Avocatul francez al lui Roman Polanski s-a declarat surprins de arestarea clientului sau in Elvetia, unde cineastul detine o cabana si merge in mod frecvent, si a anuntat ca va lupta impotriva unei eventuale decizii de extradare in Statele Unite. "Nu ne asteptam absolut deloc la o asemenea arestare, in conditiile in care el merge in mod normal in Elvetia, si dupa atat de multi ani", a declarat Herve Temime, citat de AFP.

"El poseda acolo chiar si o cabana situata la Gstaad, in modul cel mai oficial din lume". Avocatul, care a sosit duminica seara la Zurich - unde Roman Polanski a fost arestat sub mandat american intr-un scandal sexual declansat in 1977 - a declarat ca va cere punerea sa in libertate, inainte de a-l apara pe fond impotriva procedurii de extradare.

"A aparut in mod clar o problema de prescriptie a urmaririi penale, intr-un caz in care presupusa victima a infractiunii si-a retras plangerea de foarte multi ani", a continuat Temime. Justitia americana dispune de 40 de zile pentru a prezenta o cerere oficiala de extradare. De cealalta parte, Polanski poate contesta orice decizie la tribunalul penal federal, apoi la Tribunalul federal, cea mai inalta instanta judiciara elvetiana.

Ministrul elvetian al Justitiei: Elvetia nu a putut sa-l aresteze pana acum, pentru ca este prima oara cand autoritatile stiau din timp de venirea sa

De alta parere sunt oficialii elvetieni. Elvetia nu a avut de ales in cazul cineastului Roman Polanski, care a fost retinut chiar la sosirea sa in aceasta tara, unde trebuia sa participe la Festivalul de Film de la Zurich, a declarat duminica seara ministrul elvetian al Justitiei, Eveline Wildmer-Schlumpf, citata de AFP. "Elvetia nu a fost supusa la presiuni din partea Statelor Unite. Nu exista dedesubturi de ordin politic", a subliniat ministrul.

Ministrul a explicat ca Washingtonul nu a emis un mandat international de arestare pe numele lui Roman Polanski decat in 2005 si a subliniat ca Elvetia nu ar fi putut sa il aresteze pe cineast pe perioada precedentelor sale sejururi in aceasta tara deoarece acum a fost prima oara cand autoritatile de la Berna stiau din timp de venirea sa. "Intr-un stat de drept, nu este posibil sa se faca diferente. Ar fi inadmisibil ca o persoana sa beneficieze de un tratament preferential", a adaugat ea.

De ce fuge Roman Polanski

Cunoscutul regizor, actor si scenarist a fost arestat in cadrul unui proces deschis de autoritatile americane in urma cu peste 30 de ani, intr-un scandal sexual. Totul a inceput pe 10 martie 1977, cand Roman Polanski, atunci in varsta de 43 de ani, "a sedus-o" pe Samantha Geimer, de 13 ani, in timpul unei sedinte foto realizata in casa lui Jack Nicholson. A doua zi, cineastul a fost arestat de politie si acuzat ca i-a dat minorei droguri si alcool, dupa care a violat-o. Acuzatii pentru care risca pana la 50 de ani de inchisoare.

Regizorul a recunoscut ca a intretinut relatii sexuale consimtite cu o minora si a pledat vinovat pentru acuzatia de "relatii sexuale ilegale", fapta pentru care a petrecut 47 de zile in inchisoare. La finele lunii ianuarie 1978, dupa o reuniune intre avocatii sai si un judecator care i-au lasat sa inteleaga ca va reveni in spatele gratiilor, Roman Polanski a fugit in Europa. De atunci, el nu a mai revenit niciodata in Statele Unite, de teama de a nu fi arestat. Roman Polanski are in prezent 76 de ani si locuieste de multa vreme in Franta. De teama de a nu fi arestat, regizorul nu a fost prezent in 2003 la Los Angeles, pentru a primi Oscarul pentru filmul "Pianistul".

Victima sa a cerut justitiei incetarea urmaririi

Victima sa, astazi in varsta de 45 de ani, a cerut justitiei americane sa abandoneze procedurile de urmarire impotriva lui Roman Polanski, scrie Le Figaro. Un punct de vedere care nu a fost impartasit si de justitia din Statele Unite.

Visit msnbc.com for Breaking News, World News, and News about the Economy