Sting si Dave Matthews s-au alaturat miscarii artistilor care sprijina cauza Tibetului. Vocile acestora se vor auzi pe un album care se va lansa, in China, chiar inainte de Jocurile Olimpice.

Alti artisti implicati in proiectul numit "Cantece pentru Tibet" sunt Moby, John Mayer si Suzanne Vega. "Acest album va atrage atentia oamenilor asupra importantei Tibetului, a culturii sale si a crizei in care tibetanii se afla astazi", a afirmat unul dintre organizatorii proiectului, Michael Wohl.

Lansarea albumului pe iTunes este programata pentru 5 august, cu 3 zile inainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing. Wohl spune ca aceasta data a fost aleasa intentionat: "Vrem sa exprimam sprijinul fata de oamenii din Tibet, precum si mesajul lor de pace prin intermediul muzicii, intr-un moment in care toti sunt cu ochii pe China", a spus acesta, conform AFP.

Multe grupari care sunt impotriva politicii Chinei in Tibet incearca sa se foloseasca de evenimentul Jocurilor Olimpice pentru a-si exprima ingrijorarea fata de starea tibetanilor, precum si sprijinul pe care il acorda conducatorului spiritual al acestora - Dalai Lama.

Una dintre grupari a sugerat atletilor participanti la JO sa isi tina palmele, simplu, in forma de T, pentru a-si exprima solidaritatea fata de tibetani.

In luna martie a acestui an, artista islandeza Bjork a atras furia autoritatilor chineze atunci cand a strigat, de cateva ori, "Tibet" in timpul unui concert sustinut in Shanghai. Autoritatile din Beijing au spus, dupa aceea, ca vor aplica restrictii dure asupra cantaretilor straini.

China conduce Tibetul din 1951, la un an dupa ce a trimis trupe pentru "eliberarea" teritoriului.

Multi tibetani, alaturi de Dalai Lama - care a parasit Tibetul in 1959 -, sustin ca locuitorii au suferit abuzuri politice, culturale si religioase sub conducerea Chinei.