Milano este orasul care inglobeaza tot ceea ce Italia are mai bun de oferit. Aparent un centru industrial, "capitala nordului" iti ocupa fiecare minut cu istorie, moda si arta, dar si cu cel mai intens "Apertivo" din care ai gustat vreodata.

Obiceiul de "a iesi" in oras pentru a bea un cocktail si a gusta ceva inainte de cina s-a nascut anii 1920 exact in "orasul modei". Asadar, este firesc ca aici momentul Aperitivo sa se simta la adevarata sa valoare si sa te cucereasca ireversibil. Agitatia incepe la ora 19 si electrizeaza, in fiecare seara, sute, poate mii de oameni. Toata lumea socializeaza zgomotos in jurul unui pahar in care se afla alcool intr-o combinatie dulce sau doar un suc racoritor, acompaniat de cateva gustari tipic italiene care lungesc conversatiile pana tarziu in noapte. Fara niciun fel de emotie sau retinere, asa trebuie sa inceapa orice vacanta la Milano, fie ca te duci direct la Radetzky Cafe (Largo La Foppa 5), sau, la intamplare, pe Via Brera sau pe Corso Como - si asa va fi, cu siguranta, daca ai si cardul cu tine.

Din a doua zi, lista plimbarilor incepe cu faimoasa piata a Domului, centrul turistic dominat de arhitectura catedralei inalta de peste 100 m, a carei constructie a durat 600 de ani. Drumul spre Dom trece prin galeria Vittorio Emannuele, un alt simbol al orasului, una dintre cele mai vechi galerii comerciale din lume construite in secolul XIX. Treci de culoarele inalte de patru etaje si ajungi la Opera Scala, iar la cateva minute distanta de mers pe jos, se deschide "Cadrilaterul modei" sau "Cadrilaterul de aur", zona de lux a orasului de unde merita vazute macar magazinele de pe Via Montenapoleone si Via della Spiga. Daca nu esti cu gandul la cumparaturi, modul fascinant de dispunere a produselor reprezinta un fenomen cultural modern si trebuie admirat ca atare. Pentru o pauza "italiana" poti savura un cocktail sau un cappuccino la ultimul etaj al galeriei Rinascente de langa Dom.

La pranz sau la cina incearca un restaurant autentic, fie ca este unul cu istorie din 1924 precum Bagutta (Via Bagutta 14), fie ca este genul de loc preferat de localnici, fara legatura cu centrul aglomerat, precum Trattoria Montina (Via Procaccini Giulio Cesare 54, obligatoriu cu rezervare). Indiferent de cat de faimos este locul, italienii sunt zgarciti la mancare asa ca, aproape intotdeauna, exista in meniu si un sortiment mai accesibil care iti permite "sa iei pulsul" traditiei fara un efort financiar prea mare. La fel si la micul dejun in stil "italian", te poti orienta spre restaurante amenajate in cladiri istorice din centru (Il Salumaio di Montenapoleone gazduit de un palat din anul 800) sau poti alege terasele hotelurilor faimoase (Four Seasons). Un croissant si un cappuccino raman la un pret rezonabil pentru atmosfera autentica (aproximativ 10 euro).

Milano inseamna si arta in toate formele, mai ales ca permanent orasul este impanzit de expozitii in spatii mai mult sau mai putin conventionale. Museo Poldi Pezzoli, gazduit de o vila din secolul XIX de pe Corso Manzoni, devine genul de experienta milaneza autentica care te lasa sa admiri picturi celebre, dar si colectii rare de obiecte decorative din ultimele doua secole. Confortul tau va ramane pe primul loc si de aceasta data, daca iti faci rezervare online la Poldi Pezzoli, cu cardul tau MasterCard, din timp. De altfel, recomandarea este valabila si in alte cazuri, cum este celebra opera a lui Da Vinci, Cina cea de Taina, aflata in fosta sala de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano. Ca sa o poti vizita, este obligatoriu sa ai rezervare, pentru ca nu intra decat un numar limitat de vizitatori zilnic, din cauza riscului de degradare a picturii murale.

Apropo de carduri, se vor dovedi foarte utile in numeroase situatii, inclusiv pentru plata taxelor de autostrada si pentru inchirierea unei masini. Iar daca ai uncard MasterCard contactless, ia-l cu tine in vacanta, Milano este unul dintre orasele italiene unde aceasta modalitate de plata este foarte raspandita.

Pe de alta parte, daca nu vezi POS-ul intr-un boutique, intreaba, totusi, daca accepta plata cu cardul. Este posibil ca aparatul sa fie sub tejghea, din cauza preocuparii proprietarilor de a nu afecta aspectul magazinului cu obiecte care nu ii reflecta specificul.

Un tur complet al orasului ajunge si in zona Navigli din sud. Doar aici se mai pot admira canalele care, la inceputul secolului trecut, impanzeau Milano si serveau ca solutie de transportare a marfurilor. In jurul firelor de apa care s-au pastrat sunt tot felul de cafenele, restaurante si baruri de jazz, asadar optiunile sunt dintre cele mai diverse.

Pentru cazare, avantajul in Milano este tocmai diversitatea. Intotdeauna se gaseste o solutie accesibila care, desi se afla mai departe de centru, devine usor de accesat cu metroul.

Bucura-te de o vacanta milaneza perfecta, iar daca ai alte intrebari despre plata cu cardul in afara tarii, poti gasi mai multe informatii aici: http://www.mastercard.com/ro/consumer/summer-xboarders.html.

Citeste si: