Ovidiu Mihailescu, folkist, compozitor si poet "cu acte in regula", membru al Gashkademiei de folk, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre umorul in folk si despre satira sociala. Considerat promotor al folkului protestatar, artistul isi va lansa cel de-al doilea album, intitulat Cipilica, pe data de 15 mai, la Silver Church. Invitati speciali ai evenimentului vor fi Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Marius Batu, Alina Manole si Tapinarii.

  • Intalnirea s-a incheiat
  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Intalnirea online a fost urmata de un interviu in studioul HotNews.ro.

Descarca interviul in format MP3

Fragmente din interviu

  • Cowboy-ul Nelu este un personaj pe care l-am imprumutat pentru primul album. E vorba, de fapt, de un personaj care, exasperat de praful si de minunatiile care se intampla la noi, in Romania, pune mana pe pistol si impusca, metaforic vorbind, niste lucruri care nu ne plac. Si, ca sa fiu mai precis, in primul album, Cowboy-ul Nelu punea asa, la tinta, si problema cu manelele, si problema cu tantra yoga, care nu prea mai e yoga, ca e mai mult tantra [...] In fine, am incercat sa ating cu umor, sa fac un desen despre Romania din 2007 [...] 
  • Sunt cantece pe care le-am descoperit, ca sa zic asa, cantand in baruri. Muzica folk nu prea mai avea loc la teatru in perioada in care noi am pornit povestea cu Gashkademia. Si atuncea am gandit: daca nu se poate acolo [...] o sa incercam in restaurante si in baruri sa promovam muzica folk. Pentru ca numai acolo putem. Si de aici s-a nascut si genul asta mai "funny" si mai rapid, pentru ca omul nu pre asculta cu berea in fata o melodie despre soare si flori...
  • Despre al doilea album, Cipilica. Trebuie sa se inteleaga ca eu nu cant doar de doi ani, eu cant deja de vreo 20 si ceva de ani, intre timp am tot scris piese, am un laborator de creatie destul de voluminos. As putea chiar astazi sa mai scot inca teri CD-uri cu materialele pe care le am - nu ma grabesc -, dar din cauza asta mi-am dorit foarte mult sa aduc la lumina niste piese care-mi ramasesera in urma. Daca as fi iesit cu Cipilica prima data, ar fi fost mult mai putin vizibil discursul meu muzical. Si atunci am considerat ca e mai bine ca pentru primul album sa imprumut un pic de ironie, de haz si de distractie si sa fie mai penetrant mesajul, iar acum consider ca este important ca cei care m-au cunoscut ca umorist sa vada ca, dincolo de masca de umor - la care n-am renuntat. Pe albumul Cipilica apar patru piese de "funny"-folk, ca sa-i zicem asa - exista si un om sensibil si niste teme mai de suflet si mai dragastoase.
  • De ce 18 piese pe noul album. De fapt, as fi dorit sa scot un album dublu. Si asa ar fi fost normal. Insa asta ar fi insemnat sa investesc de doua ori si jumatate mai multi bani decat am investit. [...] Bun, daca nu se poate asa, va fi un album de arta, mai frumos, cele 14 piese care sunt de fapt corpul albumului, la care am sa adaug inca patru piese "funny" pentru cei care chiar doresc sa rada si sa se simta bine.
  • De ce "Cipilica"? O parte - foarte mica - din public a receptat mesajul meu de cowboy un pic cam asa: "Adica cum? Tu chiar vrei sa-i impusti pe manelisti? Chiar vrei sa omori pe cineva?" Nu, nu vreau sa omor pe nimeni, era o metafora, bineinteles. [...] Voiam numai sa atrag asupra unor zone de prost gust care exista la noi si de care noi trebuie sa ne delimitam. Adica pe mine nu ma deranjeaza cand cineva, intr-un colt de mahala, isi canta melodii. [...] Ma deranjeaza cand un vad ca un student declara cu nonsalanta "Da, mie-mi plac manelele, eu ascult manele in fiecare zi". [...] E vorba de manelele astea, facute la calculator, cu basi si cu foarte putine idei, nu de maneaua traditionala, cum canta candva Romica Puceanu, care poate sta in picioare, este un act artistic. [...] n-am vrut sa fiu receptat ca "omul cu pistolul".
  • Despre "cipilica". E o cipilica intelectuala, e o cipilica cu zambet, e o cipilica cu o atitudine mai nuanta vizavi de viata. [...] Noi prea punem multa patima. Si in politica, si pe strada, si peste tot. Sarim repede la bataie sau sa dam cu piatra, insa nu avem exercitiul rezolvarii problemelor. N-ar trebui sa ne enervam asa de tare, ar trebui sa facem doi pasi in spate, sa ne gandim si sa zicem: "Da, bun, e o groapa in asfalt! Cum o rezolvam?" Noi trecem prin groapa aia, injuram Primaria si cu asta basta! Dar nu ne gandim ca poate daca ne-am aduna 20 si am face o organizatie impotriva gropilor din asfalt, poate in termeni de trei ani, lucrurile s-ar rezolva. [...] Cam asa ar trebui sa functioneze. [...] Poate, daca ne punem o cipilica si ne gandim ca de cate ori purtam cipilica nu tre sa actionam cu patima, atunci poate se schimba ceva si in Romania.  
  • Despre folkul ante si postdecembrist. Eu cred ca este o perioada foarte buna acum. [...] Inainte de Revolutie era extraordinar ca folkul avea un share de piata de 20-30%, ceva enorm pentru folkul din Romania. Adica existau muzica usoara, muzica rock si muzica folk. [...] Din cauza asta, folkul a avut o imagine deosebita si a avut un avant foarte mare inainte de '89. Acum lucrurile nu mai stau asa, acum folkul are undeva sub 10%, sau poate sub 5%, [...] dar ceea ce mi se pare extraordinar este faptul ca deja lumea s-a plictisit de muzica de comert si incepe sa revina cu interesul catre zona unde se spune ceva in text, unde muzica te atinge intr-un fel sau altul. [...] De cand exista YouTube, tinerii au acces direct la toata informatia muzicala care exista in momentul asta pe Pamant. O sa avem o explozie fantastica. Eu am vazut cu ochii mei pusti de 17-18-19 ani care canta extraordinar de bine. Mult mai bine decat cantau primii folkisti, generatiile urmatoare s.a.m.d. Deci, in mod sigur, vom auzi lucruri interesante in urmatorii 10-15 ani.

