Lars Ulrich, tobosarul trupei Metallica, a vorbit, la CityFM, despre noul album "Death Magnetic", ce urmeaza sa fie lansat in aceasta toamna. Acesta va contine 10 piese noi-noute, insa Metallica nu va urma initiativa celor de la Radiohead sau Nine Inch Nails, aceea de a distribui albumul gratuit, pe internet. Ulrich explica si de ce Metallica a ales sa nu mai lucreze cu fostul producator Bob Rock, preferandu-l pe Rick Rubin pentru noul album.

Hefe - Multumim ca ai avut amabilitatea sa stai cu noi de vorba si o sa incep prin a te intreba daca in cadrul acestui nou turneu o sa prezentati lumii ceva din noile voastre piese?

Lars Ulrich – Da, cu siguranta, in curand se va intampla si lucrul asta. Noi vom concerta prin Europa pana spre sfarsitul lunii august. Albumul va aparea pe piata la jumatatea lui septembrie, asa ca vom incepe sa prezentam noile piese foarte curand

Hefe - Care a fost atmosfera in studio acum, cand nu-l mai aveti alaturi de voi ca producator pe Bob Rock? E un tip despre care se spunea ca este ca si al 5-lea membru al formatiei si care a fost alaturi de voi timp de 18 ani.

Lars - Bob Rock este unul din cei mai buni prieteni ai mei, dar, dupa aproape 20 de ani impreuna cu el, ne-am dorit sa incercam ceva nou atat din punctul nostru de vedere, cat si din punctul lui Bob de vedere. Sincer sa fiu, nu sunt in totalitate convins ca ar fi dorit sa participe la un nou album Metallica si cred ca isi dorea si el o mica pauza. A fost foarte interesant lucrul cu noul nostru producator Rick Rubin, dar ne gandim la Bob tot timpul si chiar i-am aratat noile noastre piese care i-au placut foarte mult. Asta ne bucura.

Hefe - Vreau sa te intreb ce v-a facut sa-l alegeti pe Rick Rubin ca noul vostru producator? Ce album pe care el l-a produs v-a facut sa deveniti fani ai lui si sa va doriti sa lucrati alaturi de el?

Lars - Il cunosc pe Rick dinainte de a-l cunoaste pe Bob Rock. Suntem prieteni cu el de la mijlocul anilor '80, atunci cand el producea albumele celor de la Slayer si tot timpul ne-am zis ca, daca ar fi sa renuntam la Bob Rock, urmatoarea noastra alegere va fi cu siguranta Rick Rubin. Despre el pot sa-ti zic ca este totodata si un foarte bun prieten de-al meu, un tip foarte bun in ceea ce face. Felul lui de a produce albumele este total diferit de cel a lui Bob Rock, ceea ce a reprezentat o noua incercare si pentru noi.

Hefe - Care crezi ca a fost cel mai bun sfat pe care vi l-a dat noul vostru producator Rick Rubin in timpul inregistrarilor la noul album”Death Magnetic”?

Lars - Cred ca ne-a indrumat sa cantam acordati mai sus, adica in MI in loc de MI Bemol, pentru ca vocea lui James suna mai bine acolo. Ne- a spus, de exemplu, sa nu ne fie frica de albumele pe care le-am facut in trecut si sa ne bucuram de ele, in nici un caz sa fugim de ceea ce am facut atunci. Ne -a mai zis sa ne gandim ca nu avem la ora actuala niciun contract si ca, daca vrem sa obtinem unul nou, ar trebui sa venim cu cele mai bune 10 piese.

Hefe - Deci aveti 10 piese pe noul album?

Lars – Da.

Hefe - James Hetfield spunea ca titlul albumului”Death Magnetic” se refera la atractia pe care o au unii oameni catre moarte, in special unii oameni din industria muzicala, cum ar fi Layne Stanley (de la Alice in Chains), decedat in urma cu cativa ani. Este si punctul tau de vedere in explicatia titlului noului vostru album?

