Vineri se implineste un an de la decesul celui considerat cel mai mare artist al lumii. In dimineata zilei de 25 iunie 2009, Michael Jackson, in varsta de 50 de ani, a murit in locuinta sa din Los Angeles in urma unui stop cardiac provocat de o supradoza de medicamente. Fanii cantaretului sunt asteptati sa depuna flori la cimitirului Forest Lawn din Los Angeles, insa doar familia starului va avea acces la mormantul acestuia, anunta Reuters.

  • Popularitatea de odinioara, reatinsa dupa moartea megastarului

In primul an dupa disparitia sa, Michael Jackson si-a recastigat popularitatea de odinioara, iar vanzarile albumelor sale au atins cote ametitoare. Potrivit unui documentar realizat de Mediafax, imperiul Michael Jackson a generat, in ultimul an, venituri de peste un miliard de dolari din vanzari de discuri, DVD-uri si produse derivate, arata Billboard Magazine.

Si imaginea publica a starului s-a imbunatatit considerabil dupa moartea sa, in parte si gratie filmului documentar despre ultimul sau turneu, "This Is It", in care a fost prezentat ca un muzician si dansator extrem de atent cu munca sa, contrastand cu imaginea excentricului "Jacko cel trasnit" (Wacko Jacko), o porecla adusa de excesele si scandalurile din ultimii ani de viata ai magastarului.

Scandalurile asteptate de multi dupa moartea lui Michael Jackson nu au venit: mama starului, Katherine, a obtinut fara dificultate custodia copiilor cantaretului, iar averea acestuia este administrata de cele doua persoane pe care muzicianul le-a desemnat in ultimul sau testament, cu respectarea tuturor partilor si fara a face valuri in familia Jackson.

Singurele controverse sunt legate de Conrad Murray, ultimul medic al lui Michael Jackson, acuzat de omucidere involuntara prin administrarea anestezicului propofol, substanta care a cauzat decesul starului. Conrad Murray a recunoscut in fata instantei ca i-a administrat lui Michael Jackson acest medicament, insa a precizat ca a facut acest lucru la cererea regelui muzicii pop, care il folosea ca somnifer. Justitia americana ar urma sa se pronunte asupra vinovatiei sau nevinovatiei medicului Conrad Murray vara aceasta.

  • Michael Jackson a murit cu mai putin de o luna inaintea concercetelor de adio

Cel supranumit "Regele Muzicii Pop" anuntase, cu trei luni inaintea mortii sale, ca urma sa sustina ultimele zece concerte din cariera sa vara trecuta. Nu mai putin de un milion de oameni s-au inregistrat, in doar trei zile, pentru a cumpara bilete la cele 10 concerte. Datorita cererii mari de bilete, organizatorii au extins la 50 numarul de concerte, astfel ca spectacolele de adio ale fostului rege al muzicii pop urmau sa se intinda pana pe 24 februarie 2010. Intitulat "This is It", ultimul turneu din cariera lui Michael Jackson urma sa debuteze pe 13 iulie, la Londra.

Si fanii din Romania l-au putut vedea pe Michael Jackson in concert in 1992, in cadrul turneului "Dangerous". Milioane de fani din tara si din alte tari au fost atunci la Bucuresti, iar inregistrarea concertului de la Bucuresti a fost cea mai vizionata inregistrare a unui concert difuzata pe canalul HBO, pana atunci.

  • Artistul cu cele mai mari vanzari din toate timpurile

Michael Jackson este unul dintre artistii cu cele mai mari vanzari de albume din toate timpurile. Dupa 1990 cariera sa a fost, insa, umbrita de scandalurile din viata megastarului. In 2005, el a fost achitat dupa ce fusese acuzat de pedofilie, iar dupa acest moment, aparitiile publice ale starului au devenit din ce in ce mai rare.

Michael Joseph Jackson s-a nascut pe 29 august 1958. Numit si Regele Muzicii Pop, a fost al saptelea copil al familiei Jackson. A debutat in cariera muzicala de la varsta de 11 ani ca membru al formatiei The Jackson 5 si si-a inceput cariera solo in 1971, ramanand, in paralel, si membru al grupului. Cinci dintre albumele sale solo au devenit cel mai bine vandute albume din intreaga lume: Off the Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991) si History (1995).

Unul din putinii artisti introdusi in Rock and Roll Hall of Fame de doua ori, a inclus mai multe realizari Guinness World Records, inclusiv una pentru Thriller, cel mai bine vandut album din lume, 13 Premii Grammy, 13 single-uri numarul unu in cariera sa solo (mai mult decat orice alt artist de sex masculin in Hot 100 ERA) si vanzarea a peste 750 milioane de unitati in intreaga lume.

Michael Jackson s-a confruntat cu probleme financiare in ultimii ani ai vietii, fiind aproape de a-si vinde celebra ferma Neverland la licitatie, in mai 2008. El nu mai lansase nicio piesa noua din anul 2001.