Noul serial de comedie al lui Jerry Seinfeld, serialul Law & Order (Lege si ordine) si Parenthood vor lua locul emisiunii The Jay Leno Show, la ora 22:00, punand punct unui experiment esuat, a anuntat postul american NBC, citat de reuters.com.

Schimbarile vor avea loc dupa terminarea Olimpiadei de Iarna, care va fi difuzata de postul american in perioada 12-28 februarie.

Anuntul nu a elucidat insa problemele generate de incercarea postului de a rearanja programul de seara din perioada luni-vineri a saptamanii, iar situatia lui Jay Leno si a lui Conan O'Brien este inca neclara.

NBC, al patrulea post in Statele Unite ca rating, a incercat in ultimele zile sa gaseasca o solutie, dupa ce a anuntat pe 11 februarie ca The Jay Leno Show nu va mai fi difuzat. Emisiunea lui Leno necesita sume mai mici pentru a fi produsa decat un serial obisnuit, dar a generat un rating scazut si deci publicitate si bani mai putini.

Ieri, NBC a anuntat ca incepand cu data de 1 martie, serialul Law & Order va fi difuzat in fiecare luni, iar miercurea si sambata va putea fi vazut un serial "inrudit" cu acesta: Law & Order: Special Victims Unit, de la ora 22:00. Marti, NBC va oferi publicului serialul de drama Parenthood, iar joi, americanii vor avea la dispozitie The Marriage Ref, un show de o ora realizat de Seinfeld. Revenirea starului american are loc la 12 ani de la incheierea sitcom-ului care ii purta numele. Vineri va fi ziua lui Dateline NBC, tot de la ora 22:00.

NBC a anuntat ca ar dori sa mute emisiunea lui Jay Leno de la 22:00 la la 23:35 (raspunzator pentru aceasta situatie se spune ca ar fi chiar Jay Leno), urmand ca The Tonight Show with Conan O'Brien sa inceapa la ora 00:05. Ideea insa i-a infuriat pe ambii prezentatori. Zilele trecute, O'Brien a declarat chiar ca nu va fi gazda show-ului la o ora mai tarzie, cu toate ca nu a pomenit posibilitatea unei despartiri de NBC. "Nu pot participa la ceea ce cred, sincer, ca este distrugerea emisiunii The Tonight Show".

Washington Post spune ca daca O'Brien refuza propunerea celor de la NBC de a muta emisiunea cu jumatate de ora mai tarziu, gazda a celebrului Tonight Show ar putea redeveni Jay Leno, iar Conan ar putea parasi postul american in schimbul a 40 de milioane de dolari.

The Jay Leno Show a debutat pe 14 septembrie 2009, prima emisiune avandu-l ca invitat pe Jerry Seinfeld, co-fondatorul celebrului serial Seinfeld. Jay Leno s-a retras in luna mai a anului trecut din postura de prezentator al emisiunii The Tonight Show, dupa 17 ani de activitate.

Incepand cu iunie 2009, gazda a emisiunii The Tonight Show a devenit Conan O'Brien, care insa nu a obtinut un rating satisfacator, permitandu-i rivalului David Letterman (CBS) sa devina locul intai la numar de privitori pe acel interval orar.

"Harababura" Leno vs. O'Brien vazuta de internauti si presa

Problema Leno vs. O'Brien a generat aparitia "taberelor", atat printre prezentatorii TV din State (David Letterman, rivalul de la CBS, sustine ca Jay Leno este vinovat pentru situatia creata), cat si in randul fanilor.

Conan este vazut ca victima chiar si pe internet. Mike Mitchell, artist din Los Angeles, a schitat o imagine de erou pentru Conan O’Brien, imagine postata pe internet cu mesajul: "I'm with CoCo" ("Sunt de partea lui CoCo", dupa cum este poreclit O'Brien).

Poza a devenit un adevarat viral pe internet, inspirand crearea a zeci de pagini pe facebook, care sunt alaturi de actuala gazda a emisiunii The Tonight Show. Zeci de mii de fani sunt de partea lui, dupa cum se poate observa pe bloguri si twitter. “Internetul le ofera oamenilor putin mai mult curaj", spune Mitchell si ii incurajeaza pe fani sa foloseasca imaginea lui cu celebrul “CoCo”.

"Ma sprijina foarte multa lume pe internet, mai ales un grup online numit Team Conan [Echipa Conan n.r.]. Este minunat - e prima oara in viata mea cand sunt intr-o echipa unde sa nu fiu ales ultimul", spune O'Brien despre ajutorul primit de la internauti.

Nu toata lumea este insa de partea lui Conan. Conform people.com, Andrea Peyser, jurnalista la New York Post, il sfatuia pe O'Brien in editia de joi: "Nu te mai plange atata!". Vedeta americana este descrisa chiar ca "un individ nemaipomenit de bogat, incredibil de norocos (si de lipsit de umor), care se comporta ca si cum lumea este datoare sa ii rezerve timp la TV de la ora 23:35. Este vorba de ratinguri, prostutule!", mai spune jurnalista, adaugand ca daca O'Brien nu e in stare sa obtina aceste ratinguri, sa se mute la miezul noptii sau sa plece.

In urma scandalului generat in aceasta perioada, cele doua show-uri gazduite de Leno si O’Brien au inregistrat cresteri ale audientei. Conform datelor furnizate de nytimes.com, emisiunea lui Conan a crescut cu 40% fata de de seara de dinainte de declansarea "scandalului" mediatic (in randul publicului situat intre 18 si 49 de ani). Emisiunea lui Leno a inregistrat si ea un succes nesperat, ajungand, dupa cum scrie hollywoodinsider.ew.com, de la 4,8 milioane de privitori pe 11 ianuarie, la 6,1 in ziua urmatoare.

“NBC a spus ca vor drama la ora 10 seara. Acum au parte de ea", a glumit Leno in cadrul emisiunii de luni, in legatura cu situatia creata.