Metallica - un nume care nu mai are nevoie de prezentare, dupa ce trupa rezista de mai bine de 25 de ani. Dupa moartea unuia dintre membri - Cliff Burton, plecarea altuia - Jason Newsted si adoptarea unui nou basist - Robert Trujillo, "metallicii" nu se lasa: strang in continuare mii de oameni la concerte si urmeaza sa lanseze un nou album - "Death Magnetic", in luna septembrie 2008. Primul episod din seria celor patru prezinta, in continuare, inceputurile trupei Metallica.

Cine-ar fi crezut ca o sa iasa ceva atunci cand, in 28 octombrie 1981, bateristul Lars Ulrich i-a facut chitaristului James Hetfield o oferta de nerefuzat? "Am vorbit cu Brian Slagel (n.r. - fondatorul casei de discuri Metal Blade Records) si trupa mea poate inregistra o piesa pentru compilatia <>. Te bagi?"

De fapt, Ulrich nu avea nicio trupa la acel moment, insa daduse un anunt intr-un ziar din Los Angeles in care scria ca este in cautare de muzicieni. Hetfield a raspuns la anunt, iar Ulrich l-a recrutat. Cei doi si-au inregistrat prima melodie, in care James era si solist, si chitarist, si basist, iar Lars se ocupa de baterie. In rest, facea pe managerul. Colegul de apartament al lui Hetfield, Ron McGovney, a preluat pana la urma chitara bass, iar Dave Mustaine a devenit chitaristul oficial.

Formatia si-a pus numele Metallica la sugestia unui prieten si a inceput sa cante prin Los Angeles, in deschiderile altor trupe. Au inregistrat apoi un demo - "No Life Til Leather", care le-a adus un oarecare renume in underground-ul metalist din San Francisco si New York, arata metallica.com.

Metallica a sustinut apoi doua concerte in San Francisco, iar baietii si-au dat seama ca publicul era mult mai prietenos si sincer decat cel din Los Angeles. Tot in acea perioada, 1982, l-au cooptat pe Cliff Burton la bass, pe care il gasisera intr-un club, cantand la acea vreme in trupa "Trauma".

Dupa ce demo-ul "No Life Til Leather" a fost ascultat de Jon Zazula - proprietarul unui magazin de discuri -, acesta i-a chemat imediat pe baieti la New York, pentru a inregistra un album. Toate bune si frumoase, doar ca Dave Mustaine incepuse sa creeze cam multe probleme din cauza abuzului de droguri si alcool, asa ca a fost expediat rapid din trupa si inlocuit cu Kirk Hammet. Asta se intampla pe 1 aprilie 1983.

  • Primul album Metallica, "Kill 'Em All", s-a lansat in 1983, dupa indelungi discutii cu reprezentantii casei de discuri, care nu au fost de acord ca albumul sa fie lansat cu numele initial - "Metal up your ass". Lansarea a fost urmata de un turneu care i-a facut pe baieti cunoscuti in SUA si Europa.
  • Pentru al doilea album, "Ride the lightning", trupa a plecat, in 1984, la Copenhaga pentru inregistrari. O firma franceza de prese de tipar a printat, din greseala, coperte verzi pentru album, acestea fiind acum considerate piese de colectie. Printre piesele reprezentative de pe album se numara "For whom the bell tolls" si "Fade to black".
  • Intorsi in studiouri in 1985, trupa inregistreaza "Master of Puppets", lansat in martie 1986, album care le atrage titlul de "pioneri ai trash-ului". "Battery", "Welcome home (Sanitarium)" sau "Damage, Inc." cresc si mai mult renumele trupei. Metallica il insoteste apoi intr-un turneu pe Ozzy Osbourne.

"Whiplash" de pe primul album, "Kill 'Em All"