Dan Amariei, frontman-ul trupei OCS, a vorbit cu cititorii HotNews.ro miercuri, incepand cu ora 13.00, despre "superparanoia" din muzica romaneasca, despre fantomele care "joaca sah" si despre de ce "virginele raman gravide o data la 2000 de ani". Formatia Omul cu Sobolani va lansa un nou album, intitulat "Dansam legati la ochi cu spatele la zid", pe data de 3 aprilie, la clubul The Silver Church.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului

Asculta interviul acordat de Dan Amariei

Descarca interviul in format MP3

Dan Amariei despre incidentul de la concertul din Iasi

Fragmente din interviu

  • Oamenii vin in continuare la concerte, albumul nu se cumpara in continuare pentru ca normal, a aparut internetul si asta e, n-ai cum sa te lupti cu o stare de fapt. Normal ca e mai simplu sa-l dai jos de pe net si normal ca 90% din oameni in general - in lume, nu numai la noi - sunt retarzi. Eu n-o sa cred niciodata ca o sa downloadeze cineva cu bani. 
  • Ce s-a intamplat la Radiohead, faptul ca au pus ei albumul pe net si au fost primii care au facut gestul asta brav s-a intamplat pentru ca Radiohead este una din putinele trupe legenda care n-au stat niciodata, oricum, ei si-au schimbat stilul cand si cum au vrut si lumea a apreciat onestitatea si de-aia cred ca a fost receptiva si intr-adevar a plusat cu niste bani. Dar cred ca inainte, in vremurile bune, scoteau mult mai multi bani. 
  • Din vanzari oricum nu cred ca o sa vedem vreun ban vreodata, ca de obicei. Cred ca nu ne-am luat nici un ban niciodata, din vanzari, de 12 ani.  
  • Despre munca in publicitate si munca la OCS. De zece ani le fac pe amandoua si de 12 muzica. Si m-apasa. Si probabil cand n-o sa mai am energie... pentru ca de fapt am doua joburi clar, adica ajung acasa la nu stiu cat noaptea. Mai ales daca vin de la birou si am repetitii, s-a terminat smecheria. Vin de la birou, am filmare (maine seara filmam un clip nou). Vineri probabil n-o sa ma duc la birou, ca n-o sa fiu in stare. Dar asta nu inseamna ca nu imi fac joburile si ca ce e de facut nu e livrat la deadline. Deocamdata le pot duce. Cand n-o sa mai pot, probabil o sa renunt la una dintre ele, pentru ca na, am deja o varsta. Am 32 de ani si incep sa ma simt cumva batran. 
  • Ce ar alege dintre publicitate si muzica. E foarte greu ca ceva sa se impace atat de bine si sa se pupe atat de bine. Plus ca din publicitate eu am invatat multe chestii, cum ar fi un soi de promovare a albumului, sau ce inseamna titlul unui album, sau ce inseamna titlul unei piese.
  • Despre concertul "cu scandal" de la Iasi. OCS este o trupa total imprevizibila si pe care rar o vezi de doua ori la fel intr-un concert. Odata stiu ca am cantat in chiloti. E, atunci n-a scris nimeni de chestia aia, cu toate ca a fost foarte fun si tot concertul am stat in chiloti toti. Asta una. 
  • Doi: intr-adevar, la un concert inainte cu vreun an si ceva, la Iasi, a iesit un concert... incapeau 300 de oameni si au fost vreo 600. Deci inchipuie-ti ce era acolo. La fel, nu a scris nimeni nimic. A fost o cantare extraordinara, n-a zis nimeni nimic: "Bai, uite, se canta, se umple clubul, cine mai face asa ceva in tara. Cati mai sunt?" Cheama si tu Voltaj sa-ti cante intr-un club, sa-ti umple clubul cu 200 000 intrarea si o sa vezi ca n-o sa se intample. N-a interesat pe nimeni. Cand a fost de scandal insa, sa facem noi ca toti dracii, imediat am ajuns pe burtiera la Realitatea si la stirile Antena 3. E efectul asta scarbos de telenovela continua.
  • Deci nu s-a intamplat nimic, practic. OCS este o trupa cu cartile pe fata, care isi face de cap cum vrea. Aia au platit sa vada OCS in starea in care erau. Asa era OCS atunci. Am cantat sase piese, am chitait patru si m-am intins pe scena. Asa, si? Nu-ti convine, nu mai vii. Pa, la revedere. Nu stiu, poate o sa se mai intample. De multe ori uit versuri. Cred ca asta e si un soi de fun, distractia la OCS: ca e imprevizibila trupa si nu stii ce mai fac si la concertul asta. Ma rog, noi speram sa facem numai lucruri bune, dar daca o sa ne vina la un moment dat sa ne aratam fundul, o sa ni-l aratam si asta e. 
  • Despre viralul cu Adi Despot. Exact ce zicea si Adi atunci: ca lumea nu vorbea de evenimentul respectiv, ca era un eveniment caritabil. Zicea ca a zis ala "p*** mea" de trei ori sau nu stiu ce. Asta era smecheria. Si ca aia era beata ciunga, sau doar proasta, sau si una si alta. Asta a fost bine, asta a fost senzational, mama, ce chestie, ce tare, viral, a facut inconjurul tuturor. Nu faptul ca s-au strans trei trupe sa doneze niste bani unui om care se afla intr-o situatie grozav de urata. Cat de prosti trebuie sa fim? Prosti, da. Deci de aia numele albumului "Dansam legati la ochi cu spatele la zid" zic ca e foarte pe val. Suntem prosti rau, n-avem nici o treaba, adica suntem inconstienti si ne batem joc de orice. 
  • Despre albumul nou. E in dulcele stil clasic OCS, dar ca versuri... sunt mai putin glumete si mai apropiate de criza varstei de 30 de ani pe care o avem cu totii acuma. Adica nu cred ca e cazul sa ne ferim de ce ni se intampla si de cum suntem in perioada asta, prin ce trecem. N-a fost nici o veselie, de ce sa mint. Anul trecut a fost un an infect.
  • Este un album despre o dragoste "proasta", ca sa zic asa. Eu am divortat anul trecut, am trecut prin multe chestii si... am fost foarte tulburat cumva. Toate chestiile astea si faptul ca ajunsesem la un moment dat foarte nemultumit de viata mea, cumva m-au inspirat sa fac niste texte pentru albumul asta, de exemplu. Toata vara am stat in studio. Compuneam versuri si plangeam, ca sa zic asa. Aproximativ. Exagerez, dar nu mult.
  • Versurile sunt clar construite pe o tenta dintr-asta de "orice are un sfarsit si chiar nu-l putem evita", minunile se intampla foarte rar (vezi "Virginele raman gravide odata la 2000 de ani"), poate nici atunci, povestea asta cu datu' vinii pe mine, ca-mi asum eu toata vina e ok (din "Ora 8"), fantomele care joaca sah cu sufletul meu, apropo de chestii care nu mai sunt. 
  • Va avea loc o lansare foarte draguta pe 3 aprilie, unde o sa mai cante alaturi de noi si Timpuri noi si formatia The Mood, doua bune trupe prietene, de care ne leaga anumite chestii din muzica romaneasca. Altfel noi fiind mai salbatici asa, nu suntem prea prieteni si nu prea ne batem pe burta cu alte trupe, nu ne imprietenim, suntem mai sociopati. 
  • Despre titlul piesei "Virginele...". "Ia uite-l pe asta, s-a luat de religie, s-a luat de Iisus!" Imi aduc aminte ca, la un moment dat, John Lennon a zis "suntem mai cunoscuti decat Iisus" si toata lumea i-a sarit in cap: "cum poti sa zici asa ceva, baaaa?" Stai ma, ca nu... daca vorbeste lumea mai mult de noi, ce...? Era un fapt, era o realitate. O sa fie mereu isteti si din astia foarte catolici care o sa zica...

