Lena, reprezentanta Germaniei la Eurovision si castigatoare a editiei din acest an, a fost acuzata de plagiat, scrie agerpress.ro. Postul sofiot de radio Darik sustine ca o parte din melodia Satellite a fost copiata dupa o melodie populara in Bulgaria. Nu este prima oara cand unui castigator al celebrului concurs ii sunt aduse astfel de acuze: in 2007, piesa Serbiei a fost considerata "sora geamana" a unui cantec albanez, pentru ca, la editia de anul trecut, norvegianul Rybak sa fie banuit ca s-a inspirat din Opera 2 a rusului Vitas.

In ciuda primirii facute de germani (40.000 de oameni au asteptat-o pe castigatoarea Eurovision in orasul ei natal) si a laudelor aduse de presa autohtona, Lena a starnit si reactii negative.

Ziaristul bulgar Dragomir Simeonov sustine ca, intentionat sau nu, inceputul melodiei Satellite a fost preluat dupa melodia cu care incepe emisiunea pentru copii Leka nost deta! (Noapte buna, copii!) a postului de televiziune national al Bulgariei. Emisiunea este difuzata de cateva decenii in Bulgaria, fiind populara chiar si in Romania anilor '80.

"Felicitari bulgarilor. In sfarsit, tara noastra a avut un succes la Eurovision", spune ironic Dragomir Simeonov, referindu-se la piesa Lenei si nu la melodia Inger a bulgarului Miro, care nu a intrat in finala.

In ciuda acuzatiilor aduse de postul bulgar, cei mai multi dintre vizitatorii care au accesat site-ul radioului au postat comentarii in care spun ca cele doua piese sunt diferite.

Suspiciuni de plagiat au existat si in editiile anterioare ale Eurovisionului, astfel de acuze fiind aduse Serbiei (in 2007) si Norvegiei (in 2009).

De asemenea, presa a dat publicitatii cateva secvente deocheate dintr-un film difuzat de televiziunea germana anul trecut, in care Lena apare in sanii goi, intr-o piscina. Desi cantareata s-a nascut pe 23 mai 1991, exista suspiciuni legate de faptul ca in perioada filmarilor Lena nu ar fi implinit varsta de 18 ani.

Intrebata, in cadrul celei de-a doua conferinte de presa de la Eurovision, la cine se gandeste in timp ce canta, Lena a raspuns: "Nu ma gandesc in timp ce cant. Nu mai exista spatiu in creierul meu".