Reprezentantii Romaniei, Nico si Vlad Mirita, au urcat primii pe scena la finala Eurovision de la Belgrad, dar au incheiat concursul printre ultimii: locul 20 din 25 de participante. Rusia a castigat finala, fiind urmata in clasament de Ucraina si Grecia.

Melodia care a reprezentat Romania a obtinut doar 45 de puncte, fiind punctata maxim doar de Spania si Moldova. Celelalte puncte adunate de Nico si Vlad Mirita au fost distribuite astfel: San Marino - 1, Israel - 6, Cipru - 3, Irlanda - 3, Franta - 4 si Portugalia - 4.

Romania, prin vocea artistei Alina Sorescu, a acordat punctajul maxim reprezentantei Greciei.

Rusul Dima Bilan a triumfat in concurs cu piesa "Believe!", o colaborare reusita cu violonistul Edvin Marton si patinatorul Evgheni Plusenko. Bilan a obtinut un punctaj de 272, fiind urmat in clasament de Ani Lorak (Ucraina) si Kalomira (Grecia).

Ca urmare a acestui succes, Rusia va organiza editia 2009 a Eurovision.

Iata si clasamentul final al Eurovision 2008:

Rusia - 272 p.

Ucraina - 230 p.

Grecia - 218 p.

Armenia - 199 p.

Norvegia - 182 p.

Serbia - 160 p.

Turcia - 138 p.

Azerbaijan -132 p.

Israel - 124 p.

Bosnia Hertegovina -110 p.

Georgia - 83 p.

Letonia - 83 p.

Portugalia -69 p.

Islanda -64 p.

Danemarca -60 p.

Spania - 55 p.

Albania - 55 p.

Suedia - 47 p.

Franta - 47 p.

Romania - 45 p.

Croatia - 44 p.

Finlanda - 35 p.

Germania -14 p.

Polonia - 14 p.

Marea Britanie - 14 p.

Dima Bilan, care a primit noul trofeu al Eurovision creat de designerul suedez Kjell Engman, va fi promovat printr-un turneu organizat in mai multe tari, printre care se numara Marea Britanie, Franta, Belgia, Finlanda, Suedia si Norvegia. Noul trofeu reprezinta un microfon clasic, "cu un aer nostalgic", si a fost realizat din sticla transparenta si detalii pictate.

Asculta melodia castigatoare

La editia din 2008, organizata in capitala Serbiei, Belgrad, au participat 43 de tari, acesta fiind un record ca numar de concurenti. Belgrade Arena, sala in care se desfasoara Eurovision Song Contest 2008, are o capacitate de 23.000 de locuri si a mai gazduit, printre altele, Campionatul European de Baschet din 2005, dar si concerte ale unor nume percum The Chemical Brothers, Joe Cocker and Andrea Bocelli.

Concursul din capitala Serbiei a fost punctat de un concert extraordinar al lui Goran Bregovic.

Asculta aici "Pe-o margine de lume", melodia interpretata de Nico si Vlad Mirita:

Cei care vor reprezenta Romania la editia din 2009 a concursului vor fi obligati sa participe la semifinala. Potrivit regulamentului Eurovision, se califica direct in finala tara gazda si "the big four" (Germania, Franta, Spania si Marea Britanie).

Eurovisionul, care se desfasoara din 1956, a fost castigat de Irlanda de sapte ori, tara cu cele mai multe victorii. Cele mai bune clasari ale Romaniei au fost in 2005, cand Luminita Anghel si Sistem au terminat concursul pe pozitia a treia, cu "Let Me Try", respectiv in 2006, cand Mihai Traistariu s-a clasat al patrulea, cu "Tornero".