In urma cu exact 46 de ani, pe 13 octombrie 1963, simpatia pe care o starnea formatia Beatles avea sa se transforme, pentru prima oara, in manie. Concertul televizat de la London Palladium avea sa fie urmat, la inceputul lui 1964, de trei aparitii la The Ed Sullivan Show, Statele Unite.

"Nu am vazut niciodata asa ceva. Nici nu am auzit un asemenea zgomot, care sa semene cu tipatul continuu, frenetic, isteric care i-a intampinat pe Beatlesi in momentul care s-au urcat pe scena, dupa ceea ce parea a fi o suta de ani de concerte anterioare", isi aminteste scriitorul Derek Taylor, partas la unul dintre concertele celor patru Beatlesi.

"Mai multe fete au lesinat. Treizeci au fost scoase afara, in timp ce protestau, isterice, oropsite si devastate de o dragoste neimpartasita pentru patru baieti care le-ar fi putut fi vecini."

"Nimeni nu putea sta jos. Imbratisandu-se unii pe altii, aruncand cu jeleuri spre scena, lovindu-si fruntile, tinerii celui de-al doilea oras al Marii Britanii s-au abandonat in totalitate", mai scrie Derek Taylor in cartea sa - Fifty Years Adrift, despre unul dintre concertele sustinute in Birmingham de John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr.

Fenomenul Beatles continua sa suscite interes, chiar si la cateva decenii distanta. Pe 9 septembrie a fost lansat jocul video The Beatles: Rock Band, care permite oricui sa retraiasca explozia Beatles pe scena mondiala. Mai multe despre joc gasiti aici.

Vezi aici site-ul trupei The Beatles. In cadrul sectiunii Video gasiti si o serie de mini documentare despre anumite momente din viata trupei.

Mai jos puteti vedea secvente de la concertul sustinut de Beatlesi la London Palladium, pe 13 octombrie 1963, in ceea ce multi considera a fi inceputul fenomenului Beatlemania.