Acum doi ani, pe data de 1 aprilie, unul dintre jucatorii legendari ai clubului de fotbal Rapid a trecut in nefiinta. Supranumit Cauciuc datorita detentei sale de un metru si 20 de centimetri, Ilie Greavu este jucatorul de care se leaga primul titlu de campion din istoria clubului din Grant. Hotnews.ro a stat de vorba cu Edward Stanescu, actualul redactor-sef al publicatiei viatadeliceu.ro, ultimul jurnalist care a vorbit cu Greavu. "M-a marcat foarte tare vestea ca a murit si am inceput sa plang ca un copil".

Cosmin Navadaru:Cum ti-a venit ideea sa abordezi un astfel de subiect?

Edward Stanescu: Am decis ca un astfel de subiect ar fi foarte atractiv pentru public, pentru ca toate aceste glorii raman prafuite undeva in negura timpului. Ne raportam doar la Mutu, Chivu, Piti, iar alti oameni de valoare care au ramas in istorie prin performantele lor sportive sunt uitati... Traim un prezent continuu, iar ca romani mai avem un mare defect: nu ne cunoastem trecutul si nici nu il respectam, de aceea facem si foarte multe greseli care ne afecteaza viitorul.

Vorbim prea mult de absenta unui Mutu sau a unui Chivu care mai degraba tin paginile tabloidelor decat joaca in meciurile nationalei. Poate ar fi cazul sa ne intoarcem fata si catre niste "anonimi" ca Voinescu, Greavu, Ozon, Macri, care n-au fentat fotbalul si care prin performantele lor au pus bazele acestui sport in Romania. Oare cati stiu ca Ilie Greavu a jucat impotriva marelui Beckenbauer, sau ca prin mana lui au trecut jucatori ca Nicu Gheara sau Daniel Niculae?... Mai important e ce face Piti prin casinouri, ce driblinguri a facut Mutu cu Laura Andresan, sau ce valize mai invarte Gigi.

C.N.:De ce l-ai ales tocmai pe Ilie Greavu pentru materialul tau?

E.S.: Nu l-am ales doar pe el. Am vrut sa fac cu el si cu Ion Voinescu. Pe vremea aceea eram inca student in anul trei la Facultatea de Jurnalism si lucram ca reporter special pe Cupa Romaniei. In semifinale erau calificate si Rapid, si Steaua, iar numele lui Ilie Greavu se lega de istoria clubului giulestean. In '62, pierduse Cupa cu 5-1 in fata prietenului si vecinului sau, Ion Voinescu (cel mai mare portar din istoria Stelei). Astfel lucrurile s-au legat perfect. Am plecat din start cu ideea de a discuta cu amandoi si am atins mai multe aspecte: meciurile din acea perioada, prietenia dintre jucatori aflati la echipe rivale, salariile care erau atunci. A fost placere... am depanat cateva ore amintiri.

Omul asta stia fotbal. Ar fi fost un gest cel putin firesc ca rapidistii sa-i dedice trofeul

Edward Stanescu

C.N.: Cum a fost intalnirea cu Ilie Greavu?

E.S.: Foarte placuta. Am petrecut trei ore, rastimp in care a scos la lumina toate amintirile pastrate cu sfintenie in registre. Avea albume intregi de fotografii, articole de ziar. Si nu stiu, omul acesta avea o bunatate fantastica. De cand l-am vazut am fost bulversat. Fizionomia domniei sale imi starnea amintirea bunicului meu. Chiar cand am ajuns acasa le-am aratat parintilor poza pe care o facusem: mi-au dat dreptate. Aducea cu bunicul.

Iar peste cateva ore, in miez de noapte, aflam de la jurnalul de stiri ca a murit. Si acum, cand va povestesc, ma infior. M-a marcat foarte tare vestea ca a murit si am inceput sa plang ca un copil. Sa vorbesti cu un om deosebit si peste 12 ore sa auzi ca a murit... te doboara.

C.N.: Si despre ce ati vorbit?

E.S.: Am abordat foarte multe aspecte. Mi-a povestit despre copilaria sa de la Sibiu, despre decesul tatalui sau cand era mic, despre publicul din acea perioada, despre meciuri, despre spiritul fair-play care exista in acele timpuri. Si era convins ca Rapid va castiga Cupa Romaniei in prelungiri. Partial a avut dreptate. Rapid a luat cupa in acel an. Ba mai mult, a anticipat si infrangerea Stelei in fata Timisoarei. Omul asta stia fotbal. Ar fi fost un gest cel putin firesc ca rapidistii sa-i dedice trofeul. Din punctul meu de vedere, este inadmisibil ca un un club de talia Rapidului sa nu aiba un ofiter de presa profesionist care sa propuna acest lucru.

C.N.: Cum a fost primit articolul, avand in vedere ca ai fost ultimul jurnalist care a vorbit cu el?

E.S.: Articolul a fost foarte citit, iti dai seama. M-au sunat niste jurnalisti sa imi cumpere materialul. Am pastrat cu mare grija inregistrarea audio. Nu am facut acest lucru si nici nu o voi face vreodata, desi era o suma mare in joc. Ar fi imoral sa fac asa ceva.

C.N.: Ce a pierdut fotbalul romanesc prin disparitia celui supranumit Cauciuc?

E.S.: A pierdut un mare om de fotbal. Dar Ilie Greavu nu este doar atat. In primul rand este o legenda si ar trebui perceput ca un model pentru viitorii fotbalisti, datorita personalitatii sale din teren, dar si din afara lui. Doar trei ore am interactionat cu el, dar a fost de-ajuns sa simt calitatea umana extraordinara. Imi amintesc ca atunci cand ne-am despartit a zambit bland si ne-a rugat sa ii aducem o revista. Din pacate n-a mai apucat sa o vada.

Secretul lui Greavu (Info Buletin Cupa Romaniei Timisoreana, autor Edward Stanescu)

Fundasul rapidist a avut o detenta care i-ar face invidiosi si pe baschetbalisti Un metru si 20 de centimetri sarea micutul aparator rapidist, desi avea o inaltime de doar 1 metru si 64 de centimetri. "Suporterii imi spuneau Cauciuc pentru ca saream foarte mult. Compensam fizicul cu aceasta detenta. Secretul era ca am muncit foarte mult. Dupa antrenamente, lucram suplimentar inca o ora. Imi alegeam o creanga de copac si incercam sa o ating cu mana, apoi alta mai joasa unde incercam sa ajung cu capul. In scurt timp am ajuns la aceasta detenta foarte mare. Castigam lejer dueluri cu jucatori masivi, precum Oaida", a incheiar fostul rapidist.