"Vreau intr-o zi sa stau in sala si sa aplaud o tanara formatie Phoenix", spunea Nicu Covaci in dese randuri. Foarte probabil, visul celebrului membru Phoenix e pe cale sa se implineasca. Motivul: existenta formatiei Bucium, o trupa care canta pentru cei "care cred in sufletul romanesc bun si curat, asa cum ne-a fost lasat el spre pastrare si ducere mai departe de catre strabunii nostri". Cu un solist fara "plete lungi pe spete", dar la fel de hotarat precum dacul Covaci, Bucium duce mai departe, prin Voievozii (primul disc) si Miorita (disc ce va aparea anul viitor), mostenirea lasata de Mugur de fluier si Cei ce ne-au dat nume.

Voievozii

"Daca insa vedeti ca prin blanderea voastra nu puteti sa izbutiti sa imblanziti pe domnul celor care va vor fi vrajmasi, iar voi cinstea voastra sa nu le-o dati lor, ci in numele Domnului sa iesiti vitejeste impotriva lui, pentru ca ei au inceput. Iar cu trupul tau si cu oamenii tai sa pornesti drept, fata la fata, fara nici o teama impotriva dusmanilor tai, oricat de multi ar fi. De asemenea, osteanul cumplit si viteaz nu se inspaimanta de multimea oamenilor, pentru ca omului bun toti oamenii ii vin in ajutor, iar omului fricos toti oamenii ii sunt impotriva. Chiar si de ai lui este gonit si ocarat".

Din Invataturile lui Negoe Basarab catre fiul sau Teodosie

Basarabii

"Basarabii sunt o tulpina veche, glorioasa, avuta si puternica, din care se alegeau, dupa o ordine stabilita, regii si marii sacerdoti ai dacilor" (Iordanes)

"Aceasta tulpina a dat nastere dinastiei Basarabilor, din care a derivat cea a musatinilor, reusind sa carmuiasca aceste plaiuri aproape doua milenii".

Sorbul apelor

"Sorbul apelor este, in mitologia romaneasca, o entitate care aduna toate apele tarii. Inainte de batalie, voinicii intrau calare in Dunare si beau un caus de apa dimineata, pentru a fi invingatori."

Maria doamna (Raresoaia)

Maria Rares - Raresoaia este mama lui Petru Rares, domnitor al Moldovei intre 1527-1538 si 1541-1546, fiul al lui Stefan cel Mare.

Sus la cheia raiului si Colindul Cerbului - colinde vechi, inspirate din fondul mitic precrestin

“Sus la cheia raiului” reia versurile a doua colinde stravechi romanesti, mentionate pentru prima oara in “Dacia preistorica” a lui Nicolae Densusianu. Colindele, atipice fata de universul obisnuit al colindelor romanesti, releva cum spargind chipul aparentei/pietrei, Dumnezeu este eliberat si revelat intelesului uman. Teogonia din piatra este un mit unic, specific doar taramului populat de stravechii daci.

Bucium - Sus la cheia raiului

Asculta mai multe audio Muzica

Bucium - Colindul Cerbului

Asculta mai multe audio Muzica