Celebrul creator de moda John Galliano, fostul designer al Casei de moda Dior, care a tinut prima pagina a ziarelor in februarie, dupa o altercatie avuta intr-un bar din Paris in urma careia a proferat injurii antisemite la adresa unor clienti, va aparea miercuri dupa-amiaza in fata Tribunalului din Paris.

John GallianoFoto: Agerpres/AP

Acesta a fost arestat pe 24 februarie in stare de ebrietate, in urma plangerii unor clienti ai bistroului Pearl situat aproape de casa sa din Paris ca ar fi tulburat linistea publica si i-ar fi adresat unui tanar insulte cu caracter antisemit.

Casa de moda Dior a anuntat ca renunta la serviciile lui John Galliano la inceputul lunii martie, la cateva zile dupa scandalul provocat de remarcile antisemite si rasiste ale acestuia. Galliano a fost arestat la sfarsitul lunii februarie, la Paris, dupa ce a agresat un cuplu caruia i-a adresat insulte cu caracter antisemit si rasial, pe terasa unei cafenele din cartierul exclusivist Marais, din centrul Parisului.

Tabloidul britanic The Sun a dat publicitatii la acea vreme o inregistrare a incidentului, in care designerul, care parea in stare de ebrietate, marturisea ca il iubeste pe Hitler si facea remarci rasiste si antisemite: "Il iubesc pe Hitler. (...) Oameni ca voi ar fi morti. Mamele voastre, tatii vostri ar fi fost toti gazati".

In urma incidentului, Galliano a fost arestat pentru "violenta" si "insulte cu caracter antisemit si rasial". El a dezmintit insa ca a facut afirmatii antisemite si a depus o plangere pentru "calomnie", potrivit avocatului sau.

John Galliano s-a impus ca unul dintre cei mai inventivi si stralucitori creatori de moda, inspirandu-se din istorie si din calatoriile pe care le-a facut in toate colturile lumii. Nascut in Gibraltar, a urmat cursurile prestigioasei Saint Martin's School of Art din Londra. Stabilit la Paris din 1993, a fost remarcat de presedintele grupului LVMH, Bernard Arnault, care l-a angajat doi ani mai tarziu ca director de creatie la Givenchy.

Galliano conducea linia feminina a Casei Dior din anul 1999. (Alina Neagu)