UCMR-ADA "ataca" legea pensiilor si scutirea de la plata drepturilor de autor: Cu ce e mai valoros Maresalul Averescu decat George Enescu?

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Miercuri, 3 februarie 2010, 21:39 Life | Showbiz


membrii UMCR-ADA ataca doua propuneri legislative
Foto: HotNews.ro
Compozitorii Horia Moculescu si Mihai Pocorshi si Adrian Iorgulescu, presedinte al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor, au vorbit in cadrul unei conferinte de presa despre doua initiative legislative care ar avea "consecinte nefavorabile fata de actul artistic". Daca ele ar fi aplicate, artistii ar urma sa plateasca un impozit de 31,3%, pe langa alte patru obligatii de plata deja existente, iar statul ar fi privilegiat in raport cu sectorul privat, prin neplata drepturilor de autor. "Nu se faceau distinctii nici in plin comunism, in perioada dejist-ceausista, intre utilizatorii de stat si cei privati. Toti erau obligati sa plateasca drepturilor de autor", a "acuzat" Adrian Iorgulescu.  

CAS-ul, o "povara" prea mare pentru artisti

Conform reprezentantilor UCMR-ADA, primul pericol pentru artisti este legea pensiilor, care prevede introducerea unui CAS de 31,3% pentru autorii care nu au un contract de asigurari in acest moment. CAS-ul ar urma sa fie platit in intregime de catre angajati (in prezent, un salariat plateste doar 10,5%, iar angajatorul plateste inca 20,8%).

 
Ce autor mai are interesul sa scrie daca este taxat in acest hal de catre statul roman? Eu inteleg foamea de bani a Guvernului, dar acest bir este unul excesiv, care va avea consecinte nefavorabile fata de actul artistic.
 
 
Adrian Iorgulescu
"De ce nu lasa autorul sa plateasca (daca doreste acest lucru) in sistemul privat de pensii?", a declarat Adrian Iorgulescu, fost Ministru al Culturii. "De ce trebuie sa platesc in sistemul de stat de pensii? Sau de ce sunt obligat sa platesc? Poate doresc sa nu platesc. E treaba mea cum imi asigur batranetea!"

Horia Moculescu a explicat ca, oricum, acest impozit "nu se poate opri lunar. Pentru ca drepturile de autor nu sunt coerente. Ele nu vin in mod sistematic. Eu pot sa iau niste drepturi de autor in luna februarie 2010, iar urmatoarele incasari sa-mi vina in 2016. Cui ii foloseste acest pumn care ni se da noua in plex?"

 
Cu ce e mai valoros Maresalul Averescu decat George Enescu? De ce un militar trebuie sa aiba un anumit sistem de acordare a pensiei, iar ceilalti un altul?
 
 
Horia Moculescu
Impozitul de 31,3% ar urma sa se adauge altor obligatii de plata, in urma carora "autorul nu mai ramane cu nimic":
 1. impozitul pe venit al fiecaruia
 2. cotele pe care autorii le platesc societatilor de gestiune colectiva pentru functionarea acestora
 3. 6% pentru ajutorul de boala (asigurari de sanatate)
 4. 5% luat de catre societatile de gestiune pentru fondul social cultural

Scutirea de la plata drepturilor de autor a institutiilor publice

In cadrul conferintei de presa, membrii UCMR-ADA au acuzat si o initiativa a unor parlamentari PD-L privind neimpozitatea, pe drept de autor, a platilor pentru folosinta drepturilor de autor.

 
Daca aceasta enormitate legislativa va trece si de Camera Deputatilor, ne vom adresa Curtii Constitutionale.
 
 
Adrian Iorgulescu
"E vorba de anumite institutii ale statului, in principal primarii, care sunt exonerate, prin efectul acestui act normativ, astfel incat se creeaza o clara inechitate intre institutiile private si persoanele private, pe de-o parte, si cele de stat, pe de-alta parte", a explicat Adrian Iorgulescu. "Unele sunt obligate sa plateasca drepturi de autor, altele nu sunt. Traim intr-o economie de piata. Cum poti sa privilegiezi statul in raport cu privatul?"

