Londra este acea destinatie de vacanta care iti ofera, la superlativ, tot ce ti-ai propus vreodata sa faci si sa vezi intr-un oras. Amestecul londonez de oameni, plimbare si mancare te face sa intelegi, imediat, de ce toata lumea isi doreste sa traiasca aici.

Este aproape imposibil sa cuprinzi Londra dintr-o singura calatorie dar, daca ai un plan bine stabilit, poti lasa in urma cat mai putine locuri neexplorate. Prima plimbare, dupa ce treci de socul agitatiei permanente si al unei engleze cum nu ai mai auzit in niciun alt loc, trebuie sa inceapa de la Piccadilly Circus. Intersectia pe care ai vazut-o la televizor de sute de ori reprezinta punctul de plecare pentru orice ti-ai propune. De preferat ar fi sa incepi cu un "tur" de recunoastere prin oras de la inaltimea faimoaselor autobuze rosii "cu etaj". Exista mai multe variante, dar cel mai savuros circuit acopera, din mers, locurile din vecinatatea Tamisei.

Si tot pentru o vedere "de asamblu" este mai mult decat necesar sa te inscrii pentru o "calatorie prin nori" la bordul unei cabine din "London Eye". Intors cu picioarele pe pamant, pornesti pe jos pe Victoria Street si in cel mult jumatate de ora esti la Buckingam Palace exact la timp urmari schimbarea garzii regale. Pe drum treci peste Tamisa pe Westminster Bridge si mai pierzi cateva momente pentru a imortaliza prezenta impunatoare a celui mai faimos ceas din lume - Big Ben!

Ca iubitor de arta, descoperi inca un oras, cel al galeriilor si muzeelor care te poarta prin toata istoria omenirii. Chiar daca ti-ai propus sa stai mai mult prin restaurante, tot ramane obligatoriu sa ajungi la The National Gallery si sa admiri picturile semnate de cei mai importanti artisti nascuti intre secolele XIII si XIX.

Tot pentru cultura generala intra macar o ora la Tate Modern, cea mai de succes galerie de arta contemporana din lume, frecventata anual de peste 5 milioane de vizitatori. Pe lista scurta mai intra Muzeul Regal Greenwhich unde sunt grupate Muzeul national de marina cu faimosul vas Cutty Sark din secolul XIX, pastrat intr-un glob de sticla, Observatorul si Casa Reginei din secolul XVII.

Mult prea cunoscutul Madame Tussauds merita vizitat, iar pentru a evita sa astepti ore intregi la coada, rezerva din timp un bilet de intrare de pe site-ul oficial, unde partener preferat de plati este MasterCard. Avantajele sunt multiple: discounturi, accesul la ¬London Eye¬ ca parte din tichetul cumparat, posibilitatea de a alege ziua si intervalul orar cand vrei sa vizitezi si, cel mai important, vei avea prioritate la intrare.

Cand, in sfarsit, te duci la cumparaturi, Londra iti da impresia ca a strans la un loc toate tipurile de magazine inventate vreodata. Cel mai faimos dintre ele, Harrods Gallery, ramane fascinant prin atmosfera "pretioasa" care inobileaza si produsele de volum. Strada magazinelor faimoase ramane insa Oxford Street iar restul numelor importante se gasesc grupate in cartierul Mayfair.

Inainte de orice restaurant, fie el detinut de Jamie Oliver sau Gordon Ramsay, ca pasionat de mancare si gatit te simti cel mai bine in Borough Market din zona centrala Southwark, exact langa London Bridge. Piata care dateaza din anii 1200 ramane locul de intalnire pentru specialitati si ingrediente din toate bucatariile lumii.

Pentru un pahar de vin sau pentru o cina completa, merita sa ajungi la Vinopolis, un complex de cinci restaurante dedicat experientelor "cu gust". Daca esti amator de bere, atunci inchei ziua langa un sortiment local la un pub clasic englezesc.

Transportul in oras se face rapid cu metroul care te lasa sa simti cel mai bine "vibratia" orasului. Daca esti mai romantic, iar timpul nu este o problema, atunci foloseste un autobuz "cu etaj" sau ia vaporasul pe Tamisa.

Daca esti pasionat de teatru, la statia Waterloo a autobuzelor 1, 68 si 171 vei gasi Old Vic Theatre, al carui director este celebrul actor Kevin Spacey. Pe langa spectacolele in sine, vei avea ocazia sa te bucuri de ambientul unei cladiri istorice, construita in 1818. Apropo de autobuze, la Londra poti sa-ti platesti calatoria in doi timpi si trei miscari, daca ai in portofel un card MasterCardsau Maestro contactless.

Londra este plina de evenimente de prima mana, asa incat rezerva si achizitioneaza online, din timp, bilete. Odata puse in vanzare, acestea se dau ca painea calda. Avantaje? La rezervarile online, stii sigur ca ai bilet la spectacolul dorit, iar anumite site-uri iti ofera un preview al scenei - cum este ea vazuta de pe locul ales de tine, asa vei fi sigur ca iti iei cel mai potrivit loc din sala.

Pentru cazare, londonezii sunt poate cei mai inspirati intreprinzatori, asa ca internetul ofera numeroase posibilitati mult mai atractive decat clasicul hotel. O idee de vara este inchirierea unui apartament ai carui proprietari sunt plecati in vacanta.

Citeste si: