Finala Eurovision din acest an, concurs ce atrage foarte multi fani homosexuali, a fost umbrita de interventia politiei moscovite asupra unei manifestatii homosexuale neautorizate. Circa 40 de demonstranti au fost arestati sambata dupa-amiaza. Dupa victorie, norvegianul Alexander Rybak a criticat in fata jurnalistilor comportamentul politiei ruse, relateaza Deutsche Presse Agentur.

„Am avut in sala, azi, cea mai mare parada a homosexualilor intalnita vreodata“ a spus Alexander Rybak, marele invingator al concursului Eurovision 2009, referitor la multimea de fani homosexuali prezenti la show.

Comentatorul televiziunii de stat germane ARD, unde a fost transmis Eurovision Song Contest 2009 a remarcat faptul ca Romania a fost poate singura tara care nu a dat nici un punct Norvegiei. Presa germana vorbeste de Rybak si basmul sau muzical, ca de un „Harry Potter“ norvegian, mentionand victoria acestuia "cu un record suspect" de voturi.

Germania a prezentat numarul frivol «Miss Kiss Kiss Bang», in duetul Alex Swings Oscar Sings!, interpretat de Oskar Loya si stripteuza din SUA Dita von Teese. Dansatoarea erotica de 36 de ani e fosta sotie a solistului trupei rock Marilyn Manson. "Am dat totul, mai mult nu s-a putut" a spus producatorul Alex Christensen. Nemtii s-au situat pe locul 20, din 25 de finaliste la ESC.

Rusii au dat si ei totul, un show de zile mari, cu muzica de fanfara in semifinale si multa acrobatica in finala grand-Prix. "Olimpiada muzicala" de la Moscova a costat peste 30 de milioane de euro, spune presa germana.