Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat saptamana aceasta ca muzica "nu este compatibila" cu valorile Republicii Islamice si ca nu mai trebuie practicata sau predata in tara, tinerii fiind indemnati sa gaseasca alte moduri pentru a se recrea, scrie guardian.co.uk.

Muzica iraniana - in curand interzisaFoto: Captura Youtube.com

Declaratia lui Khamenei vine ca raspuns la cererea unui tanar de 21 de ani, care se gandea sa ia lectii de muzica, dar dorea sa stie daca acestea sunt in acord cu regulile Islamului.

Ideile exprimate de Khamenei sunt intotdeauna interpretate ca ordine la nivel administrativ in Iran si sunt respectate de guvern. Luna trecuta, ayatollahul a emis un decret (fatwa - cu valoare de lege) in care isi compara autoritatea cu cea a profetului Mahomed si in care ii obliga pe iranieni sa ii asculte ordinele.

Khamenei este cunoscut pentru rolul decisiv avut in "prabusirea" scenei muzicale iraniene, dupa Revolutia Islamica. In perioada petrecuta ca presedinte, acesta a interzis muzica "vestica" si a fortat mai multi artisti sa paraseasca Iranul.

Doi frati iraniei aflati in exil in Canada au lansat anul acesta un remake al piesei Another Brick In The Wall (Pink Floyd), redenumita Hey Ayatollah, Leave Those Kids Alone. Melodia a devenit un adevarat imn pentru miscarea de rezistenta a Iranului, iar videoclipul prezinta imagini cu Ayatollahul Khamenei si cu violentele de strada ce au urmat campaniei electorale de anul trecut.

Houshang Asadi, coleg de celula al lui Khamenei inainte de Revolutia Islamica, spune ca ayatollahul "a urat muzica inca de la inceput".

"S-a intamplat sa ii cant o melodie al lui Banan (un vocalist de succes), iar el mi-a spus sa evit muzica si sa ma rog la Dumnezeu".

Singura muzica ce ii placea erau imnurile cu mesaj revolutionar sau religios.

Houshang Asadi, fost coleg de celula al lui Khamenei

Problemele muzicienilor iranieni s-au intensificat in ultimii ani. Dupa alegerea lui Mahmoud Ahmadinejad ca presedinte in 2005, Ministerul Culturii a oprit distributia a mii de albume. De asemenea, incepand cu alegerile de anul trecut, autoritatile au permis desfasurarea a din ce in ce mai putine concerte, temandu-se ca astfel de spectacole ar putea fi folosite de opozitie.

"Se tem de concertele mele, din cauza acelor momente de dinaintea spectacolului, cand intreaga sala tace si este intuneric, iar cineva striga deodata "moarte dictatorului". Toata lumea il sustine si ei nu pot identifica persoana care a strigat", spune Mohammad Reza Shajarian, unul dintre cei mai apreciati si mai prolifiic vocalisti din Iran.