Cristi Minculescu, vocalul trupei rock Iris, sufera de boala polichistica hepato-renala si are nevoie de un transplant de ficat, sotia sa fiind unul dintre posibilii donatori, informeaza Mediafax. Cristi Minculescu se afla in prezent Germania, pentru o serie de investigatii.

"Boala de care sufera este polichistica hepato-renala. Este o boala genetica. Cu care te nasti, pe care o mostenesti. Cristi a mostenit-o de la tatal sau", a declarat joi, doctorul Dorel Sandesc.

El a explicat ca aceasta boala se caracterizeaza prin aparitia in ficat si rinichi a unor chisturi, care evolueaza.

"Boala este progresiva de la nastere. Aceste chisturi cresc in tine", a mai spus doctorul lui Minculescu.

Despre transplantul de ficat

In Romania primul transplant de ficat de la un donator viu a fost realizat in 2003. Pacientul suferea de ciroza hepatica in stadiul terminal si avea 42 de ani. Donatorul, barbat, avea 43 de ani.

Pentru transplant s-a prelevat lobul drept al donatorului, implantat primitorului dupa extirparea ficatului bolnav.

Minculescu - pe lista de asteptare

Vocalul trupei Iris se afla in prezent in Germania, unde efectueaza o serie de teste la o clinica specializata in chirurgie hepatica si renala, precum si in transplant.

Potrivit medicului, Minculescu a fost inscris pe o lista de asteptare pentru un transplant de ficat, fiind luata in considerare si posibilitatea ca sotia acestuia sa fie donatorul sau.

"Aceasta boala se caracterizeaza prin aparitia in ficat si rinichi a unor chisturi, care evolueaza. Boala este progresiva de la nastere. Aceste chisturi cresc in tine (...) Aceasta boala cronica poate duce la afectarea functiilor organelor. Cu totii am asistat la cresterea in volum a lui Cristi Minculescu, care a fost determinata de aceasta boala", a mai precizat doctorul.

"Primii afectati sunt rinichii. Particularitatea lui Cristi este ca i-a fost afectat ficatul, care este plin de aceste chisturi". Sandesc a tinut sa sublinieze faptul ca boala artistului nu are nicio legatura cu consumul de alcool, referindu-se la speculatiile care au circulat si inca mai circula. "Nu este nimic adevarat despre acest posibil cancer sau de ciroza. Boala aceasta are o evolutie cronica. Se stia de ea", a adaugat acesta.

Cu toate ca singura solutie in situatia vocalului Iris o constituie acest transplant de ficat, medicul sau a precizat ca nu este o urgenta. Chiar daca trupa Iris si-a anulat turneul care trebuia sa inceapa joi, potrivit lui Nelu Dumitrescu, tobosarul formatiei, Cristi a fost cel care a insistat ca spectacolul programat pe 2 martie, la Bucuresti, sa aiba loc.

"Noi am hotarat sa intrerupem acest turneu, la recomandarea medicilor. El nu mai poate face fata acestui ritm", a marturisit Cosmin Nicoara, impresarul formatiei.

Nicoara a mai tinut sa sublinieze ca Minculescu "s-a dus de buna voie, pe picioarele lui" in Germania. "El locuieste la un hotel din apropiere si face teste cu privire la boala pe care o are", a adaugat acesta.