Cantaretul britanic sustine ca a impiedicat izbucnirea celui de-al Treilea Razboi Mondial, refuzand sa atace trupele rusesti pe vremea cand era soldat in Kosovo, scrie bbc.co.uk.

James BluntFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

In 1999, lui Blunt i s-a cerut sa ocupe un aerodrom la care soldatii rusi ajunsesera primii. "Am primit ordinul de a dobori peste 200 de rusi aflati acolo", a marturisit artistul intr-un interviu pentru BBC Radio 5, duminica.

In varsta de 25 de ani la acea vreme, Blunt se afla intr-o unitate situata in fruntea celor 30.000 de soldati din cadrul NATO.

"Ordinul venit din partea generalului Wesley Clark a fost sa ii doboram. Au fost folosite mai multe cuvinte care erau destul de neobisnuite pentru noi. Am auzit prin radioreceptor cuvinte ca "a distruge"."

Situatia confuza privind ocuparea aerodromului din Pristina a fost atinsa adesea in rapoarte si articole de presa, dar este pentru prima data cand Blunt vorbeste despre rolul detinut in acel incident.

Fiind intrebat daca executarea acelui ordin ar fi riscat declansarea celui de-al Treilea Razboi Mondial, Blunt a raspuns: "Categoric. Asta este si motivul pentru care am pus la indoiala instructiunile primite de la un general american".

"Din fericire, a aparut prin radioreceptor generalul Mike Jackson, ale carui cuvinte au fost "Nu voi permite ca soldatii mei sa fie responsabili de pornirea celui de-al Treilea Razboi Mondial" si ne-a spus ca am face mai bine sa incercuim aerodromul".

"Dupa cateva zile, rusii ne-au spus: "Nu mai avem mancare si apa. Vreti sa impartim aerodromul cu voi?"

Chiar daca generalul Jackson nu ar fi blocat ordinul venit de la generalul Clark, care ii era ofiter superior, Blunt spune ca tot ar fi refuzat sa execute ordinul, chiar si cu riscul Curtii Martiale.

James Blunt a renuntat la cariera de militar in 2002. In calitate de cantaret, artistul a lansat apoi una dintre cele mai apreciate piese ale deceniului: You're Beautiful.​ Blunt a concertat si in Romania, in 2009. Vezi aici un articol si o fotogalerie de la eveniment.