Varu Sandel cu Traian Basescu, Florin Chilian si Victor Socaciu cu Mircea Geoana, Mihai Margineanu cu Crin Antonescu si Iris cu Sorin Oprescu sunt cateva mini-aliante create intre principalii candidati la presedintia Romaniei si artisti de pe scena muzicala autohtona.

Devenit deja celebru, videoclipul Hai la vot! al lui Sandu Pop, alias Varu’ Sandel, a generat un adevarat scandal dupa difuzarea sa la EtnoTV, materialul fiind asociat cu numele candidatului Traian Basescu.

Desi nu este exprimata fatis, sustinerea actualului Presedinte este sugerata atat de folosirea a cateva acorduri din Pusca si cureaua lata (imn PDL), cat si de versuri precum “Hai cu toti, cu mic, cu mare/ Pa 22, la votare,/ Sa mai ste-acasa din ei,/ Sa le-aratam ca sa poate,/ C-ar mere tat ca pa roate/ Si daca-s mai putinei…”.

Desi refuza sa cante in cadrul campaniilor electorale, folkistul Florin Chilian si-a exprimat public sustinerea fata de Mircea Geoana la Presedintia Romaniei. "De ce Mircea Geoana?! Pentru ca suntem cu spatele la zid, pentru ca nu mai avem de ales", scrie Florin Chilian pe site-ul personal.

"Este o decizie rece, lucida si constient asumata, tinand mai mult de intelegerea cumplitei situatii in care ne aflam decat de "artisticarie". In continuare voi alege sa NU merg sa cant pe scenele candidatilor, mereu cu un alt candidat de gat, mereu pe o alta scena, avand ca unica scuza banii. Am sa refuz in continuare sa fac din constiinta si din arta mea o otreapa numai buna de sters zoaiele de pe picioarele reprezentantilor primei meserii de pe pamant!"

"Pentru ca trebuie sa existe o premisa de moralitate in toate! Pentru ca trebuie sa ne asumam responsabilitatea vietilor noastre. Pentru ca Mircea Geoana este singurul candidat care intelege adevarata natura a contractului pe care il are semnat in alb cu mine. Nici prieten, nici dusman - asa cum ne-au obisnuit ultimii 5 ani - ci angajat al meu. Eu, CETATEANUL ROMAN - Florin Chilian, sunt seful lui Mircea Geoana! Pentru ca Mircea Geoana este singurul candidat cu sanse reale de a stopa nenorocirea de acum. Pentru ca este timpul sa ne asumam o decizie, o alegere!"

"Pentru ca in viata trebuie sa ai forta de a renunta la vanitatea propriilor realizari de dragul altui om.Omul acesta pentru care renunt cu bucurie la toate orgoliile nu este domnul Mircea Geoana ci copilul meu! Pentru ca intotdeauna trebuie sa ai decenta de a crede in oameni mai mult decat in principii! Pentru toate acestea il sustin pe Mircea Geoana!", spune Florin Chilian pe site-ul sau oficial, intr-un articol postat de pe data de 14 noiembrie.

Tot sustinator al lui Mircea Geoana este si Victor Socaciu, devenit membru PSD in 2001.

Crin Antonescu este, la randul lui, sustinut de artistul Mihai Margineanu. In cadrul concertului de lansare a celui de-al treilea album semnat Margineanu (joi, 19 noiembrie), Antonescu a urcat pe scena Salii Palatului pentru a-i inmana prietenului sau “Certificatul de revolutionar al bunului-simt”.

"Toti presedintii pe care i-am avut, din 46 pana incoace, au avut fete de comunisti, bolsevici, rusi, tarani sau orice vrei tu. Ia-o de la Petru Groza, care era doctor sau ce era el - avea fata de taran. Gheorghiu Dej nu mai zic - avea fata de taran. Ceausescu - sa nu-mi spui ca avea fata de lord, ca n-avea! Iliescu zici ca e facut la Moscova, din mama uzbeka si tata... Asta pe care il votez eu e singurul care are fata umana, care are fata de european. [...] Ma laud ca sunt unul dintre amicii lui Crin", a spus Mihai Margineanu intr-un interviu acordat pentru Bestmusic.ro.

"Ca el s-ar putea s-o dea cu oistea in gard si sa se schimbe, sa schimbe mersul dupa ceva vreme - s-ar putea sa fie adevarat. Nu cred, pentru ca eu stiu ca a trecut prin momente foarte grele in viata lui si nu si-a schimbat mersul deloc!"

Mihai Margineanu si Crin Antonescu
Mihai Margineanu si Crin Antonescu
Foto: Hotnews

In cadrul dezbaterii sustinute vineri, 20 noiembrie, Crin Antonescu l-a mentionat pe Tudor Chirila la "repere de moralitate", "chiar daca mai spune trasnai, chiar daca nu se tunde cum trebuie", starnind nemultumirea solistului de la Vama, care a reactionat pe blogul personal.

