In cadrul semifinalelor si a finalei concursului Eurovision 2010, celebrul indemn "Europe, start voting now!" se va auzi mai devreme, informeaza eurovision.tv. Daca pana acum votarea dura doar 15 minute, editia de anul viitor, de la Oslo, le va oferi telespectatorilor posibilitatea de a suna si de a trimite SMS pe toata durata concursului.

Votarea va fi permisa odata cu interpretarea primului cantec si se termina la 15 minute dupa ultima piesa din concurs.

"E mult mai logic sa ridici receptorul si sa votezi in momentul in care auzi un cantec, decat la sfarsitul reprezentatiilor. Experientele mai multor selectii nationale au aratat ca aceasta extindere a timpului de votare a fost folosita cu succes", spune Svante Stockselius, Executive Supervisor in cadrul concursului Eurovision.

Aceasta decizie are ca efect eliminarea unei probleme mai vechi a furnizorilor de telefonie, care nu reuseau sa faca fata numarului mare de apeluri de pe parcursul sfertului de ora oferit pana acum pentru votare.

Studiile au demonstrat ca perioada lunga de votare de care beneficiaza prima piesa nu va influenta rezultatul concursului. In plus, telespectatorii au tendinta de a vota piesa favorita in timp ce aceasta este interpretata, fara a tine cont de ordinea de intrare in concurs. De altfel, studiile au fost confirmate chiar de Eurovision Junior, care a introdus acest sistem in urma cu trei ani. In aceasta perioada, concursul a fost castigat de participanti intrati catre finalul concursului.

Eurovision 2010 va fi cea de-a 55-a editie a celebrului concurs muzical si va avea loc în Norvegia, la Oslo, pe Telenor Arena

  • 25 mai - semifinala I
  • 27 mai - semifinala II
  • 29 mai - finala

Editia din 2009 a concursului a fost castigata de Alexander Rybak, cu piesa Fairytale (387 de puncte - record). Este a treia oara cand Norvegia castiga concursul Eurovision. Pe locul doi s-a clasat Yohanna (Islanda) si AySel&Arash (Azerbaidjan). Reprezentanta Romaniei, Elena Gheorghe, a terminat pe locul 19.