In 2016 toata lumea a invatat cum sa se imbrace. Fie ca au copiat numeroase fashion blogger-ite din afara, fie ca isi petrec ziua uitandu-se pe site-uri de tip tumblr.com, lookbook.nu, in 2016 fara exceptie au rasarit o serie de fashioniste precum ciupercile dupa ploaie. Nu e un lucru neaparat rau, cui nu ii place sa se uite pe strada agale si sa vada Paris Fashion Week desfasurandu-se pe strazile murdare ale Bucurestiului? Daca iti permiti sa ti se murdareasca pantalonii din ultima colectie a lui Michael Kors, desigur. Moda este declinabila si adaptabila, fiecare femeie este libera sa adapteze tendintele sau sa le evite in functie de propriul stil. Atata timp cat nu iau ochii masinilor din trafic si nu cauzeaza accidente in masa, suntem in siguranta de fashioniste.

Palarie Marc Jacobs (foto: fashioncapital.co.uk)Foto:

Ce este o fashionista? O femeie care arata absolut mereu impecabil, indiferent de ocazie, ale carei haine sunt mereu apretate, curate, parfumate, accesorizate si in tema cu ultimele tendinte de pe toate site-urile cunoscute de streetstyle. Fashionista foloseste uneori tehnica overdress (sa se imbrace mai exagerat decat o cere ocazia). Sa generalizezi o intreaga societate de femei care stiu cum sa se imbrace este ca si cum ai spune ca toate femeile care se dau cu Chanel sunt pitipoance. Pentru a clarifica cu adevarat termenul fashionista este nevoie de o categorisire mai amanuntita.

Blogger fashionista este exact ce ii spune titulatura. Femeia aceasta impecabila are un fotograf profesionist care o urmareste peste tot, un paparazzi de buzunar. Acesta ii face poze intr-o sumedenie de tinute, pe care mai apoi fashionista le pune in postari pe blogul personal. Ii putem spune si trendsetter. Cu cat devine mai populara, cu atat stabileste regulile modei in gradina blogului personal.

Fashionista de ocazie este femeia ocupata pe care o zaresti, din cand in cand, imbracata casual, dar cu un accesoriu statement, care cu siguranta costa cam cat da un student pe chiria de o luna. Insa tinutele ii sunt create cu gust, iar accesoriile scumpe de genul trec neobservate. Aceasta fashionista are tendinta de a se impopotona la evenimente extravagante. In acele ocazii devine o pasare Phoenix a modei. Rasare din cenusa zilei de ieri cand a fost zarita pe strada cu un coc dezordonat si devine o pasare tropical imbracata intr-o rochie haute couture, asortata cu perle de cea mai buna calitate.

A photo posted by NET-A-PORTER (@netaporter) on

Fashionista exagerata are notiunile elementare de moda, insa la fel ca vedetele evita sa raspunda la intrebari personale, dar si sa foloseasca in tinutele de zi cu zi. Fashionista aceasta prefera sa exagereze cu accesorii, nu respecta nicio regula de asortare a culorilor si nici nu se imbraca in functie de ocazie. Pentru ea fiecare zi este o parade de moda. Fie ca vorbim despre palarii fosforescente sau o rochie facuta din ziar, fashionista exagerata nu cunoaste limita decentei. Daca limita decentei ar fi o poezie pe care ar fi trebuit sa o invete la scoala, in mod sigur ar uita cuvintele.

Fashionista impostoare incearca prea mult si se vede. Da o adevarata savoare expresiei ca nuca in perete. Atunci cand un anumit stil nu se potriveste unei persoane acest lucru se reflecta in toate tinutele pe care te chinui cu atata ardoare sa le asortezi cu pantofii scumpi, pe care si-a cheltuit tot salariul. Fashionista impostoare este femeia care incearca atat de mult sa fie in tendinte, incat isi rupe tocurile pe strazile Bucurestiului.

Vedeta fashionista este cea aranjata si imbracata de o echipa intreaga de oameni. Pe ea o vedem pe copertile revistelor unde este intruchiparea perfectiunii, atat vestimentar, cat si fizic. Daca stilistul ii dicteaza sa isi schimbe stilul, vedeta fashionista o va face. Astazi este haute couture la o prezentare de moda, maine este grunge la un concert. Celelalte categorii de fashioniste aspira sa devina vedeta.

Anti-fashionista este una dintre cele mai admirate dintre toate categoriile de fashionista. Are un stil propriu, care sparge barierele tuturor tendintelor, prezente pe toate site-urile si blog-urile de specialitate. Nu este ghidata de un stilist, dar este admirata precum fashionista de la categoria de mai sus. Iar stilul ei i se potriveste manusa. Da o alta nota stilului chic indiferent. Fie ca se imbraca in haine de designer, sau isi asorteaza pantofii vintage din SH, la ultima rochie din colectia de primavara-vara de la H&M, anti-fashionista are un fler pentru moda nativ.

Indiferent de cele sase stiluri de fashionista o femeie trebuie sa stie notiuni elementare de asortare, insa nu trebuie sa fie zilnic perfecta ca pentru o parada de moda. Moda s-a nascut din indiferenta, dar si din exagerare. Trebuie doar sa se nasca un echilibru intre cele doua.

Fiecare sfat vestimentar de la Moda, pe bune? ajuta dulapul sa stea plin cu hainele potrivite gustului tau, haine rezistente si la cei mai iuti si ascutiti ochi critici. Citeste-o pe Ana in fiecare zi pe www.modapebune.ro.