"Stiu ca afirmatia domnului Antonescu m-a facut subiect de dezbatere.

Pentru inceput, trebuie sa spun ca in cadrul intalnirilor din licee pe care le fac in aceasta perioada, una dintre primele propozitii adresate elevilor suna asa: "Nu ma aflu in fata voastra in calitate de reper moral. Nici nu as putea". Sunt martori ai aceastei afirmatii sutele de elevi care participa la aceste sesiuni.

Poate ca pasiunea domului Antonescu pentru Scrisoarea catre liceeni si pentru modul in care gandesc, despre care sustine ca i se pare corect, sa fie adevarata, insa poate fi, in acelasi timp, un instrument de marketing electoral.

Nu sunt incantat ca numele meu a fost pomenit intr-o dezbatere electorala la momentul in care Romania pare sa nu mai aiba iesire si in care nu se mai intrevede nici macar SPERANTA.

Am incercat mereu sa raman in afara asocierilor politice atat cu grupurile Vama Veche si Vama, cat si in nume propriu, iar in seara asta, unul dintre candidati mi-a folosit numele incercand sa-si defineasca o reprezentare.

As fi preferat sa nu se intample acest lucru pentru ca nu doresc sa devin un instrument electoral. Or, afirmatia domnului Antonescu exact asta propune .

Prin urmare, trebuie sa rostesc inca o data ceea ce am mai spus aici pe blog: Nu ma alatur nici unui mesaj politic si nu sustin oficial pe niciunul dintre candidatii la presedintie.

Mai cred ca daca domnul Antonescu este incantat, sincer probabil, de indemnul pe care il propune Scrisoarea catre liceeni ar trebui sa-si asume sa faca mai mult decat o mentiune. Din pacate, ultimii ani ne invata ca acordarea creditului nostru a atras dupa sine nerespectarea promisiunilor lor.

Fundamental gresita mi se pare insa ideea de a-i intreba pe candidati, in contextul nostru socio-politic, care este reperul lor moral. Cum sa intrebi asa ceva? Este ca si cum l-ai intreba pe Michael Schumacher care este modelul lui preferat de bicicleta."

Intr-o postare de pe 18 noiembrie, cu doua zile inaintea dezbaterii, Tudor Chirila scrisese pe blogul sau despre Cancerul politic, comandantul de nava si bunul simt: "Ii amintesc domnului Antonescu urmatoarele. E presedintele unui partid din care nu s-a chinuit sa elimine vreun nesimtit. Si vrea sa conduca o tara in care pajistile dupa weekend-uri au mai multe pet-uri decat flori."

De asemenea, in cadrul concertelor sustinute la Pitesti (25 octombrie) si Constanta (31 octombrie), fanii trupei Vama isi exprimasera nemultumirea fata de candidatii la alegerile prezidentiale, doua filmari cu momentele in care politicienii cu "escu" si "oana" erau huiduiti fiind postate de Tudor Chirila pe blogul sau.

Sorin Oprescu a atras de partea sa una dintre cele mai iubite formatii din Romania: Iris. Cristi Minculescu si colegii sau au cantat in mai multe orase din tara, cu ocazia evenimentului "Sorin Oprescu si Iris in cel mai mare concert pentru romani si Romania".

Invitat la o emisiune televizata la un post local din Bistrita, candidatul independent Sorin Oprescu a marturisit de ce a ales trupa Iris, in turneul sau electoral: ”I-am rugat pe baietii de la Iris sa faca turneul asta, pentru ca exista prea putine turnee cu muzica rock. Cu muzica lui Cristi, cu muzica Iris, intr-un fel am vrut sa-i dau certitudinea pe care i-au dat-o si chirurgii nemti dupa ce i-au facut transplantul, sa-i reconfirm starea de tonus si starea de invingator. A prins-o din zbor si mi-a zis: "Gata Sorin! Am inteles! Mergem cu placere pentru tine”.

Si ca sa va spun deschis, nu am cautat nici un moment, uite ca au trecut 12 spectacole, sa ma urc pe scena si sa folosesc momentul asta, care am vrut sa fie si doresc sa fie unul de normalitate, pentru tineri, pentru adulti, pentru cei carora le place rock-ul adevarat. Am dorit sa fie un moment de bucurie si normalitate pentru oameni si nu ca sa-l vada pe Oprescu pe scena, indemnandu-i sa-l voteze. De ce? Din bun simt, din respect si din educatia pe care mi-a dat-o mama acasa.”

Iris si Sorin Oprescu
Iris si Sorin Oprescu
Foto: sorinoprescu.ro