Uitandu-ma la “Cronica Carcotasilor”, habar nu aveam ca unul dintre cei doi scrie literatura. I-am deschis cartea cu prudenta, speriat de ideea unui roman in stilul “rusinica”. Dar primele pagini m-au prins, iar pe la mijloc radeam cu pofta. “Povestiri mortale”, cartea lui Mihai Gainusa, este o surpriza foarte placuta. Gainusa nu a povestit acolo nici despre Zavoranca si nici despre OTV, ci despre cu totul si cu totul alte otravuri. In interviul Hotview, scriitorul Mihai Gainusa ii intreaba pe cititorii HotNews.ro daca a facut sau nu o prostie, atunci cand s-a apucat de literatura.

Mihai Gainusa: Daca va spun povestea cartii, nu ma veti crede. Unele dintre povestirile din carte pur si simplu le-am visat. Pur si simplu m-am trezit si am zis ca asta e un vis care trebuie sa se transforme intr-o poveste.

Vlad Mixich: Visezi atat de elaborat?

Mihai Gainusa: Dupa aia le-am elaborat. Mi s-a intamplat o singura data sa visez ceva elaborat. M-am trezit pe la 7 dimineata, am luat repede o hartie si am scris cam ce am visat, iar dupa aia am adormit din nou. Cand m-am trezit, nu am mai inteles nimic din ce am scris. Dar nimic, niciun cuvant...

V.M.: Erai cumva in Amsterdam?

Mihai Gainusa: Nuuu...daca eram in Amsterdam fumam hartia aia.

Graal-ul telefonistului

- S-a nascut in 1970 la Sibiu. A absolvit Scoala Superioara de Jurnalism si a fost bursier media la Paris si la Strasbourg.

- A lucrat la Radio Delta RFI si la Radio 21. In prezent realizeaza impreuna cu Serban Huidu, la radio Kiss FM si Prima TV, emisiunea “Cronica Carcotasilor”.

- Mihai Gainusa este autorul a patru carti, ultima dintre ele, “Povestiri Mortale” (ed. Polirom, 2009), fiind o serie de nuvele fantastice pline de umor negru.

Carte de vizita Mihai Gainusa

V.M.: Inainte de a intra in presa ce meserie ai avut?

Mihai Gainusa: Am lucrat patru ani intr-o centrala telefonica. Am fost electromecanic, om al muncii. M-am nascut in 1970 si la revolutie aveam 18 ani. N-am intrat la facultate la ASE, unde am dat, si am facut armata un an. Dupa care am tot incercat in disperare sa intru la ASE, inca doi ani, dar n-am reusit. Asa ca am taiat matematica de pe lista de preocupari a vietii mele, eu fiind toba de matematica. Am bagat meditatii in mine mai mult decat Mircea Badea, clar. Dar mie toate rezultatele imi dadeau altfel.

V.M.: La ce sectie ai vrut sa intri?

Mihai Gainusa: La toate sectiile. Eu vroiam doar sa scap din campul muncii.

V.M.: Nu te-a batut gandul ca esti prost?

Mihai Gainusa: Ba da, m-a batut gandul ca sunt prost pentru ca la matematica chiar eram prost. Si in continuare pot sa spun acelasi lucru, pentru ca sa iei 2.80 la examen, la matematica, nu-ti da sperante prea multe pentru viitor. Dar cand iei 8 si ceva la economie e clar ca se intampla ceva. Asa ca am renuntat la visul meu. Pentru mine Sfantul Graal a fost ASE-ul.

V.M.: Unde ai fost telefonist?

Mihai Gainusa: Am fost repartizat intr-o centrala telefonica din Drumul Taberei. Am fost electromecanic, lucram in ture, sambata, duminica. Reparam telefoane in bloc, pentru ca stia toata lumea ca lucrez la telefoane. Stii cum arata o centrala telefonica? E ceva care pacanea tot timpul. Pac-tac-pac si eu trebuia sa umblu prin releele alea si teoretic sa le repar.

V.M.: Mergeau telefoanele in Drumul Taberei?

Mihai Gainusa: Mergeau, dar dupa ce am plecat eu au mers mult mai bine.

“As face o ruleta ruseasca cu otravuri”

Stii cum se zice, ca Google e savantul idiot

Mihai Gainusa

V.M.: Si specialist in otravuri cum ai devenit?

Mihai Gainusa: Sa stii ca este singura carte pentru care m-am documentat. Mi-a placut domeniul asta. Probabil ca sunt vreun descendent Borgia. Am invatat multe chestii noi documentandu-ma pentru “Povestiri Mortale”. Mergeam in biblioteca, mi-am cumparat carti despre otravuri. M-am uitat si pe Net, dar mai putin. Stii cum se zice, ca Google e savantul idiot.

V.M.: Cui crezi ca i-ar prinde cel mai bine o doza de tetodrotoxina?

Mihai Gainusa: Mai multora cred... Dar nu trebuie otraviti cu tetodrotoxina. O otrava din asta care te ucide repede e o binecuvantare. Nu, ei trebuie chinuiti.

