Operatia de transplant hepatic la care Cristi Minculescu a fost supus este in faza finala, organismul acestuia acceptand portiunea de ficat transplantata de la sotia sa, Rodica, a declarat, pentru Mediafax, Cosmin Nicoara, managerul trupei.

"Transplantul a avut loc. Organul a fost acceptat si asteptam sa se incheie operatia. In jurul orei 15.00 erau in faza finala", a spus Cosmin Nicoara.

Operatia a inceput de dimineata, la ora 8.30, in sala de operatie fiind adusa, intai, sotia lui Cristi Minculescu. Medicii i-au prelevat acesteia o portiune din lobul drept al ficatului.

Cosmin Nicoara a mai spus ca, dupa operatie, Minculescu va trebui sa ramana in spital intre trei si patru saptamani, apoi va reveni acasa, unde va continua recuperarea timp de aproximativ doua luni, urmand ca apoi sa reintre intr-un ritm normal de viata.

Medicul anestezist Dorel Sandesc, seful Clinicii de Anestezie si Terapie Intensiva de la Spitalul Judetean Timis, face parte din echipa de anestezisti care participa la interventia chirurgicala a solistului trupei Iris.

Cristi Minculescu a plecat saptamana trecuta in Germania, unde a efectuat mai multe teste si analize premergatoare operatiei. In varsta de 50 de ani, el sufera de o boala ereditara, polichistica hepato-renala, mostenita de la tatal sau. Aceasta boala se caracterizeaza prin aparitia in ficat si rinichi a unor chisturi, care evolueaza si care pot duce la afectarea functiilor organelor.

La inceputul lunii, ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat ca ministerul va plati costul interventiei, adica 47.000 de euro, restul urmand sa fie suportat de familie.

La randul sau, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), profesorul Irinel Popescu, autorul primului transplant hepatic din Romania, cel care a realizat toate tipurile de transplant de ficat de la donator cadavru sau in viata, a explicat ca a fost de acord ca Minculescu sa fie operat in Germania, in urma unei discutii confidentiale cu artistul. Totodata, el a confirmat ca operatia este mai ieftina in Germania.

Cristi Minculescu, in varsta de 50 de ani, canta cu Iris de aproape trei decenii - din 1980 - si este un simbol al rock-ului autohton.