 
Am vazut ca vine Elton John. Daca e adus de Primarie, credeti cumva ca Elton John va admite prin contractele lui sa renunte la drepturile de autor?
 
 
Horia Moculescu
Actuala lege a fost chiar acuzata de membrii UCMR-ADA ca nu aduce nici un element in plus fata de Decretul-lege privitor la perceperii dreptului de autor, publicat in 1942, sub semnatura Maresalului Antonescu.

"Exista compozitori si textieri pe care i-a lovit Dumnezeu si care au pensie de validitate. In momentul in care unul dintre acesti oameni primeste un leu din drepturi de autor - a fost cantata la radio, s-a cantat intr-un bar - pensia respectivului, de invaliditate, este suspendata. Va
 
Nu se faceau distinctii nici in plin comunism, in perioada dejist-ceausista, intre utilizatorii de stat si cei privati. Toti erau obligati sa plateasca drepturilor de autor.
 
 
Adrian Iorgulescu
dati seama ce aberatie?", spune Adrian Iorgulescu, invocand probleme nascute de aplicarea legii.

In Romania exista aproximativ 80.000 de persoane care au incheiate contracte pe drepturi de autor.  


Organizatiile internationale sprijina demersurile UCMR-ADA


Reprezentantii UCMR-ADA au anuntat ca au inceput sa adune semnaturi vizavi de cele doua initiative, una guvernamentala si cealalta parlamentara, urmand ca acest protest sa fie adresat Presedintelui Romaniei si altor ministri.

In demersurile sale, UCMR-ADA este sustinuta si de CISAC si BIEM, doua organizatii ne-guvernamentale, care unesc peste 200 de societati din mai mult de 100 de tari din intreaga lume. Doua scrisori din partea presedintilor acestor doua organizatii internationale prezinta protestul vizavi de intentia de a exonera statul roman de plata drepturilor de autor. Conform directivelor UE (care sunt obligatorii pentru Romania) si Conventiei WIPO de la Berna (in care si Romania este semnatara), statul roman nu poate introduce scutiri de la datoria pentru drepturile de autor.

Prea multa muzica straina in Romania

Anul trecut, UCMR-ADA a facut peste 25 de milioane de euro, bani care s-au dus pe drepturi de autor. Din acestia, 19 milioane au plecat in strainatate. "Nimeni dintre cartitorii pe care ii vedeti nu i-au atitudine fata de radiourile particulare, fata de televiziuni, pentru folosirea repertoriului romanesc. Nu pe Moculescu, canta-l pe Moga, pe Duta, pe Ionita, pe cine vrei. Dar canta romaneste!" a cerut Horia Moculescu in cadrul conferintei de presa.

"Initiativele noastre din anii trecuti, incercarea de a ajunge la aceeasi protectie legislativa a statului - care in Franta se ridica la 40% de autori autohtoni care sunt cantati, in Belgia - 35% - au fost refuzate", a explicat Mihai Pocorschi, fiind completat de Adrian Iorgulescu. "In Italia, 70-80% din muzica transmisa pe retelele de radio si televiziune publice este italiana. Asta inseamna sustinerea fenomenului cultural national".

 
In '45, Italia a primit o cantitate inimaginabila de tonomate. Gratuit! Si cu discurile aferente pentru fiecare tonomat. Si s-a umplut Italia de tonomate si de muzica americana. Peste un an de zile, a venit ASCAP-ul (The American Society of Composers, Authors and Publishers n.r.) si a spus: "Nu va suparati, v-am dat tonomatele si discurile gratis. Dar vrem drepturile de autor." Cand au vazut italienii despre ce e vorba, primul reflex national al italienilor a fost ca, in urmatorii trei ani, s-au umplut toate tonomatele cu muzica italieneasca. Si asa a ramas din '48 pana astazi.
 