Fragmente din intalnirea online

  • recunosc, din muzica romaneasca, singura trupa care a insemnat ceva pentru mine a fost timpuri noi
  • ce sa facem noi la o petrecere? noi noaptea dormim. io, adica. nu sunt cel mai sociabil personaj din univers.
  • la penultimul concert, oamenii au platit sa ne vada, si ne-au vazut, exact asa cum suntem noi. imprevizibili, scandalosi, buni de trasi pe roata. ocs nu e trupa cea mai cuminte. cui nu-i place, poa' sa nu mai vina la concerte.
  • nu stiu ce nu uita iasiul. la ultimul concert a fost tare bine, si n-a scris nimeni de kestia asta... ce ciudat.
  • bogdan moldoveanu aka hypno a prins cam cel mai bine ce e cu noi. poate si pentru ca suntem tare buni prieteni si ne petrecem destul timp impreuna.
  • in general nu prea exista bugete reale pentru clipuri, si atunci trebuie sa facem totul cam pe prietenie. si cu toate astea, maine seara filmam cel de-al 22-lea clip OCS. eu zic ca nu e rau. da - tot cu hypno regizor
  • suntem niste persoane triste. eu, cel putin. restul formatiei e cu energia, se pare.
  • deja acum, la concerte, vad o a 3a generatie. este incredibil. si multa lume d varsta noastra - oameni care au crescut si s-au dezvoltat p ocs. e un soi d onoare pt mine sa aud toate astea.
  • oamenii (unii, evident) aveau nevoie de asa ceva. si au primit. nu mai suportau andrele. si au primit sobolani nonconformisti.
  • stone temple pilots, alice in chains, blackmail, silverchair, faith no more sunt doar cateva dintre preferatele mele (asta pe partea de rock). dar ascult si electronice (alpinestars, cut copy... pe genul asta)
  • nu urmareste nimeni sa socheze pe nimeni. pur si simplu... facem doar altfel conexiunile la noi in caputz. atat.
  • nu inteleg povestea asta cu maneaua. nu inteleg balcanismul asta obscen si prost.

Dan Amariei este Deputy Creative Director la Propaganda si membru fondator al formatiei Omul cu Sobolani. Trupa a fost infiintata pe 1 august 1997 si a primit numele unui celebru caz al lui Sigmund Freud. In cei 12 ani de existenta, OCS a lansat pe piata albume ca Razna, Ne punem in cap, Mainile sus!, OCS TV, Superparanoia si Dansam legati la ochi cu spatele la zid.

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.