Unul dintre cele mai cunoscute modele din perioada ceausista, Melek Amet, a murit, aseara, la varsta de 49 de ani, rapusa de un cancer ovarian. Fosta eleva a Zinei Dumitrescu a fost inmormantata astazi, la cimitirul Ghencea musulman din Bucuresti, la ora 14:00. Celebrul manechin a lucrat la Casa de Moda Venus in perioada 1981-1992, iar dupa Revolutie, a condus agentia de manechine Blu Models. "Era foarte muncitoare si tot timpul gata sa te ajute", spune Zina Dumitrescu.

Nu era preferata lui Ceausescu

"S-a speculat aceasta informatie, cum ca Melek s-ar fi aflat in gratiile cuplului Ceausescu, dar nu este adevarat", spune presedintele Casei de Moda Venus, Nicolae Barbulescu. "A fost casatorita cu fiul lui Virgil Trofin, membru de baza in PCR, dar nu avea o relatie speciala cu sotii Ceausescu", mai spune Barbulescu.

Adriana Capiteanu este angajata a Casei de Moda Venus si a lucrat mult timp alaturi de Melek. "Radea mult si era foarte implicata in ce facea. Daca a avut probleme in timpul comunismului pentru ca era turcoaica? Nici gand. E adevarat ca pe atunci era nora lui Trofin, dar felul ei de a fi cucerea pe oricine", spune Capiteanu.

Parerea este intarita de fosta profesoara a lui Melek, Zina Dumitrescu. Melek se integra foarte repede, din aceasta cauza nici nu era vazuta drept un element exotic: "Mergea des la biserica, a fost si nasa", spune creatoarea de moda.

Dedicata meseriei ei

Toti cei care au povestit despre Melek spun acelasi lucru: lucra mult si era dedicata meseriei ei. In perioada comunista modelling-ul era o slujba: manechinele aveau carte de munca si lucrau cu norma intreaga. "Melek era pe aici cate 8-10 ore pe zi", isi aduce aminte Barbulescu. Era mult de lucru, pentru ca "atunci nu erau alternative in materie de moda", spune Capiteanu.

Fiind circa 30 de manechine in toata Romania, modelling-ul era mult mai solicitant fata de cel de dupa Revolutie. "Acum, fetele astea lucreaza 2-3 ani. Pe atunci, puteai sa prezinti si 10-15 ani", spune Capiteanu. "Erau prezentari saptamanale, sedinte foto pentru reviste, mai ales pentru revista Modern", isi aduce aminte si Zina Dumitrescu. "Iti trebuia mai mult curaj sa faci modelling decat acum, iar Melek era tot timpul cu noi, plina de viata", completeaza aceasta.

Prezentarea de moda "30 Plus", care a avut loc in 2005, a fost dedicata "generatiei de aur" a manechinelor din Romania anilor '80-'90. Zina Dumitrescu a strans pe aceeasi scena mai multe nume ale modei romanesti: Romanita Iovan, Bianca Brad, Catalin Botezatu.

Unele dintre ele nu mai profesau modelling-ul, dar "Melek a reusit sa slabeasca opt kilograme in zece zile pentru aceasta prezentare", spune Capiteanu.

"Aranjati-mi si mie palaria asta, dar sa nu ma vada doamna Zina"

Inainte, "angajatele veneau la program, primeau salariu" pentru cele 8 ore de lucru, povesteste Capiteanu. "Aveam de lucru mai mereu, dar cand mai erau perioade in care nu aveam ce face, Melek venea mereu pe la noi, la Palarii".

Era cocheta si ii placeau foarte mult palariile. "Nu iesea din casa fara palarie si ii placea sa le poarte si in prezentarile de moda", isi aduce aminte Capiteanu. "Le proba si daca-i placea una anume, imi zicea: <>".

"E nedrept ca s-a intamplat asta, Melek nu fusese niciodata bolnava. Imi aduc aminte de ea ca fiind prompta si volubila, era o placere sa lucrezi cu ea", a mai spus Dumitrescu.

Si Catalin Botezatu, unul dintre cei mai buni prieteni ai fostului manechin, a declarat, pentru HotNews.ro, ca "Nu pot sa vorbesc la trecut despre un astfel de om. Era de o vitalitate debordanta, un om extraordinar de sociabil, un prieten adevarat. Oriunde s-ar fi aflat, nu facea decat sa destinda atmosfera. Avea un enorm simt al umorului, dar era si un om de mare bun simt. Si-a ascuns boala fara sa se vaite, a dus-o pe picioare pana la capat, fara sa ii intristeze pe cei din jur. Am pierdut un prieten, un om adevarat, toti cei care au cunoscut-o au pierdut un prieten".

Catalin Botezatu a marturisit ca nu va fi prezent astazi la inmormantare, din cauza ca are o prezentare de moda in alt oras. El a spus ca va merge la biserica sa ii aprinda o lumanare si sa se roage ca Dumnezeu sa o primeasca pe Melek Amet acolo unde ii este locul.