Grav bolnav de cancer, Richard Wright, membru fondator al unuia dintre cele mai importante si influente grupuri rock ale lumii, Pink Floyd, a murit luni, la varsta de 65 de ani.

Richard Wright, nascut la Londra, in 28 iulie 1943, a compus muzica si a interpretat partea vocala pe mai multe albume ale grupului, precum "Dark side of the moon" (1973) - cele mai cunoscute compozitii ale sale fiind The great gig in the sky sau Us and them.

"Familia lui Richard Wright, membru fondator al Pink Floyd, anunta cu mare tristete ca Richard a decedat astazi, dupa o scurta lupta impotrva cancerului", a declarat purtatorul de cuvant al artistului, fara a preciza tipul de cancer de care suferea.

Pianist autodidact, Richard s-a intalnit cu Roger Waters si cu Nick Mason pe bancile scolii de arhitectura si s-a alaturat grupului infiintat de cei doi, Sigma 6, redenumit ulterior Pink Floyd in 1965.

A publicat primul album solo, "Wet dream", in 1978.

Wright a parasit Pink Floyd in 1979, imediat dupa inregistrarea albumului "The wall", din cauza deteriorarii relatiilor cu Roger Waters, dar a continuat sa inregistreze alaturi de grup in anii '80 si in '90.

S-a realaturat grupului si in concertul Live 8, din 2005, precum si concertului omagial in onoarea lui Syd Barrett, unul dintre membrii fondatori ai grupului, care a decedat in 2006.

Wright: Nu am vrut niciodata sa fim staruri rock

Pink Floyd a devenit legendara prin albumele oferite intregii lumi, inclusiv celebrul The Dark Side Of The Moon, din 1973, considerat de critici capodopera grupului, care a rezistat in topurile americane timp de 15 ani.

Pe acest album, Wright a compus The Great Gig In The Sky si Us And Them.

Pink Floyd a devenit cunoscuta pe scenele underground din Londra, "cantand o muzica pe care marile case de discuri nu o puteau intelege", dupa cum a descris Wright, mai tarziu, compozitiile trupei.

"Nu am vrut niciodata sa fim faimosi, sa fim staruri rock 'n' roll", a afirmat el.

Wright a parasit trupa in 1979, dar a continuat sa inregistreze alaturi de colegii sai la sfarsitul anilor '80 si in anii '90.

In 2005, trupa s-a reunit in formula care a consacrat-o, pentru prima oara dupa 24 de ani, pentru concertul Live 8 din Hyde Park.

Dave Gilmour: A fost seducator, amabil si pur

"A fost un om atat de seducator, amabil, pur si toti cei care l-au iubit ii vor simti lipsa teribil", a scris Dave Gilmour, pe site-ul sau.

"Si sunt foarte multi cei care l-au iubit. Nu a primit el cele mai indelungate apaluze, dintre toate spectacolele inregistrate vreodata, la sfarsitul concertului din 2006?"