Un fost spion britanic - a carui viata a stat la baza scenariului unui film despre Armata Republicana Irlandeza (IRA) - a criticat-o aspru pe regizoarea dramei. Pentru "Fifty Dead Men Walking", regizoarea Kari Skogland le-a cerut unor fosti membri de gherila sa puna la dispozitie informatii care ar afecta siguranta gruparii, arata Reuters.

Skogland si echipa sa de filmare au stat de vorba cu fosti voluntari ai IRA, pentru a afla cum se fabricau bombele sau cum erau torturati informatorii. Aceste detalii au fost necesare pentru a da mai multa autenticitate filmului, a declarat Skogland saptamana trecuta.

Martin McGartland, care a activat, in trecut, in IRA, a reactionat imediat: "Skogland nu ar fi trebuit sa negocieze cu IRA pentru a putea filma in anumite zone din Belfast si n-ar fi trebuit niciodata sa permita fostilor activisti ai gruparii sa fie prezenti pe platou, la filmare".

De asemenea, McGartland a blamat guvernul canadian pentru faptul ca a acordat fonduri in realizarea filmului. De-a lungul a 30 de ani de violente, IRA a fost responsabila pentru circa 1.700 de asasinari in provincia britanica a Irlandei de Nord.

Filmul a generat deja controverse dupa ce actrita Rose McGowan a declarat ca ar fi aderat la IRA daca ar fi trait la Belfast in timpul conflictelor. Producatorii filmului au declarat ca afirmatiile lui McGowan ii apartin strict acesteia si ca nu pot fi asociate niciunei alte persoane implicate in realizarea filmului.

"Fifty dead men walking" a fost difuzat in premiera in cadrul Festivalul international de Film de la Toronto (TIFF), pe 11 septembrie.