Les Paul, muzicianul care a inventat cea mai cunoscuta chitara din lume, a murit saptamana aceasta, la varsta de 94 de ani, informeaza mtv.com, citand un comunicat al firmei Gibson.

He could burn the frets right off a guitar.

Steve Miller

Lester William Polsfuss (Les Paul) s-a nascut in Waukesha, Wisconsin, pe 9 iunie 1915. Este cel care a inventat efecte de chitara precum echo, reverb, delay si overdubbing, dar mai ales sunetul "multitrack": muzicienii puteau astfel sa inregistreze cu diferite instrumente, pe mai multe canale de sunet, pentru ca apot sa le mixeze dupa bunul plac. De asemenea, a creat chitara Les Paul, cel mai cunoscut instrument din gama Gibson.

He put the tools in our hands.

Keith Richards

A facut rost de prima chitara la varsta de 9 ani, iar patru ani mai tarziu canta deja intr-o formatie de muzica western si country. A renuntat la scoala la varsta de 17 ani, pentru a se dedica muzicii. In 1934 s-a mutat la Chicago si a devenit o vedeta de radio, cantand country si jazz sub numele de Les Paul.

Nemultumit de sunetele pe care le putea emite chitara acustica si fascinat de ideea de a electrifica instrumentele muzicale, Vrajitorul din Waukesha se juca in weekend-uri pentru a perfectiona o chitara pe care o botezase The Log (Busteanul).

Doream sa demonstrez ca o chitara lipsita de vibratiile tablei de rezonanta este calea de urmat. Am construit chiar o chitara dintr-o sina de cale ferata pentru a dovedi asta. Ceea ce doream era sa amplific vibratia pura a coardei, fara ca rezonanta lemnului sa se amestece cu sunetul.

Les Paul

In 1952 a aparut pe piata prima chitara electrica, vanduta de firma Gibson, dar un astfel de instrument fusese creat de Les Paul inca din 1941.

... he's The Source.

Anderson Cooper, CNN

Pe langa munca de inventator, Paul a continuat sa cante. In 1947 a lansat Lover (When You're Near Me), o piesa instrumentala compusa din opt parti diferite de chitara. De asemenea, a inregistrat mai multe piese de succes cu sotia sa, cantareata Mary Ford. Au rezultat astfel 36 de discuri de aur si 11 piese care au ajuns locul intai in topuri. Printre ele: How High The Moon, Lover si Vaya Con Dios.

Explozia rock'n'roll-ului pe scena anilor '50 a facut modele de chitara Les Paul sa devina cele mai apreciate in lumea rock-ului. Acest tip de chitara avea sa fie folosit de artisti ca Chuck Berry, The Everly Brothers si B.B. King, iar mai tarziu de Pete Townshend (The Who), Eric Clapton, Bob Marley, Carlos Santana, Dave Grohl, The Edge, Lenny Kravitz, Neil Young, Joan Jett, Eddie Van Halen, Billie Joe Armstrong (Green Day), Jimmy Page (Led Zeppelin) etc.

...he's the Boss!

B.B. King

Paul a castigat in 1977 un premiu Grammy pentru un album de duete instrumentale cu Chet Atkins. A mai castigat premii Grammy in 2005, la varsta de 90 de ani, pentru American Made, World Played, un album all-star la care au contribuit, printre altii, Joe Perry (Aerosmith), Steve Miller, Buddy Guy, Keith Richards (Rolling Stones) si Billy Gibbons (ZZ Top). A fost inclus in Rock and Roll Hall of Fame in 1988, ca "arhitectul rock and roll-ului".

Paul s-a stins din viata pe 13 august, din cauza unei pneumonii severe. In ciuda bolii, artistul nu a stat departe de scena in ultima perioada a vietii si obisnuia sa cante de doua pe saptamana cu Les Paul Trio, la Iridium Jazz Club din New Yok, in cadrul unor show-uri care beneficiau uneori de prezenta unor invitati ca Paul McCartney si Keith Richards.

In 1980 a fost realizat un documentar despre viata artistului, intitulat The Wizard of Waukesha, care poate fi vazut aici. De asemenea, in 2008, Paul a regizat documentarul Les Paul - Chasing Sound. Detalii aici.