"Nu pot accepta sa-mi rascumpar munca. Instanta a decis insa, si nu ne ramane decat sa ne supunem acestei decizii", a declarat Tudor Chirila pe blogul sau, dupa Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca fostul solist al trupei Vama Veche nu va mai avea voie sa cante piesele vechi fara acordul fostilor colegi de formatie. "N-are rost sa spun ca am scris toate textele cantecelor, mai putin vreo trei", adauga artistul.

Conform Mediafax, Tudor Chirila si trupa Vama nu mai au voie sa interpreteze cantece din repertoriul Vama Veche fara acordul fostilor colegi de trupa. Conform deciziei, membrii formatiei Vama sunt obligati sa plateasca 15.000 euro despagubiri, precum si cheltuielile de judecata.

Hotararea este definitiva si irevocabila si marcheaza sfarsitul unui proces inceput in decembrie 2006, cand Traian Balanescu, Razvan "Lapi" Lupu si Liviu Manescu au actionat in instanta membrii trupei Vama, pentru incalcarea drepturilor de autor.

"Noi nu ne-am dorit acest proces, am vrut doar sa ne fie respectate drepturile. Din pacate, acest lucru nu s-a putut realiza pe cale amiabila, asa cum ne-am dorit. Hotararea instantei de judecata ne bucura, mai ales pentru ca ea constituie un inceput important pentru muzica romaneasca. De acum inainte, compozitorii romani se vor putea folosi de acest precedent pentru a-si proteja drepturile atunci cand acestea sunt incalcate de catre alti artisti, organizatori de spectacole sau alti utilizatori", au declarat Traian Balanescu, Razvan "Lapi" Lupu si Liviu Manescu, citati de Mediafax.

"Un proces implica doua perceptii. Una obiectiva, rece si una sentimentala. Obiectiv, am pierdut dreptul de a interpreta cantecele pe care le-am compus impreuna cu fostii mei colegi fara sa cer si sa obtin acordul acestora. Ideea acestui acord mai ales, am privit-o ca nejustificata si absurda. Nu pot accepta sa-mi rascumpar munca. Instanta a decis insa, si nu ne ramane decat sa ne supunem acestei decizii", spune Tudor Chirila pe blogul sau.

"N-are niciun rost sa explic cat si cum am muncit la proiectul Vama Veche. Mereu se vor gasi "critici" care vor rastalmaci. N-are rost sa spun ca am scris toate textele cantecelor, mai putin vreo trei, si n-are rost sa mai spun ca am compus peste cincisprezece dintre ele de unul singur. Aceste lucruri nu conteaza caci pe declaratiile de la Uniunea Compozitorilor scrie clar muzica si text Vama Veche. In justitie actele conteaza si nu adevarul din spatele lor chiar daca e demonstrabil", mai spune Tudor, care precizeaza ca nu este "revoltat".

"Sunt indurerat si atat. [...] Durerea de astazi ma face sa va promit ca nu voi renunta la a-mi redobandi dreptul de a interpreta piesele la care am muncit si ale caror versuri le-am scris".

Tudor Chirila a vorbit despre fostii sai colegi intr-un interviu video realizat de HotNews.ro anul trecut, ca mentine o relatie civilizata cu membrii din Trupa Veche. "Noi ne mai intalnim, ne salutam. Suntem in 2009, in lumea civilizata. Cred ca era mai important sa analizam toti de ce am ajuns aici. Si sa ne vedem toti partea de vina. [...] Oricum, nu regret nici un moment, nici o actiune de-a mea. Si sunt lucruri pe care le-am facut impreuna, pe care nu ni le poate lua nimeni. Alea sunt facute, bune, puse deoparte. Lumea asculta in continuare "Nu am chef azi". Daca noi suntem impreuna sau nu, nu mai conteaza chestia asta. Ia un CD lumea si asculta. Si-l da jos de pe torente, circula, e pe YouTube, nu poti, e acolo. Restul e... tacere..."

Formatia Vama Veche s-a destramat in 2006, in urmare unor conflicte intre membrii trupei. Cei cinci membri aveau sa puna bazele a doua noi trupe: Vama (Tudor Chirila si Eugen Caminschi) si Trupa Veche (Traian Balanescu, Razvan "Lapi" Lupu si Liviu Manescu).