A lansat pana in prezent 19 albume, a castigat un premiu Grammy in 2006, poate canta la sapte instrumente, a adunat 72.000 de spectatori in Piata Constitutiei in 2001 si ii place sa combine muzica traditionala romanes cu muzica jazz sau rock.

Supranumit Viteza Luminii datorita capacitatii de a canta de trei ori mai repede ca un naist obisnuit, Damian Draghici a discutat despre proiectul Damian & Brothers, care se va incheia pe 17 decembrie, despre conditia de artist, despre politica si despre discriminarea etnica.

Intalnirea online va fi urmata de un interviu in studioul HotNews.ro.

Nota redactiei

  • Puneti intrebari prin formularul de comentarii de la sfarsitul articolului.
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Damian Draghici a inceput sa cante la diverse instrumente inca de la varsta de trei ani. La zece ani s-a decis sa cante la nai. Pana la cincisprezece ani era deja un copil minune cunoscut in tara, cantand si inregistrand cu Orchestra Simfonica Radio.

Cand viata in regimul comunist a inceput sa-si ceara tributul, Damian a parasit tara si a mers zile si nopti prin muntii din Iugoslavia si pe langa punctele de control ostile ale granitei cu Grecia. Acolo, a cantat pe strada pana cand a reusit sa obtina un angajament de a canta la clape intr-un club de noapte.

A urmat o perioada mai grea in Grecia, dar pana la urma a reusit sa devina cunoscut in muzica greceasca. A renuntat la nai pentru pian din nevoia de a castiga bani. Apoi a trimis o inregistrare la Sony si a reusit astfel sa inregistreze doua albume. Apoi a renuntat la pian in favoarea naiului. In anul 1992, a scos primul album de muzica populara semnat Damian Draghici - "Panflute fantastique”. Vazand ca are succes, s-a inscris la Conservatorul Philipos ca sa studieze jazz la nai.

In anul 1994 a cantat alaturi de Nikos Kipourgos, considerat cel mai mare compozitor grec. A participat la diverse festivaluri in Europa si a colaborat cu Orchestra Filarmonicii din Londra. In anul 1996 a fost admis la Colegiul Berklee din Boston. Aici i s-a oferit o bursa si a studiat cu un profesor de saxofon, terminand patru ani de studiu intr-unul singur si absolvind Magna Cum Laude, sectia interpretare de jazz.

In 2001, Damian Draghici a revenit in Romania, pentru concertul "Damian's Fire", care avea sa adune 72.000 de spectatori in Piata Constitutiei. La eveniment au contribuit 150 de muzicieni, membri ai London Symphonic Orchestra.

In 2006, artistul s-a dedicat proiectului "Radacini", o intoarcere la radacinile de rigan. Impreuna cu "Damian & Brothers"/"Filarmonika Romanes", au fost sustinute numeroase concerte in Romania, dar si in strainatate. Au urmat spectacole ca "Deschide-ti inima", "Keeping The Fire Alive" sau "Aprinde Focul din Tine!", iar pe 25 iunie 2009 a fost lansat primul album comercial al trupei Damian & Brothers in Romania, album intitulat "ROMANIAC".

Pe 17 decembrie 2009 va avea loc concertul de adio al trupei Damian & Brothers, penultima aparitie avand loc pe 14 noiembrie, in cadrul Roma Cult Fest.

Damian a indreptat atentie intregii lumi catre vechiul nai romanesc. Tehnica sa unica - triple-tongue staccato - ii permite sa cante de trei ori mai repede decat un naist obisnuit, dobandindu-si astfel si porecla de “Viteza Luminii’. Totodata este singurul naist capabil sa cante la acest instrument diatonic in Sol Major cromatic in toate cele doisprezece tonalitati.

Damian Draghici este considerat un vizionar in muzica, combinand genuri ca muzica electronica, jazz, rock, trance, gypsy, clasic si post hip-hop.