Piesa Voodoo Child a lui Jimi Hendrix a primit titlul de cel mai bun riff de chitara din toate timpurile, la mai mult de 40 de ani de la inregistrarea piesei, informeaza telegraph.co.uk. Acelasi site publica anul trecut rezultate unui sondaj care situa pe locul intai cantecul Smoke On The Water al celor de la Deep Purple.

In urma voturilor exprimate de peste 5000 de vizitatori ai site-ului MusicRadar.com, melodia Voodoo Child (Slight Return) a lui Jimi Hendrix a primit locul intai pentru "cel mai bun riff de chitara din toate timpurile", devansand cantece ca Sweet Child O' Mine (Guns N'Roses), Whole Lotta Love (Led Zeppelin) si Smoke On The Water (Deep Purple).

Voturile utilizatorilor arata ca riffurile vechi sunt cele mai apreciate, doar doua piese create in ultimul deceniu reusind sa intre in top 20: Plug In Baby (Muse) pe locul 11 si Seven Nation Army (The White Stripes) pe 15.

Voodoo Child este cunoscut datorita celebrului efect de chitara "wah-wah" de la inceputul piesei. Cantecul a fost lansat pe albumul Electric Ladyland si a pornit de la o piesa anterioara, Voodoo Chile, un "blues jam" de 15 minute. La momentul lansarii ca single in 1970, dupa moartea lui Jimi Hendrix, piesa a ajuns sa poarte numele Voodoo Chile, in loc de Voodoo Child.

In 2008, telegraph.co.uk publicase un top 25 al celor mai bune riff-uri de chitara, votat de elevi de la scolile de muzica din Londra. Pe primele pozitii fusesera clasate Smoke On The Water (Deep Purple), Smells Like Teen Spirit (Nirvana), Walk This Way (Aerosmith), Purple Haze (Jimi Hendrix) si Sweet Child O Mine (Guns 'N Roses).

Top 20

  1. The Jimi Hendrix Experience - Voodoo Child (Slight Return)
  2. Guns N' Roses - Sweet Child O' Mine
  3. Led Zeppelin - Whole Lotta Love
  4. Deep Purple - Smoke On The Water
  5. Derek and the Dominos - Layla
  6. AC/DC - Back In Black
  7. Metallica - Enter Sandman
  8. The Beatles - Day Tripper
  9. Nirvana - Smells Like Teen Spirit
  10. The Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction
  11. Black Sabbath - Paranoid
  12. Muse - Plug In Baby
  13. Eddie Van Halen - Ain't Talkin' 'Bout Love
  14. The Kinks - You Really Got Me
  15. The White Stripes - Seven Nation Army
  16. AC/DC - Highway to Hell
  17. Led Zeppelin - Heartbreaker
  18. Black Sabbath - Iron Man
  19. Led Zeppelin - Black Dog
  20. Michael Jackson - Beat It