Incep prin a va spune ca data stelara de astazi este 2323-01-01. Sau, mai bine, SD 1530. De unde stiu asta? Nu stiu, si nimeni nu poate, de fapt, sa stie. Oricat si-ar dori fanii Star Trek sa calculeze anul stelar in care se afla, nu vor reusi sa cada de acord asupra unei formule.

Asta pentru simplul motiv ca datele stelare, cel putin in primele parti ale seriei Star Trek, erau stabilite arbitrar, notiunea insasi de timp stelar fiind introdusa in ideea de a sugera un viitor cat mai indepartat. Fanii nu s-au dat, totusi, batuti asa de usor. Pe site-ul Starchive, la sectiunea „Stardates in Star Trek FAQ“, veti descoperi o intreaga istorie a calendarelor galactice, diferite ipoteze si teorii despre calcularea datei stelare si multe alte informatii pentru cei mai viciati fani Star Trek.

Pe cine ar interesa o istorie a tuturor navelor comerciale si de razboi care au purtat, de la 1705 incoace, numele Enterprise? Daca veti incepe sa o cititi cu interes si nu va veti da seama cand ati sarit de la ambarcatiunile de coasta la ambarcatiunile stelare, veti sti, cel putin, cu ce categorie de fani va identificati.

Daca va pasioneaza asemenea lucruri, merita sa vedeti si prequel-ul „Star Trek” (The Beggining) la cinematograf. Fata de seria originara, filmul aduce mai multa emotie si mai multa adancime a personajelor. Tema calatoriei in timp e cam trasa de par, insa povestea cu nava romulana venita din viitor e nimic fata de filmul la care visa Gene Roddenberry, in care Cpt. Kirk, Mr Spock si compania s-ar fi intors in 1963, pentru a impiedica asasinarea lui John F. Kennedy.

Prin anii ‘90, cand „Star Trek: The Next Generation” era la moda, studiourile Paramount ar fi incercat sa produca un film cu personajele seriei originale, in perioada lor de formare la Academie, insa ideea a fost, se pare, abandonata deoarece fanii nu au apreciat-o deloc.

Citeste si comenteaza pe Blog de jurnalist cultural.