Elena Gheorghe, reprezentanta Romaniei, s-a calificat in finala Eurovision de la Moscova cu melodia "The Balkan Girls", piesa compusa de Laurentiu Duta, Ovidiu Bistriceanu si Daris Mangal, pe versurile lui Laurentiu Duta si Alexandru Pelin. Alaturi de Romania s-au mai calificat: Turcia, Suedia, Israel, Portugalia, Malta, Finlanda, Bosnia&Hertegovina, Armenia si Islanda.

Elena Gheorghe a intrat in concurscu numarul 14. Prima semifinala a fost transmisa de TVR 1 marti, 12 mai, cu incepere de la ora 22:00.

"The balkan girls" fost desemnata castigatoare prin votul juriului (50%) si cel al telespectatorilor (televoting - 50%). Elena a obtinut 10 puncte din partea publicului si 12 puncte din partea juriului, fiind urmata in clasament trupa Blaxy Girls cu piesa "Dear Mama" (18 puncte) si de piesa "Stop" intepretata de Catalin (18 puncte).

Elena Gheorghe in semifinale
Elena Gheorghe in semifinale
Foto: Captura TVR1
Diferenta fata de alti ani este ca drept de vot in aceasta seara au avut doar tarile participante la prima semifinala: Muntenegru, Cehia, Belgia, Belarus, Suedia, Armenia, Andora, Elvetia, Turcia, Israel, Bulgaria, Islanda, Macedonia, Romania, Finlanda, Portugalia, Malta, Bosnia - Hertegovina, plus cele doua tari aflate direct in finala Anglia si Germania. Astfel ca cei care au dorit sa o voteze pe Elena au putut-o face face numai daca se aflau intr-una din tarile mai sus mentionate, numarul de telefon alocat Romaniei fiind anuntat de televiziunea publica in fiecare seara.

In urma cu doar cateva zile, la casele de pariuri Stanleybet din Romania, Elena avea o cota de 101 pentru castigarea competitiei. De asemenea, Elena era considerata a 25-a favorita la castigarea competitiei, la egalitate cu reprezentanta Belgiei.

Elena Gheorghe
Elena Gheorghe
Foto: Captura TVR1

In acest moment, melodia Elenei Gheorghe se afla pe locul 25 in preferintele utilizatorilor de internet, conform unui clasament intocmit de Google. Folosind baza de date de care dispune motorul de cautare, in urma numarului de solicitari al pieselor aflate in concurs, se determina popularitatea fiecarui participant si se calculeaza ce scoruri s-ar obtine daca votarea ar avea loc la momentul determinarii clasamentului.