 
Horia Moculescu


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Asa va fi cum spui. . . . (Joi, 4 februarie 2010, 12:02)
  gheorghe [anonim]

  . . . . dupa ce se va vota legea pensiilor. Dar aceasta se va aplica pentru viitor. Toti cei care sunt in pensie la ora actuala vor ramane la fel pentru ca nici o lege nu se aplica retroactiv. Si apoi sunt categorii de salariati despre care se spune ca nu au platit contributii cum ar fi militarii sau politistii.Nu este chiar asa ,pentru ca soldele lor au fost din start amputate cu sumele respective de catre autoritatile de atunci sau de mai aproape. Ce faci ,ii lasi pe toti fara pensie? Asa ceva, oricat de mult ti-ai dori nu se va intampla niciodata prietene!

2839 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  hvsdqilvc (Joi, 4 februarie 2010, 0:35)

  pyvhlcmpVC [anonim]

  da tratament moca, eventual in strainatate (vezi cazul minculescu) vreti, mai hartistilor?l-ati pupat in fund pe ceausescu si ati avut privilegii, acu vreti sa fiti tratati gratis?chiar nu va e rusine, nesimtitilor?
  • 0 (0 voturi)    
   Pensie (Vineri, 5 februarie 2010, 10:17)

   kinn [anonim] i-a raspuns lui pyvhlcmpVC

   E vorba de contributia pentru pensie, bai, nu pentru sanatate. Aia si-o platesc ca toti oamenii. N-ar strica sa te informezi inainte sa acuzi aiurea.
 • +1 (1 vot)    
  ADA UCMR=2LEI (Joi, 4 februarie 2010, 2:24)

  kuku [anonim]

  niste hoti,
  ar trebui facut un sondaj in randul artistilor care beneficiaza de aceste drepturi sa vedem cati sunt satisfacuti de cum ii reprezinta UCMR ADA si aici nu ma refer la TUDOR GHEORGHE .
  2, Intrebati asociatiile non profit si ONg-urile care incearca sa organizeze evenimente cultural urbane de o deosebita importanta pt tineri,
  Nu acorda nici un ajutor, numa spagari!
  Imi este scarba de UCMR ADA si alte lichele ...
  • +2 (2 voturi)    
   Italienii au bagat in tonomate . . . (Joi, 4 februarie 2010, 8:20)

   gheorghe [anonim] i-a raspuns lui kuku

   . . . muzica de a lor pentru ca era la fel sau mai buna decat cea americana. Cand muzica romaneasca va fi buna in majoritatea ei va fi difuzata la radio si Tv fara a ami fi nevoie de cerere de la ADA! In ce priveste ideia ,, sa plateasca altii, noi nu ,, se poarta si pe la alte case sindicaliste. Nu cumva sa te atingi de vreun privilegiu ca imediat punem de greve si amenintari (Vezi greva celor din administratie). Asta in conditiile in care avem in tara unmilion de someri.
 • +1 (1 vot)    
  compozitori & artisti (Joi, 4 februarie 2010, 7:33)

  adib [anonim]

  Toti strig ain gura mare ca sunt furati atunci cind se download-eaza muzica lor gratuit de pe net, dar atunci cind (poate) vind, vor sa le ramina banii in totalitate. Unde sunt banii pe care AIMR, UCMR,ORDA si tot felul de ong-uri ii colecteaza??
 • +1 (1 vot)    
  minciuna (Joi, 4 februarie 2010, 7:39)

  nim [anonim]

  Dragi"ARTISTISTI" nu credeti ca aveti fff multe privilegii?
  Cumva d-voastra perticipati la cresterea economica ( PIB) a tarii si noi cei ce lucram in productie si servicii nu stim?
  Logic ar fi : orice venit impozitat.
  Voi de ce trebuie sa fiti "SARACI"- adica casa la mama-cabana la munte si casa in Bucuresti ,iar cei multi nici casa?
  RUSINE
  • 0 (0 voturi)    
   Tie ti-as pune taxa pe prostie! (Miercuri, 10 februarie 2010, 0:54)

   bla bla [anonim] i-a raspuns lui nim

   Tati, aici e vorba de egalitate in drepturi. Cit plateste un salatiar sa plateasca si un artist, nu mai mult. Altfel inseamna ca toti cetatenii sint egali in Romania, mai putin artistii, nu crezi? Cum ti-ar conveni sa se voteze o lege prin care toti ignorantii ca tine (ca se vede ca esti frustrat si nu stai bine cu Sorbona) sa plateasca 31% din venit si noi, astialalti, care avem preocupari mai elevate (sic!) sa platim 10%? Ti-ar conveni?
 • 0 (0 voturi)    
  pensii comparate (Joi, 4 februarie 2010, 9:24)

