Un discurs de multumire la gala premiilor Oscar poate fi un exercitiu anevoios pentru castigatorii premiului, pentru ca trebuie sa fie scurt, memorabil si sa nu ii acopere de ridicol in fata publicului, scrie AFP. "Fiti concisi, originali si fiti sinceri. Aveti doar 45 de secunde la dispozitie", a reamintit Sid Ganis, presedintele Academiei americane de Film.

La inceputul lunii februarie, a fost organizat banchetul traditional in onoarea nominalizatilor la Oscar, ce va avea loc duminica, 22 februarie, la Hollywood.

Iata cateva citate celebre din discursuri de multumire la Oscar, amintite de AFP:

Sally Field, 1985

A fost parodiata deseori pentru fraza memorabila "De aceasta data, o simt! (...) Ma iubiti, acum, ma iubiti!"

Gwyneth Paltrow, 1999

A plans. "Am sentimentul ca nu merit toate acestea, aflandu-ma aici, in mijlocul vostru!"

Halle Berry, 2002

Si ea a plans. In hohote. Discursul a durat peste doua minute si jumatate, de cinci ori peste limita de timp admisa. Pe lista multumirilor a fost inclus chiar si avocatul actritei...

Nicole Kidman, 2003

Nu a rupt traditia: "Russell Crowe mi-a spus: sa nu plangi daca vei urca aici, dar iata ca acum plang!"

Michael Moore, 2003

Recompensat pentru documentarul "Bowling for Columbine", a folosit scena Oscarului ca tribuna politica, atacandu-l pe presedintele Bush si razboiul din Irak. In sala s-au auzit cateva rasete.

Jamie Foxx, 2005

Evocand-o pe bunica lui decedata, actorul american a povestit cum ea a fost aceea care l-a invatat sa se poarte corect, inclusiv biciuindu-l uneori.

Sfaturi practice

Prezentatoarea din 2007 a galei Oscar, Ellen DeGeneres, a dat cateva sfaturi directe: "Sa fim sinceri, nu este asa pentru ca nu am avea timp sa ascultam discursurile lungi, ci pentru ca nu avem timp sa ascultam discursuri plictisitoare. Daca nu aveti nimic interesant de spus, atunci inventati!" Asadar, "Nu fiti stresati doar dintr-atat, pentru ca poate ca nici macar nu veti castiga!"

La o alta gala de prestigiu, Emmy, actorul britanic Ricky Gervais a fost chiar mai direct decat deGeneres: "Fiti concisi, fie-va mila, fiti concisi, mai ales daca nu sunteti o persoana prea cunoscuta. Si sa nu plangeti, e patetic. E doar un simplu premiu!", a glumit el la gala din 2008.