Lars - Eu sincer inteleg altfel versurile pe care le scrie James. Cu totul diferit, probabil, de ceea ce intelege el atunci cand vine cu ele. Cred ca sunt in principal despre el si despre ceea ce i se intampla lui in viata si despre probleme prin care trece. Asta e parerea mea.

Hefe - Ce parere ai despre ceea ce i s-a intamplat chitaristului de la Pantera – Dimebag Darell - care, in timpul unui concert, a fost impuscat mortal de catre un spectator.Din acel moment iti este cumva teama sa te urci pe o scena si sa canti in fata a zeci de mii de oameni?

Lars - Problema sta asa din punctul meu de vedere. Tu si eu ne suim zilnic in masina, iar accidentele de masina sunt o cauza de deces mult mai mare. Atunci cand ne suim in avion, ne gandim tot timpul ce se intampla daca va pica avionul, dar din punctul meu de vedere cea mai periculoasa parte a unui zbor cu avionul este drumul pana la aeroport. Deci nu cred ca este un lucru bun sa-ti pierzi vremea cu astfel de lucruri, gandind fel si fel de scenarii, atata timp cat ai copii acasa care te asteapta. Cred ca, pe masura ce imbatranesti, inveti sa apreciezi mai mult fiecare zi din viata si o iei ca pe un dar. Ceea ce s-a intamplat cu Dimebag este tragic si inimaginabil si am fost tot timpul cu inima si sufletul langa fratele si sotia lui, dar acea intamplare trista nu a avut efect asupra noastra ca si trupa. Adica nu am angajat inca 10 oameni de paza dupa aflarea acelei vesti. Cred ca trebuie sa mergem inainte, pentru ca astfel de lucruri oricum nu se pot prezice.

Hefe - Am citit ca ai vrea ca noul album Metallica sa urmeze exemplul celor de la Nine Inch Nails sau Radiohead si sa fie oferit gratis fanilor pe internet. Mai gandesti asa?

Lars - Ce am zis a fost ca, dupa aparitia acestui album la care lucram, sa ne gandim si la asta, adica urmatorul sa aiba soarta de care zici tu. Era mai mult o figura de stil ceea ce am zis. Cine stie cum va arata peisajul industriei muzicale cand vom reveni cu un nou album peste cativa ani? Poate-l vom da pe gratis, poate nu, poate o sa-l scoti tu la casa ta de discuri din Romania. Habar nu am ce va fi atunci.

Hefe - Acum 2 ani ati sarbatorit 20 de ani de la aparitia albumului “Master Of Puppets”. In 2008 se implinesc 20 de ani de la “And justice for all” sau 25 de ani de la “Kill 'em all”. Va ganditi sa sarbatoriti in vreun fel aceste date?

Lars - Am ajuns la concluzia ca atunci cand te afli in lumea muzicii de asa mult timp cum suntem noi, putem sarbatori oricand cate ceva. Gandeste- te ca acum putem sarbatori 10 ani de la aparitia “Garage Inc” sau 5 ani de la aparitia albumului ”St. anger”. Conteaza ce fac oamenii la momentul respectiv. Eu, de exemplu, sarbatoresc acum ca sunt in Romania si cant in seara asta, ca cei de la The Sword sunt pe scena si incalzesc atmosfera, ca James ti-a semnat tie pe mana, iar maine o sa-ti faci tatuaj cu semnatura lui, ca stau acum si vorbesc cu tine si tot asa. Asta sarbatoresc eu acum.

Hefe - Stiu ca esti un reprezentant de seama al organizatiei WWF, care militeaza pentru apararea mediului inconjurator. Metallica a participat la concertul ”Live Earth” in care se trage un semnal de alarma in legatura cu directia spre care se indreapta planeta acum din punct de vedere ecologic. Crezi ca putem schimba ceva?

Lars -Trebuie sa schimbam ceva pentru generatiile urmatoare si sper ca prin ceea ce facem noi sa putem atragem atentia oamenilor si sa facem cat mai cunoscute aceste probleme extrem de importante.