  doru [anonim]

  sunt pentru acordarea pensiei functie de contributia data in timpul vietii si nu pentru scutiri si legi speciale; sa nu uitam ca militarii nostri pensionari nu s-au luptat in razboi, iar pentru ce au facut au avut un salariu si mai ales venit mult mai bun decat restul, deci puteau sa si contribuie; nu mai vorbesc de magistrati si judecatori...
 • +2 (2 voturi)    
  Privilegii ZERO!! (Joi, 4 februarie 2010, 9:26)

  Gabriel [anonim]

  Sunt de parere ca trebuie anulate TOATE privilegiile. Indiferent ce faci, trebuie sa platesti impozite, procentual, la fel ca ceilalti. La fel si pensiile, VREAU zero privilegii si exceptii! ZEEROO!!! Daca ai cotizat primesti pensie (proportional cu cotizatia) daca nu, inseamna ca ai pus bani la saltea. Daca nici una nici alta, n-ai decat sa mori de foame!!! In cazul in care ai probleme (handicap, orfan, familie numeroasa cu venituri insuficiente etc) statul TREBUIE sa intervina, sa te ajute. Asistenta sociala da, pentru cine are neaparata nevoie insa PRIVILEGII ZERO!!!
  Daca esti pilot, sa primesti salariu corespunzator, din el platesti cota pentru pensie, si apoi primesti pensie dupa cat ai cotizat. Daca esti parlamentar, primest pensie dupa cat ai cotizat nici un RON in plus! Ce naiba-i atat de greu de inteles!!
  • 0 (0 voturi)    
   Asa va fi cum spui. . . . (Joi, 4 februarie 2010, 12:02)

   gheorghe [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

   . . . . dupa ce se va vota legea pensiilor. Dar aceasta se va aplica pentru viitor. Toti cei care sunt in pensie la ora actuala vor ramane la fel pentru ca nici o lege nu se aplica retroactiv. Si apoi sunt categorii de salariati despre care se spune ca nu au platit contributii cum ar fi militarii sau politistii.Nu este chiar asa ,pentru ca soldele lor au fost din start amputate cu sumele respective de catre autoritatile de atunci sau de mai aproape. Ce faci ,ii lasi pe toti fara pensie? Asa ceva, oricat de mult ti-ai dori nu se va intampla niciodata prietene!
   • 0 (0 voturi)    
    De acord (Joi, 4 februarie 2010, 13:18)

    Gabriel [anonim] i-a raspuns lui gheorghe

    Pentru Gheorghe
    Prietene, sunt de acord cu ce spui. Pentru cei care sunt deja la pensie nu se prea pot face schimbari, desi, in unele cazuri tare-as vrea. De exemplu, in conditiile din Romania de azi, mi se pare inacceptabil ca unii sa aiba o pensie mai made de 10,000 RON. Chiar daca ar fi erou' neamului, primul intre eroi si medaliat cu tot ce straluceste si se poate agata pe piept! Cred ca orice merit trebuie platit, dar atunci cand este cazul, nu inclus in pensie.
    Totusi, eu ma refer la principiu, si anume ca nu trebuie sa existe exceptii. Nici aici si nici in alte cazuri. Situatia din Romania, in ce priveste coruptia de exemplu, se datoreaza in mare parte faptului ca exista si sunt acceptate tot felul de exceptii. Am putea spune ca suntem toleranti, da' eu cred ca suntem niste oameni slabi. Inclusiv io, ca ma refulez in mesaje de-astea in loc sa ma duc in fata primariei si sa-i strig primarului la geam vreo doua, ca de doi ani ma plimba subordonatii lui cu hartii, de-am trecut cam prin toate birourile cu access public. In ritmul asta o sa termin casa in 10 ani, din care vreo 8 o sa plimb acte.
  • 0 (0 voturi)    
   Exact asta vor si ei. (Vineri, 5 februarie 2010, 10:22)

   kinn [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

   Exact asta vor si artistii. Vor sa aiba dreptul sa nu cotizeze nimic, acceptand ca nu vor primi nici un leu pensie mai apoi. E treaba lor. Numai ca statul vrea sa le faca un "bine" cu forta: sa le ia banii acuma, nu cumva, Doamne, fereste, sa ramana fara pensie la batranete. Nu mai poate statul de grija lor, care va-sa-zica :))

