"Noi am pornit pe acest drum constienti fiind ca Romania e o tara foarte mica si ca va trebui sa convingem publicul sa ne voteze prin ceva inedit", a declarat Paula Seling in cadrul unui interviu acordat in studioul HotNews.ro. Paula si Ovi s-au clasat pe pozitia a treia in cadrul concursului Eurovision 2010, cu piesa Playing With Fire, prezenta scenica fiind axata pe calitatile celor doi ("Coregrafie si dansatori buni gasesti peste tot. Atat eu, cat si Ovi, suntem pianisti, nu dansatori"). Artista a explicat atuurile Romaniei la editia din acest an: piesa inedita, contextul favorabil ("Am avut norocul sa cadem intr-un an in care au fost multe balade. Si prin contrast, noi am fost altfel"), precum si impact vizual foarte puternic, care i-a transformat pe reprezentantii Romaniei in artistii"cu pianul dublu de sticla".

Paula Seling in studioul HotNewsFoto: Hotnews

Despre sansele mici de castig acordate Romaniei la casele de pariuri. Asta pentru pariuri este foarte bine, inseamna ca sunt putini care pariaza si sunt bani multi pentru cei care vor castiga. Ovi spunea in fiecare zi: "Eu sper sa nu urcam la pariuri, sa nu urcam, pentru ca o sa castigam mult!" :)

Toata lumea stie ca acest concurs este imprevizibil. Mai mult, publicul care pariaza este impresionat de nivelul de investitie care se face in fiecare concurent. Daca e sa o luam asa, de fiecare data cand cautam ceva legat de Eurovision, spre exemplu, concurenta din Azerbaijan avea reclama pe Facebook, pe Yahoo, pe majoritatea site-urilor mari.

Noi am pornit pe acest drum constienti fiind ca Romania e o tara foarte mica si ca va trebui sa convingem prin prestatiile noastre, sa convingem publicul sa ne voteze prin ceva inedit.

Ovi s-a gandit la genul asta de prezenta... Nu am vrut sa cadem in ceea ce fac ceilalti si anume: putina coregrafie, putin miscat pe ici pe colo si facem un show. Ci s-a gandit sa faca ceva ce nu s-a facut de foarte mult timp. Ulterior am aflat ca cineva a mai avut un duet la doua piane: Anglia, cu mult timp in urma.

Mai putin dans, mai mult pian. Show-ul nostru prin asta ar fi iesit in evidenta. [... ] Coregrafie si dansatori gasesti peste tot. Atat eu, cat si Ovi, suntem pianisti, nu suntem dansatori. Si am reusit sa ne punem in valoare prin alte lucruri. De aceea, in piesa s-a pus cate putin din fiecare. E o piesa pop, dar are si o parte de duel muzical intre piane, o parte de usoara opera (mult spus opera, dar merge in zona respectiva)...

Se putea mai mult? Daca Romania era Germania, se putea orice. Dar suntem Romania si inca avem mult de luptat cu parerea pe care o au multi europeni despre tara noastra.

Ne-am plimbat in multe locuri cu acest turneu si am vazut ca este chiar reala problema cu care ne confruntam. Emblema ce ni s-a pus...

Luptam sa schimbam un pic. Daca vede cineva ca, pe scena Eurovision, Romania s-a prezentat bine, atunci probabil ca incep sa mai caute si alte lucruri despre Romania, sa vada ca totusi suntem un pic altfel decat s-au obisnuit ei sa vada. Asta am vrut in primul rand sa realizam cu prezenta noastra. Cred ca am realizat.

Despre succesul piesei Playing With Fire. E o chestiune si de context. Am avut norocul sa cadem intr-un an in care au fost multe balade. Si prin contrast, noi am fost altfel. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca am avut noroc de impact vizual foarte puternic. Radu, sotul meu, a avut aceasta idee cu pianul dublu, care deja devenise un fel de marca a noastra. Era marca momentului nostru de pe scena. Lumea nu stia cum ma cheama pe mine sau cum il cheama pe Ovi, ci zicea: "A, ala cu pianul dublu de sticla!"

Sigur, faptul ca e o piesa, cum zicea si domnul Moculescu, o piesa foarte usor de retinut, care are un refren exploziv... Au fost mai multi factori. Faptul ca Ovi este din Norvegia si a avut de partea lui o mana buna de fani care l-au votat... iarasi ne-a ridicat.

