UPDATE: Cineastul francez de origine poloneza Roman Polanski a fost arestat sambata in Elvetia, in baza unui mandat american de arestare. El se afla acum in "detentie temporara, in asteptarea extradarii", dar poate face recurs impotriva deciziei, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului de Justitie. Polanski a fost arestat chiar la sosirea sa in Elvetia, unde trebuia sa participe la Festivalul de Film de la Zurich. Anuntul a fost facut duminica, de organizatorii Festivalului, scrie AFP.

Scandalul sexual de care fuge de mai bine de 30 de ani

Cunoscutul regizor, actor si scenarist a fost arestat in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual. Totul a inceput pe 10 martie 1977, cand Roman Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, "a sedus-o" pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o. Acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, dupa o reuniune intre avocatii sai si un judecator care i-au lasat sa inteleaga ca va reveni in spatele gratiilor, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi arestat. Roman Polanski are in prezent 76 de ani si locuieste de multa vreme in Franta. De teama de a nu fi arestat, regizorul nu a fost prezent in 2003 la Los Angeles, pentru a primi Oscarul pentru filmul "Pianistul".

Victima sa a cerut justitiei incetarea urmaririi

Victima sa, astazi in varsta de 45 de ani, a cerut justitiei americane sa abandoneze procedurile de urmarire impotriva lui Roman Polanski, scrie Le Figaro. Un punct de vedere care nu a fost impartasit si de justitia din Statele Unite.

Frederic Mitterrand s-a declarat stupefiat de procedura demarata

Ministrul francez al Culturii, Frederic Mitterrand, s-a declarat "stupefiat" de arestarea cineastului in Elvetia. Ministrul "a aflat cu stupoare despre procedura demarata impotriva lui Roman Polanski, realizator de cinema de reputatie internationala si cetatean francez, in prezent retinut in Elvetia", se arata intr-un comunicat.

Mitterand precizeaza ca "a discutat cu presedintele Republicii, Nicolas Sarkozy, care urmareste dosarul cu cea mai mare atentie si care spera intr-o rezolvare cat mai rapida a situatiei". "Fara a dori sa intervina intr-un proces judicar foarte vechi", Frederic Mitterrand sustine ca "regreta in modul cel mai profund ca un nou test ii este impus celui care a cunoscut deja atatea".

Cineastul de origine poloneza, care si-a petrecut copilaria intr-un ghetou din Varsovia, a fost naturalizat in Franta in 1976. In 1969, sotia sa Sharon Tate, insarcinata, a fost asasinata de criminalul Charles Manson.