Producatorii concursului Eurovision pun la punct Asiavision - versiunea asiatica a show-ului. Cel putin 15 natiuni, printre care India si China, vor participa, peste sase luni, la preselectia pentru Asiavision, concurs ai carui organizatori nu stiu la ce reactii sau implicatii politice sa se astepte. Marea finala va avea loc in vara lui 2009.

Marea finala ar putea atrage un public de circa 500 de milioane de telespectatori, de 5 ori mai mult decat a reusit varianta sa europeana, avand in vedere ca Asiavision se concentreaza pe regiunile cele mai populate de pe glob.

Concursul Eurovision este renumit pentru voturile acordate pe ratiuni politice, pentru invidiile locale si dusmaniile pastrate de la an la an, arata The Telegraph. Este putin probabil pentru Coreea de Nord si cea de Sud sa se voteze reciproc, iar China va da Taiwanului, cel mai probabil, "vot nul".

Organizatorii concursului cred ca Asiavision va intari legaturile dintre tari precum Pakistan si Japonia. Altii, in schimb, prevad niste diferente mari de gusturi, Asiavision riscand astfel sa se transforme intr-un esec rasunator.

"E foarte greu de anticipat cum vor merge lucrurile. Pur si simplu nu vad cum publicul chinez ar putea intelege, aprecia si vota un cantec indian, in stilul Bollywood", a afirmat Radhakrishnan Nair, editor al publicatiei Rolling Stone India.

Daca Asiavision va avea succes, acest eveniment ar putea fi piatra de temelie a unui concurs global - "Worldvision".

Prima editie Eurovision a avut loc la Lugano, in Elvetia, in 1956. Anul acesta, la editia din Belgrad, rusul Dima Bilan a castigat multumita sprijinului acordat de vecinii din Europa de Est.