A fost Germania "condamnata" sa castige din ratiuni economice, fiind printre putinele tari capabile sa sustina editia urmatoare de Eurovision, in timpuri de criza? Pe noi ne avantajeaza aceasta ipoteza. Dar ar fi incorect din partea mea sa marsez la aceasta teorie. Eu spun ca locul trei este foarte bun, chiar daca multi romani ne-au visat pe locul intai si poate ca ar fi fost un lucru de ridicare a moralului multor romani care trec prin momente grele daca am fi castigat un loc si mai bun.

Merita Lena locul intai? Piesa este foarte draguta. Daca ma intrebi pe mine, locul intai ar fi trebuit sa fie ocupat de Danemarca. Mi-a placut si Turcia foarte mult. Sigur ca e discutabil, pentru ca Lena nu este o cantareata. Ea nu s-a apucat pentru ca si-a dorit o cariera in muzica.

Podiumul este cu trei cantece cu un sound foarte diferit de sound-ul Eurovision de pana acum, ceea ce este foarte bine. Concursul Eurovision a inceput sa accepte si altfel de melodii decat cele care intrasera intr-o zona de clisee muzicale, cu modulatia de la final, cu un bridge... Sunt niste chestii componistice foarte des intalnite la piesele pentru Eurovision: de unde s-a si nascut fraza: "Piesa asta e frumoasa, dar nu e pentru Eurovision"!

Ai schimba ceva la prestatia voastra? Nu, pentru ca totul a fost atat de bine repetat... Am repetat de zeci, de sute de ori, in asa fel incat sa nu dam nici un fel de rateuri. Stiam ca va fi o foarte mare presiune si ca trebuie ca totul sa mearga de la sine, fara sa trebuiasca sa depunem vreun efort sau sa ne gandim "acum ce urmeaza?" Ci trebuia sa intre in instinct oarecum. Chiar vazand prestatia noastra: a fost totul ca la carte, exact cum a trebuit sa fie.

Despre eternele acuzatii de plagiat. Si la noi a fost un redactor care a spus ca e convins ca piesa noastra seamana cu o alta piesa: iertati-ma, dar n-are nici o legatura! A plagia o piesa inseamna a-i lua linia melodica, opt masuri din linia respectiva.

In genul de muzica pop sunt cateva inlantuiri armonice pe care nu ai cum sa le eviti. Se intampla uneori sa se nimereasca un ritm si o armonie care sa te duca cu gandul la o alta piesa, dar asta nu inseamna ca este plagiat.

Uneori e mai comod sa gandesti asa si e uman. Grav este cand intr-adevar sunt refrene intregi luate, lucru care nu are cum sa se intample, pentru ca, la nivelul acesta, o serie de oameni verifica.

Sigur ca sunt anumite sound-uri care sunt mai in voga in ziua de astazi si atunci multi producatori incearca sa gaseasca un ritm care merge. Pai numai cate Beyonce sunt in Europa si in lume in momentul asta...!

La un moment dat reprezentanta Azerbaijanului spunea ca ea are coregraful lui Beyonce si nu ii era jena sa arate un fel de comportament pe scena, prin coregrafia pe care a avut-o, similar cu cel al artistei mentionate mai devreme. Practic ai voie sa faci lucrurile astea, sa te inspiri. Muzica se cladeste pe ceva.

E clar ca ne influenteaza artistii pe care ii ascultam in copilarie, muzica pe care am auzit-o la radio. Sunt compozitori care dorm cu radioul deschis si dimineata, la modul cel mai sincer, fara nici un fel de dorinta de a plagia, se trezesc si zic: "Aoleu, ce piesa am compus!" Si nu poti sa le iei in nume de rau lucrul asta: pentru ca nu a fost cu intentie. Se intampla, n-ai ce sa faci!

Care este secretul din spatele succesului obtinut de Paula si Ovi? Raspunsul este sa ai incredere in Dumnezeu si sa te rogi si sa-ti dea ceea ce-ti doresti, iar daca nu-ti da, inseamna ca n-a fost bun pentru tine.

Eu am participat de cinci ori la Eurovision, asta a fost a cincea oara. Si acum, privind in urma, imi dau seama ca pana acum nu am fost pregatita. Ca artist, nu as fi putut sa fac fata stresului, pentru ca nu am avut o rutina atat de bine stabilita incat sa stiu exact cum sa evit emotiile, cum sa ma pregatesc, nu o aveam pe doamna Dutescu, care este un terapeut vocal si care m-a ajutat sa-mi mentin vocea si sa pot sa cant... Nu as fi facut fata. Repet: Dumnezeu stie cand e momentul tau si cand trebuie sa iti dea. Si asa s-a intamplat!