Pe vremuri, artistii turci faceau furori in Romania. Vorbim mai ales de sfarsitul anilor '90, cand Tarkan trimitea pupaturi prin intermediul celebrului Simarik. Inceputul lui 2010 a marcat insa o rasturnare de situatie si razbunarea artistilor romani: single-ul My Love On You al Andei Adam a reusit sa ajunga pe prima pozitie in Topul Dance al postului Number One FM, unul dintre cele mai importante radiouri dance turcesti. Locul doi este ocupat de Inna, cu piesa 10 Minutes, in timp ce Diana Birzu a ajuns pe patru cu Turkish Night.

Anda Adam si Inna pe podiumul Dance al Number One FM
Anda Adam si Inna pe podiumul Dance al Number One FM
Foto: Captura numberone.com.tr
Pe Anda Adam o stiti poate de pe materialul Nu ma uita, lansat de RACLA in 1999. Succesul artistei a venit insa mai ales dupa lansarea discului Confidential, realizat in colaborare cu celebrul Marius Moga. Asa s-au nascut hiturile Selecta (feat. Alex), Nai, Nai (feat. Bishop) si Ochii mei. Datorita lor, Anda a primit Discul de Aur si de Platina pentru vanzari.

Piesa Love On You (de pe albumul Queen of Hearts) marcheaza reinventarea cantaretei si inceputul unui sound in cariera acesteia: muzica de club. Melodia a fost compusa de Mihai Ristea (unul dintre membrii trupei Montuga) si a fost lansat in Turcia in urma cu trei saptamani, reusind sa ocupe zilele acestea locul 1 in Topul Dance al postului turcesc de radio Number One FM.

Anda Adam va putea fi vazuta in luna martie in cadrul finalei nationale a concursului Eurovision 2010, artista urmand sa interpreteze melodia Surrender alaturi de Connect-R.

Vezi aici site-ul Andei Adam si pagina ei de myspace.

Inna - locul 1 in Top 40 Playlist
Inna - locul 1 in Top 40 Playlist
Foto: Captura numberone.com.tr
O alta romanca se afla pe podium. Inna ocupa locul doi in Topul Dance al postului turcesc, cu piesa 10 Minutes, lansata anul acesta. Artista se mai afla si pe pozitia intai in Top 40 Playlist, tot in cadrul postului turcesc de radio, cu piesa Amazing (lansata in vara lui 2009).

De altfel, Inna este obisnuita cu succesul in afara Romaniei, reusind sa devina, la inceputul acestui an, primul artist roman care ocupa pozitia intai intr-un clasament realizat de Billboard, una dintre cele mai apreciate reviste din lume, la care se raporteaza intreaga industrie muzicala. Aceasta datorita piesei Hot, primul single semnat Inna, care a devenit cel mai difuzat cantec, fiind puternic promovat de radiouri si televiziuni, dupa cum arata un sistem de masurare al ratingului, creat de Nielsen Media Research. Pe YouTube, piesa a adunat un numar impresionant de vizualizari: Hot (True Love Video Edit) - peste 12 milioane; Hot (Dancing in the Dark Video Edit) - aproape 3 milioane; Hot (Play & Win Club Version) - peste 1 milion.

In toamna lui 2009, Inna a reusit sa domine topurile din Spania si a intrat intre primii zece artisti in Belgia, Ungaria si Olanda. Dupa ce "febra Inna” a patruns in toata Europa (in tari ca Rusia, Polonia, Bulgaria, Serbia, Slovacia, Grecia, Belgia, Olanda), un producator independent din Statele Unite s-a aratat interesat de artista romana si i-a propus un contract.

Vezi aici site-ul Innei si pagina ei de myspace.

Diana Birzu este o tanara din Iasi. In august 2009 a lansat piesa Beautiful Night, alaturi de Tony Ray si Mc Robinho, fiind foarte apreciata in tari ca Turcia, Grecia, Spania, Macedonia, Italia. Diana s-a clasat vreme de mai multe saptamani in top 10 Turcia. Noul ei single, Turkish Nights, a fost compus de Catalin Dascalu. Lansat in noiembrie 2009, cantecul se afla in prezent in Topul Dance al Number One Fm din Turcia, pe locul 4.

Vezi aici pagina de myspace a Dianei Birzu.

Turcii au ajuns sa aprecieze chiar si... "samba romaneasca". Este vorba de cantecul Samba (Andreea Banica), aflat pe locul 10 in cadrul Top 40 Playlist. Piesa a fost lansat in iulie 2009, in colaborare cu Dony.

Vezi aici site-ul artistei si pagina ei de myspace.