Premiera in Romania: autoritatile din Oradea au interzis concertul trupei olandeze God Dethroned, acuzand formatia ca este satanista. Initiativa apartine consilierului local Dan Octavian, de la PNL, care a anuntat anularea concertului de duminica, 5 iulie, in Clubul Blue Monday din Oradea. Potrivit Bihoreanul.ro, alesul si-a motivat initiativa spunand ca a fost facuta "in calitate de cetatean crestin ortodox al municipiului Oradea".

"Aceasta anulare constituie o premiera in Romania, in conditiile in care niciun show n-a fost anulat din acest motiv de catre autoritatile romane in ultimii 20 de ani", afirma www.metalhead.ro.

Initiativa liberalului Dan Octavian este o premiera si pentru God Dethroned, una dintre cele mai influente trupe ale scenei olandeze, "trupa nefiind cenzurata in acest fel niciodata de-a lungul celor aproape 20 de ani de activitate", conform sursei citate.

God Dethroned este una dintre cele mai influente trupe ale scenei olandeze, cu o activitate de aproape 20 de ani, 8 albume lansate prin intermediul prestigioasei case de discuri Metal Blade si numeroase turnee in toata lumea.

'O decizie de secretar de partid'

Prin acest concert, trupa isi promova in premiera ultimul lor album, "Passiondale", in Balcani, intr-un turneu care a inclus Croatia, Serbia, Bosnia & Hertegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia, iar in acest weekend va include Ungaria si Romania.

Niciuna dintre tarile de mai sus nu a anulat vreun concert, cu exceptia Romaniei, prin vocea autoritatilor din Oradea.

"Este aberant modul in care domnul consilier Dan Octavian a pus problema anularii, a mers la clubul unde urma sa aiba loc concertul si i-a explicat proprietarului ca show-ul este un eveniment satanist si ca nu va permite ca un asemenea concert sa aiba loc in Oradea. A pomenit inclusiv de sacrificarea unor animale pe scena, in timpul show-ului, de prozelitism satanic si de multe altele", sustine Mihai "Coro" Caraveteanu, promoterul celor doua concerte God Dethroned.

"Consideram ca acest mod superficial de a pune problema aduce mai degraba cu deciziile luate de secretarii de partid. Trupa God Dethroned este dezamagita ca intr-o tara din Uniunea Europeana, unde exista inclusiv un distribuitor autorizat al albumelor trupei, sa nu poata sustine un concert doar din cauza orgoliilor exacerbate ale unei persoane care face uz de functia publica pe care o detine pentru a anula dupa bunul sau plac evenimente culturale si artistice", declara promoterul.

Dan Octavian: Am facut totul in calitate de crestin ortodox al orasului

Contactat de Bihoreanul.ro, Dan Octavian a negat orice implicare a Consiliului Local in demersul sau si spune ca a initiat totul “in calitate de cetatean crestin ortodox al municipiului Oradea”.

"Ultimele doua saptamani au fost foarte agitate, dupa ce prin oras au aparut mai multe afise pe care scria 'Satan black rock' si altele de genul. M-au alertat foarte multe persoane, semnalandu-mi ca e vorba despre o trupa care nu numai ca promoveaza rock-ul satanist, dar ca ar fi afiliata la o asemenea organizatie si se manifesta intocmai", a declarat pentru Dan Octavian.

Organizatorii au luat decizia ca cei care si-au cumparat deja bilete pentru show-ul din Oradea sa poate intra cu biletul respectiv la concertul God Dethroned de la Bucuresti, care are loc vineri 3 iulie, in Clubul Fabrica de pe str. 11 Iunie din Bucuresti.

Cei care nu pot ajunge in Bucuresti pot merge sambata la concertul God Dethroned din orasul maghiar Debrecen, aflat la 60 de km de Oradea.