Ovidiu Mihailescu a debutat in anii '80 in Cenaclul Voua, alaturi de care a participat la peste 300 de spectacole in tara. "A fost remarcat" la Festivalul Om Bun. Dupa anul 2000 a revenit in muzica folk din dorinta de a se darui acestei miscari muzicale. In 2004, impreuna cu Eugen Avram, a demarat proiectul Zona de Mijloc, menit sa promoveze generatia de mijloc a folkului, o generatie care din cauza "dezordinii sociale" din anii '90 a ramas in umbra.

In 2006 "Zona de Mijloc" devine "Gashkademia de folk" careia i se alatura Jul Baldovin, Alina Manole, Dani Fat, Marius Matache, Nicu Zotta, Walter Ghicolescu, Grupul Fox din Calarasi.

In 2007 a lansat albumul Cowboy-ul Nelu, un material cu tenta parodica, sociala, cu mesaj orientat impotriva prostului-gust si valorilor indoielnice.

Din 2008, la Radio3 Net, modereaza emisiunea "Folkweb", iar faptul ca Florian Pittis l-a acceptat in echipa 3 Net a fost si ramas o mare bucurie.

Aparitii discografice si literare

  • Albumul Cowboy-ul Nelu (2007)
  • Albumul Cipilica (2009)

Volume de poezii:

  • "Aici sunt Anii Dvs", Editura Nemira 2004
  • "Cartea celor 7 Mari", Editura Adonis 2008