V.M.: Ei fiind cine?

Mihai Gainusa: Ei, semenii de deasupra noastra. In show-biz sunt o multime. As face o emisiune, un fel de ruleta ruseasca cu otravuri. Cu opt pahare, sa fie o proba ca la Maruta, “proba amaruta”. Dar din pacate, dupa vreo doua sezoane, as ramane fara invitati. Desi, pentru una cum e Oana Zavoranu, nu cred ca ar merge nici cu otrava. Erau si in vechime unii care luau arsenic putin cate putin ca sa reziste unor otraviri masive.

V.M.: Care e cea mai puternica otrava care se scurge de pe micul ecran?

Mihai Gainusa: OTV-ul... dar el este mai curand un magazin de otravuri. E ca o hruba intunecoasa unde sunt mai multe flacoane. Unul mai mare, Nikita, flaconase Querida, flacon cu spume Vadim, flacon Sexy Braileanca si ceva asa micut, flacon Ogica. Toate otravuri care se picura telespectatorului in fiecare seara.

IQ-ul poporului a ramas constant, desi oamenii s-au inmultit

Mihai Gainusa

V.M.: De ce sta telespectatorul la otravit?

Mihai Gainusa: E si un masochism in chestia asta. Din cauza ca el nu intelege ce se intampla in jur. In loc sa-si taie venele, el prefera sa se otraveasca incetul cu incetul. La OTV se uita atat de multi pentru ca acesta este nivelul. IQ-ul poporului a ramas constant, desi oamenii s-au inmultit. Si lipsa de civilizatie tot din prostie deriva. Daca oamenilor li se pare normal sa vada in secolul 21 carute pe strazi, cum am vazut eu una pe langa Opera, acum doua zile, asta e o dovada de prostie. Dar hai sa nu devenim prea seriosi... Oricum, la noi tot e ceva bine: suntem prosti, dar haiosi.

“Scriu ca sa respir”

V.M.: Ai scris deja a patra carte...

Mihai Gainusa: Sincer, din perspectiva mea e doar a doua carte. Primele sunt niste compilatii din scenetele scrise pentru radio.

V.M.: De ce ai inceput sa scrii fictiune?

Mihai Gainusa: Eu scriu zilnic, asa imi castig existenta, scriind. Radioul si televiziunea s-au ivit in viata mea total intamplator. De baza este scrisul. Cartea asta am scris-o in vacanta. Mi s-a parut ciudat sa nu am nimic de facut cateva saptamani si m-am hotarat sa fac un proiect mai vechi al meu. Si mi-a placut: ma trezeam dimineata si incepeam sa scriu. Pur si simplu am vrut sa fac ceva ce-mi place. Imi doream sa ies putin din scenetele pe care le scriu de obicei, sa diversific.

Si a iesit ceva foarte diferit. Tocmai de asta sunt foarte curios cum va fi primita de public. Fictiune am inceput sa scriu din cauza ca m-am saturat de realitatea romaneasca. Si pentru ca am vrut sa ma linistesc, pentru ca realitatea asta te sufoca. Scriind, am iesit putin sa respir.

V.M.: Senzatia de sufocare devenise insuportabila?

Mihai Gainusa: Fiecare om, dimineata, are un tabiet al lui. O cafea, ceva... Gandeste-te ca in tabieturile mele intervine cititul tabloidelor in fiecare dimineata. Nu ti se pare ca asta este un fel de otravire lenta?

V.M.: Trece vreo zi fara sa scrii ceva?

Mihai Gainusa: Nu.

V.M.: Si duminica?

Mihai Gainusa: Si duminica. Eu practic sunt licentiat in presa scrisa, dar nu am apucat sa lucrez in domeniul asta. De aceea am un regret ca nu am apucat sa scriu, sa infloresc frazele. Asa ca am inceput sa scriu carti.

V.M.: Incet-incet te transformi intr-un scriitor serios?

Mihai Gainusa: Inainte de a deveni un scriitor serios trebuie sa fii un cititor serios. Si eu, pot sa-ti jur, sunt un cititor serios. Citesc mai mult decat scriu. Imi fac timp sa citesc, seara. Asa, in noapte, ma duc in noapte citind... Acum citesc Absurdistan si Convorbirile cu Paler.

O carte pentru Mircea Badea

Mircea Badea ar trebui sa fie multumit pentru ca el promoveaza o colectie de carti la Jurnalul National

Mihai Gainusa

V.M.: Dar calitatea de autor de fictiune nu iti strica imaginea din show-biz? Ii faci o bucurie lui Mircea Badea...

Mihai Gainusa: Pai uite ca si Laura Andresan a scos o carte. Oricum, Mircea Badea ar trebui sa fie multumit pentru ca el promoveaza o colectie de carti la Jurnalul National. Desi ma mir, pentru ca el citeste doar ziare. Sa stii ca in momentul asta m-am decis sa-i trimit si lui o carte. Sa mai citeasca si el o carte.

