Incepand cu acest an, Festivalul de Film Independent Anonimul are un nou concept. Directoarea festivalului, Miruna Berescu, a oferit mai multe detalii despre schimbari si noua perspectiva, intr-un interviu acordat Ileanei Birsan de la Cinemart.ro.

Ileana Birsan: Care sunt noutatile acestei editii a Festivalului Anonimul?

Miruna Berescu: Fiecare festival isi stabileste anumite prioritati, cum ar fi vanzarea de filme catre distribuitori sau prezentarea unor vedete. Prioritatea noastra este publicul iubitor de film, delta si mare. Festivalul isi pastreaza structura sa competitionala cu lungmetraj, scurtmetraj fictiune si scurtmetraj animatie, cat si programul Eco Docs, initiat in 2007. In plus, vom relua programul dedicat filmelor romanesti - scurt si mediumetraje.

Incepand cu acest an, publicul va acorda prin vot Marele premiu pentru cel mai bun lungmetraj din competitie – dintre cele sapte selectate – cat si Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune, respectiv Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de animatie. Vom pastra acest format al festivalului si in anii urmatori si vom continua sa aducem la Sfantu Gheorghe creatori care ne bucura cu filmele lor.

Festivalul este finantat de Fundatia Anonimul si Centrul National al Cinematografiei, sponsorii traditionali, din domeniile bancar, IT si petrolier fiind nevoiti sa se retraga in acest an din cauza crizei financiare. Speram sa ii avem alaturi de noi la editiile viitoare.

Ileana Birsan: In legatura cu criza, in presa a aparut un material cu titlul "Anonimul intra la apa", legat de noua editie a Festivalului.

Miruna Berescu: Nu comentez in nici un fel aceasta afirmatie. Va invit sa veniti la Sfantu Gheorghe si vorbim despre acest subiect dupa festival. Au fost voci care au spus ca Anonimul este un festival exclusivist si le dam acum dreptate: Anonimul este un festival al publicului, doar al celor care au pofta de filme bune, intr-un loc, realmente, fabulos.

Ileana Birsan: De ce publicul capata de acum inainte statut de jurat si VIP la Anonimul?

Miruna Berescu: Publicul a fost VIP dintotdeauna, iar ineditul acestei editii este ca toate premiile sunt oferite de public. Mereu am pus in prim plan publicul venit la Festival. Inca de la prima editie vizionarile au fost gratuite pentru toti spectatorii aflati la Sf. Gheorghe. Intrarea este libera la toate proiectiile nocturne, iar, in timpul zilei, pentru vizionarile din salile Complexului Cinema intrarea se face pe baza de invitatii distribuite la Info Point-ul Festivalului.

Cu fiecare editie publicul a fost tot mai numeros si am ajuns ca in 2008 sa ne bucuram de prezenta a peste 5000 de oameni, din tara si din strainatate, veniti special pentru Festival. De-a lungul anilor am constatat ca specatorii prezenti la Sfantu, au participat in numar tot mai mare la sesiunea de votare a Premiului Publicului. Festivalul Anonimul este si va ramane un festival special, pe nisip, intre Dunare si mare, la care publicul vine pentru a fi VIP si juriu in acelasi timp.