Actorul american Patrick Swayze s-a stins din viata in aceasta dimineata dupa o lupta grea, de aproape doi ani, cu cancerul pancreatic. In varsta de 57 de ani, starul care si-a castigat faima prin rolurile sale din filmele "Dirty Dancing" si "Ghost" si-a dat ultima suflare inconjurat de intreaga familie, noteaza Reuters.

Swayze s-a nascut la 18 august 1952 in Houston (Texas), avand doi frati si doua surori. In timpul scolii si al liceului, a urmat cursuri de patinaj, balet clasic, gimnastica si a jucat in mai multe piese de teatru.

In 1972, el s-a mutat la New York, unde a continuat sa-si imbunatateasca talentele de dansator, la scolile Harkness Ballet si Joffrey.

Debutul sau profesionist a avut loc in calitate de dansator pentru Disney on Parade, dupa care a jucat pe Broadway in productia Grease.

Dupa aparitii episodice in M*A*S*H si The Renegades, Patrick Swayze va deveni cunoscut pentru rolul din The Outsiders. Au urmat Red Dawn, Youngblood, iar primul sau succes important este considerat North and South, o productie despre Razboiul Civil. In 1987, Swayze interpreteaza rolul instructorului de dans Jonny Castle in productia Dirty Dancing, film care deveni un succes international, strangand peste 300 de milioane de dolari. Pentru acest rol, actorul primeste o nominalizare la Globul de Aur. Un alt rol important este acela din Ghost, unde a jucat alaturi de Demi Moore si Whoopi Goldberg, dar si in productia Point Break. unde l-a avut ca partener pe Keanu Reeves.

In 1996, este grav ranit in timpul filmarilor pentru productia Letters from a Killer, insa se reface si in 2000 joaca in Waking Up in Reno, alaturi de Billy Bob Thornton si Charlize Theron, recum si in Forever Lulu, cu Melanie Griffith.

Urmeaza Donnie Darko (2001), King Solomon's Mines (2004), dar si aparitii in muzicalul Guys and Dolls.

Din 1975 si pana la moartea sa a fost casatorit cu Lisa Niemi.

In luna ianuarie a anului trecut, Swayze a fost diagnosticat cu cancer la pancreas in stare avansata. In ciuda pronosticurilor negative primite din partea medicilor, actorul a luptat fara incetare cu necrutatoarea boala, manifestand intotdeauna un aer de optimism. A reusit sa reziste 20 de luni.

Cancerul pancreatic este printre cele mai agresive forme ale acestei boli. Oncologii afirma ca doar 5% dintre pacientii care primesc acest diagnostic ajung sa traiasca inca cinci ani.

Citeste mai multe despre Patrick Swayze pe paginele sale de Wikipedia si pe IMDb.

Vezi clipul "She's Like The Wind"