A inceput sa cante la chitara pe vremea cand The Ventures si Elvis erau "foarte mari", iar Beatles de-abia se lansau, astfel ca a vrut sa devina chitarist de rock and roll. A acumulat apoi cunostinte din jazz, bossa nova si muzica clasica, a studiat la una dintre cele mai mari scoli de muzica din lume si a castigat de patru ori premiul "Best Jazz Guitarist".

Al Di Meola si-a dedicat viata chitarei, la care obisnuieste sa cante cate 8-10 ore pe zi, dar are un respect deosebit si pentru alte instrumente, precum pianul sau tobele. Al crede ca titlul de cel mai mare artist de pe planeta i se cuvine unui pianist pe nume Gonzalo Rubalcaba si, daca ar fi sa lase chitara deoparte, ar fi incantat sa inregistreze un intreg album doar cu tobe. "Daca m-ar ruga cineva sa cant la tobe sau percutie pe albumul sau, n-ar fi o problema".

Pe Al Di Meola, unul dintre cei mai apreciati chitaristi de jazz ai tuturor timpurilor, romanii il vor vedea pe 25 mai, la Sala Palatului din Capitala, alaturi de trupa New World Sinfonia.

Cosmin Navadaru: Care este secretul dumneavoastra, in afara de talent? Repetitiile (stiu ca obisnuiti sa repetati si cate 8-10 ore pe zi)? Sau poate faptul ca ati crescut ascultand muzica "potrivita"?

Al Di Meola: Daca nu avansezi in mod creativ, nu-ti ramane decat sa canti la Vegas. Din cauza aceasta marii muzicieni ai lumii combina practica si cultura.

Cand eu am inceput sa cant la chitara, The Ventures si Elvis erau foarte mari la acea vreme, iar Beatles de-abia se lansau. In mod firesc am vrut sa devin chitarist de rock and roll. Bob avea sa ma invete multe lucruri printre care jazz si bossa nova si chiar un pic de muzica clasica.

Toate acestea cumulate cu faptul ca am studiat la una dintre cele mai mari scoli de muzica din lume, Colegiul de Muzica din Berklee, Boston, Massachusetts, m-au ajutat in cariera mea.

C.N.: Care este cel mai mare chitarist din lume, dupa parerea dumneavoastra? Si de ce? Este Jimi Hendrix, Steve Vai, Jimi Page, Carlos Santana...? Sau - de ce nu? - Al Di Meola?

Al Di Meola: Toti chitaristii pe care mi i-ati enumerat sunt nume foarte mari. Nu pot nominaliza doar unul dintre ei si nici chiar pe mine, pentru ca avem stiluri total diferite. Singurul care poate desemna cel mai bun chitarist din lume este publicul.

C.N.: Daca ar fi sa inregistrati ultimul album de pe planeta si ati putea alege doar un chitarist cu care sa colaborati, care ar fi acela?

Al Di Meola: Nu vreau sa dau niciun nume pentru ca sunt multi cei cu care as vrea sa colaborez si nu ma pot opri doar asupra unuia. Probabil ar fi cineva cu care deja am lucrat si am simtit acea conexiune unica intre chitarile si notele noastre.

C.N.: Toti stiu ca sunteti foarte atasat de muzica lui Astor Piazzola. Chiar ati interpretat cateva din compozitiile acestui mare compozitor argentinian. Ce impact a avut muzica lui asupra dumneavoastra?

Al Di Meola: Muzica lui Piazzola este profund emotionanta. Este o muzica ce iti merge, intr-adevar, la inima, dar in acelasi timp este inteligenta si provocatoare, atat pentru interpret cat si pentru ascultator. Ceea ce este diferit la muzica lui este ca pe langa esenta provocatoare are si acel aspect emotionant care te face sa plutesti deasupra timpului, locurilor si oamenilor. In opinia mea este foarte profunda.

C.N.: Ce artist ascultati in ultima vreme?

Al Di Meola: Gonzalo Rubalcaba este probabil cel mai mare artist de pe planeta. Este un pianist din Cuba, care a lansat pe piata foarte multe albume. Dar din cauza televiziunilor si a radiourilor din Statele Unite, oamenii nu au auzit de el. Este exact ca si Astor Piazzolla: nimeni nu a auzit de el in SUA. Este unul dintre geniile secolului 20.

C.N.: Ce album considerati ca este piesa "cheie” pentru a intelege muzica lui Al Di Meola?

Al Di Meola: Fiecare album din cariera mea reprezinta o parte esentiala a muzicii pe care o promovez. Nu as putea spune ca un album este mai important decat celalalt. Toate materialele discografice au savoarea lor aparte.

C.N.: Care este "dragostea" dumneavoastra cea mai mare: chitara electrica sau cea acustica?

Al Di Meola: Sunt diferite, exprimarea prin acestea fiind total alta gratie compozitiei muzicale distincte.

C.N.: Daca ar fi sa alegeti un alt instrument la care sa cantati in afara de chitara, care ar fi acela?

Al Di Meola: Ei bine, nu stiu... ar fi ceva sa inregistrez un intreg album doar cu tobe. Daca m-ar ruga cineva sa cant la tobe sau percutie pe albumul sau, n-ar fi o problema.