieti, redenumiti The Hoboken Four au intrat in concurs si au castigat primul loc. Patru ani mai tarziu, imediat dupa casatoria cu prietena lui din copilarie Nancy Barbato, Frank s-a alaturat big band-ului lui Harry James, cu care a inregistrat o serie de melodii bine primite de public, printre care "My Buddy" sau "All or Nothing at All". Desi au lucrat pentru scurt timp impreuna, James a intuit superstarul din tanarul Sinatra si l-a incurajat sa continue.

In 1940, Sinatra s-a alaturat orchestrei lui Tommy Dorsey Orchestra si a ajuns pe primele locuri in topuri. In aceasta perioada inregistreaza piesele cu cel mai mare succes, printre care "Imaginations", "The One I love, Fools Rush In" sau "I’ll never Smile Again", multe dintre ele fiind nelipsite in concertele pe care Frank le va da pe tot parcursul carierei sale.

Frank Sinatra - New York , New York

Dragostea pentru femei, inspiratie pentru muzica

Treptat, isi construieste si o cariera la Hollywood, ca actor dramatic, insa dupa ce corzile sale vocale au fost afectate in 1952 de o grava hemoragie, artistul decide sa ia o pauza. Managerii lui au renuntat la serviciile sale astfel ca a inceput sa-si caute singuri roluri. Pentru modesta suma de 8000 de dolari a fost de acord sa joace un rol secundar in filmul From Here to Eternity (1953), rol pentru care a castigat un premiu Oscar. A mai primit o nominalizare la Oscar pentru filmul "The Man with the Golden Arm" (1955), in care a interpretat un dependent de droguri. Pe masura ce imbatranea, cariera sa devenea din ce in ce mai infloritoare.

Hotaraste insa sa se retraga in 1970, punand capat unei cariere muzicale de de 35 de ani. Insa Frank Sinatra mai avea multe de spus si revine in 1973 cu albumul „Ol’ Blue Eyes Is Back". Joaca in cateva filme si are aparitii la TV, iar in 1996 accepta un rol minor intr-un episod din serialul de animatie „Hey Arnold!"

Pe plan personal, Sinatra a preferat sa pastreze discretia, desi era cunoscut pentru aventurile sale. Dupa 12 ani de mariaj, Sinatra divorteaza in 1951 de Nancy Barbato pentru a se recasatori cu Ava Gardner, una dntre reginele frumusetii la acea vreme. Mariajul lor nu a durat decat 2 ani, insa cei doi divortand oficial abia in 1957. Din prima sa casnicie, cu Nancy Barbato, s-au nascut trei copii: Nancy, Frank Jr. si Tina. Dupa casatoria sa cu Ava Gardner, s-a mai casatorit de doua ori cu Mia Farrow si apoi cu Barbara Marx, vaduva unuia dintre fratii Marx.

Frank Sinatra - My way

Un personaj controversat

Toata viata sa, Frank a starnit controverse. A cheltuit mult si a trait intens pintre staruri din lumea filmului, pesonalitati politice, sefi ai mafiei si presedinti.

Legaturile sale cu Mafia au fost cercetate pentru mult timp. Se spune ca la sfarsitul anilor '40, Frank a acceptat sa devina curierul lor, implicandu-se intr-o afacere de bauturi alcoolice intre mafia din Chicago si cea din New York. Rolul lui Sinatra era sa transporte o valiza cu 3.5 milioane de dolari, intre cele doua orase. Pe aeroportul din New York, la un control de rutina a fost rugat sa deschida geanta in care se aflau banii. Din cauza fanilor care l-au recunoscut si au navalit asupra lui, agentii au fost nevoiti sa ii permita sa treaca, fara sa efectueze controlul.

Se pare ca Frank Sinatra ar fi si cel care a inspirat personajul Johnny Fontaine din cartea "The Godfather", un cantaret care se foloseste de relatiile sale cu Mafia pentru a avansa in cariera. In volumul lui Mario Puzo, Fontane este un protejat al Nasului si il ajuta pe acesta sa transporte o valiza cu banii mafiei.

Frank Sinatra moare pe data de 14 mai 1998, in urma unui infarct, lasand in urma o cariera de invidiat si sute de melodii care inca mai trezesc entuziasmul si buna dispozitie. A fost un optimist pana in ultimele clipe de viata, dorind sa arate lumii ca placerile vietii nu ar trebui refuzate. Marele artist a fost inmormantat in orasul Cathedral, California, langa parintii sai. Pe piatra sa funerara scrie astfel: "Tot ce este mai bun, abia acum urmeaza" (The best is yet to come).

Frank si Nancy Sinatra - Something Stupid

Surse: wikipedia, org, franksinatra.com, biografiicantareti.blogspot.com