   Problema este ca noi, astialalti, nu avem dreptul sa ne retragem din sistemul public. Noua ni se iau, vrand nevrand, banii pentru pensie.
 • +1 (1 vot)    
  Diferenta artisti/ziaristi - alti oameni muncitori (Joi, 4 februarie 2010, 9:57)

  hsl [utilizator]

  De ce nu lasa autorul sa plateasca (daca doreste acest lucru) in sistemul privat de pensii?", a declarat Adrian Iorgulescu, fost Ministru al Culturii. "De ce trebuie sa platesc in sistemul de stat de pensii? Sau de ce sunt obligat sa platesc? Poate doresc sa nu platesc. E treaba mea cum imi asigur batranetea!"

  Traim intr-o economie de piata. Cum poti sa privilegiezi statul in raport cu privatul?

  Foarte corecta a 2-a afirmatie deci de ce sa nu poata si lopatasul sa-si faca doar pensie privata?
  Maturatorul de strada plateste la fondul de pensii a statului si la cel de sanatate desi, la fel ca artistul, in aceasta economie de piata ar avea acelasi drept de a-si alege cum sa-si asigure batranetea.
  Judecati cu 2 masuri iar asta nu va face cinste, dlor artisti.
  • -1 (1 vot)    
   rectificare (Joi, 4 februarie 2010, 10:24)

   sorin [anonim] i-a raspuns lui hsl

   Problema e ca si maturatorul si artistul sunt OBLIGATI sa dea pensie si la stat.
   Noi (nu numai artistii, si altii platesc 31%) nu vrem sa dam DELOC bani la stat. Stiu de ce insista statul sa cotizam la el, pt ca nu mai face fata numarului foarte mare de pensionari. Dar asta nu e vina noastra. (a celor care producem)
   Daca faci un calcul cu ala 30 % (plus 16%, plus 6%, plus alte ce mai platesti), rezulta ca statul iti ia mai mult de jumatate din ce castigi.
   Adicatelea....bine ca iti mai lasa si tie niste bani, nu? :)
   • 0 (0 voturi)    
    Nici eu nu vreau (Vineri, 5 februarie 2010, 8:55)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui sorin

    deci voi de ce sa nu platiti si eu s-o fac?
 • 0 (0 voturi)    
  Pai de ce? (Joi, 4 februarie 2010, 11:56)

  bogdan [anonim]

  De ce sa fie privilegiati? Adica de ce ei sa nu plateasca si eu sa platesc? De ce sa nu pot opta si eu pentru un sistem privat de pensii care dupa 30 de ani sa-mi dea inapoi cu 50% mai mult decit am contribuit. Si asta cash, la pensionare! Asha hai sa ne facem toti pensii private, si scapam si statul de o grija!!! Problema care ramine e cum ii platim pe pensionarii de acum!
 • 0 (0 voturi)    
  Astia nu sunt aia (Vineri, 5 februarie 2010, 12:33)

  ictin [anonim]

  Care vroiau sa puna taxa oricarui site romanesc care contine link-uri catre youtube? (taxa care evindent intra in buzunarul lor). Nu sunt aia care colecteaza totii banii colectiv (ce comunist suna, si chiar) din orice activitate artistica si apoi ii imparte dupa cum au ei chef? Nu sunt astia oare cei care mereu vin cu cate o taxa aberanta pt. muzica? Nu sunt ei cei care se imbogatesc din bugetul statului prin concerte "gratuite" platite de fapt de catre primarii, ca oricum nimeni intreg la cap nu da 2 bani pe muzica lor? Si acum se plang ca trebuie sa plateasca si ei o taxa pe care toata lumea o plateste?

  Atunci la cazma bai Moculescu si Moga si alti prapaditi ai acetei tari.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by