V.M.: In “Povestiri mortale” e mult umor negru. De unde atata morbiditate? Asa faci tu cand esti trist?

Mihai Gainusa: Cand sunt trist citesc carti morbide. Pentru ca mie imi place cand mor personajele principale. Ma inveseleste, pentru ca reusesc si alea secundare sa iasa mai in fata.

V.M.: Pentru ca esti celebru, cartea ta are vanzarile asigurate. Dar care e criteriul dupa care iti dai seama cat de bine ti-a iesit scriitura?

Mihai Gainusa: Dupa numarul de injuraturi imi dau seama... E o carte pe care nu am scris-o pentru bani. Oricum, nu te imbogatesti dintr-o carte. Eu as vrea sa o traduc si, daca se poate, sa ies afara cu ea si sa vad cum ar putea fi primita acolo. Dar abia astept sa vad ce reactii vor avea oamenii.

V.M.: E si Mircea Badea un om?

Mihai Gainusa: E un om oarecare... Bine, acum glumesc. Feedback-ul de la el va fi negativ, dar in functie de cat de inversunat va fi imi voi da seama cat de buna e cartea. Daca e foarte inversunat, inseamna ca am scris o capodopera.

“Mi s-a acrit de realitatea romaneasca”

V.M.: De ce niciuna dintre “Povestirile Mortale” nu este localizata in Romania?

Mihai Gainusa: In general, le-am plasat prin orase in care am calatorit. In plus, chiar mi s-a acrit de realitatea romaneasca. Chiar nu mai vreau sa aud de crimele din Lehliu, de omorul din Chitila, de furtul din Pipera...

Cred ca scriitorii romani de azi sunt caracterizati mai degraba de simtul incrancenarii decat de simtul umorului

Mihai Gainusa

V.M.: Are poporul roman simtul umorului? Pana la urma, in afara de Caragiale, ce umoristi mai avem...?

Mihai Gainusa: Nu ai dreptate. Mie imi place foarte mult Tudor Octavian, care e un om foarte serios, dar scrie cu foarte mult umor. Astazi nu prea mai sunt, e drept. Au fost mai multi: Vlad Musatescu, Ion Baiesu, Cornel Udrea. Cred ca scriitorii romani de azi sunt caracterizati mai degraba de simtul incrancenarii decat de simtul umorului. Astazi nu se mai face haz de lucrurile simple, ci se face haz doar de necaz si in general de necazul altuia. Umorul si satira au fost inlocuite de haiosenie. Si manelistii sunt haiosi, cu crucile alea mari pe piept...

V.M.: Huidu nu e invidios ca esti atat de destept incat sa scrii carti?

Mihai Gainusa: Nu stiu, nu l-am intrebat. Si el inca nu a citit cartea. Dar sotia mea a citit-o si ea si-a dat prima cu parerea. Sa stii ca am o sotie destul de critica.

V.M.: Ai lucrat cu Florin Calinescu si el iti spunea ca nu ai fata de televiziune. Emisiunea voastra implineste zece ani, in timp ce el a disparut. Ce a facut diferenta?

Mihai Gainusa: Cred ca a primat interesul fata de public. El se baza mai mult pe invitati. Pe noi inca ne intereseaza publicul caruia ne adresam, suntem interactivi si avem subiecte la ordinea zilei.

V.M.: Florin Calinescu s-a bagat in politica. Voi mai aveti rude in PSD?

Mihai Gainusa: Nu. A fost o coincidenta foarte ciudata. Pe tata l-a dat afara din PSD exact cand l-au dat afara din PSD si pe socrul lui Serban. Doar ei doi si cu Omar Haysam au fost dati afara din PSD. Restul se transfera. Dar iti dai seama ca nu are nici o legatura cu noi...Nu, nuuu!

V.M.: In ciuda criticilor voastre din Cronica Carcotasilor, la televizor apar din ce in ce mai multi ciudati. Pare-se ca nu aveti prea multa influenta...

Mihai Gainusa: Daca lucram la CNA poate nu apareau atat de multi. Daca lucram la CNA le-as fi pus astora o taxa pe aparitia la televizor: cu cat esti mai tampit, cu atat sa platesti o taxa mai mare daca vrei la televizor. S-ar fi imbogatit astia de la CNA, la ce circula la noi pe televizor.

V.M.: Iti e simpatic Dan Grigore?

Mihai Gainusa: Mai mult ca pianist, sa zicem...

V.M.: Nu il invitati la voi in emisiune sa cante?

Mihai Gainusa: Ba da. Sa cante un recviem pentru OTV.

V.M.: Dupa ce ai lucrat un deceniu la Cronica Carcotasilor, te-ai ales cu vreo deformatie profesionala?

Mihai Gainusa: Nu, dar ma bucur ca nu m-am contaminat cu prostie. Mai exact, sper ca nu m-am contaminat. Astept cititorii sa-mi spuna daca m-am contaminat sau nu.