Toamna aceasta, la Hollywood se lanseaza o avalansa de productii care vor trata subiecte sensibile precum religia, patriotismul, drepturile homosexualilor sau presedintia lui Bush. Alegerea acestei perioade nu este intamplatoare, avand in vedere ca, peste o luna, in SUA vor avea loc alegerile prezidentiale.

Regizorii isi arboreaza preferintele politice folosindu-se de comedii, documentare sau filme de fictiune. Transmit astfel mesaje nu prea subtile americanilor care se pregatesc sa mearga la vot pe 4 noiembrie, pentru a alege intre democratul Barack Obama si republicanul John McCain.

Saptamana viitoare, controversatul regizor Oliver Stone va lansa "W", un filmul biografic plin de ironie, arata Reuters. Filmul incearca sa demonteze convingerile si aerul unei casnicii fericite arborate de Bush, prezentand, de asemenea, perioada dinaintea declansarii razboiului din Irak.

"Nu incercam sa modelam societatea, ci doar sa o reflectam", a spus producatorul Tom Ortenberg. "Filmul analizeaza felul in care un om ca George W. Bush a ajuns presedinte si, de fapt, felul in care oricine poate ajunge presedinte", a mai spus acesta.

"An American Carol", regizat de David Zucker si "Religulous" (regia - Bill Maher), documentarul care ridiculizeaza credinta religioasa, s-au lansat in aceeasi zi in cinematografele americane, saptamana trecuta.

"An American Carol" face trimitere la "A Christmas Carol". Este o versiune fictiva in care interpretul lui Michael Moore, cunoscut "predicator" al politicii de stanga, ajunge sa iubeasca America precum Scrooge ajunge sa iubeasca sarbatoarea de Craciun. Intrebat ce parere are despre "An American Carol", Michael Moore a declarat ca spera "doar sa fie un film amuzant".

Moore insusi si-a lansat cel mai recent documentar, "Slacker Uprising", luna trecuta. Filmul nu va fi vazut in cinematografe, pentru ca a fost lansat doar pe internet, gratuit. A fost vazut de 2 milioane de persoane in primele trei zile de la lansare. Desi se refera la alegerile din 2004, filmul vine cu un mesaj pentru tinerii americani: "mergeti la vot si salvati aceasta tara de inca patru ani de guvernare republicana".

Nici minoritatile sexuale nu au fost uitate. In prezent, California dezbate intens problema legalizarii casatoriei intre persoane de acelasi sex, asa ca productia "Milk" vine la tanc. Filmul trateaza povestea lui Harvey Milk (Sean Penn), primul homosexual ales in mod oficial in California, care a fost asasinat in 1979.

"E foarte bine ca se lanseaza atatea filme politice, pentru ca, astfel, stii ca poti sa mai vezi si altceva decat elicoptere in flacari, impuscaturi sau pe Julia Roberts care se indragosteste. Faptul ca facem filme despre experienta noastra civica este un lucru bun", a spus Robert Thompson, care preda Cultura Media la Universitatea Siracuza.