Niste designeri suedezi impreuna cu mestesugari romi au creat o colectie limitata de produse ce au la baza conceptul de nomadism si schimburile culturale produse de acestea. Colectia a fost prezentata saptamana trecuta la Stockholm Design Week cu sprijinul Institutului Cultural Roman. Este prima data cand ICR prezinta o astfel de colaborare.

Aceasta metoda combina interesul pentru mestesugurile traditionale, descoperirea unor noi culturi, calatoriile si nu in ultimul rand oamenii. In Romania designerii suedezi s-au integrat in comunitatile de mestesugari romi, le-au ascultat povestile si au schimbat experiente ce tin de design si tehnica traditionala roma.

Mattias Rask si Tor Palm si-au propus prin proiectul Glimpt Studio sa inteleaga aspecte ale nomadismului care marcheaza cultura roma. S-au lasat inspirati de produsele mestesugarilor si au creat aceasta expozitie de produse. Proiectele lor i-au purtat pana acum in Africa de Sud, Vietnam, Peru si, cel mai recent in Romania.

Inca din 2014 Institutul Cultural Roman a contribuit la Stockholm Design Week prin concepte curatoriale ce au implicat obiecte mestesugaresti si principii de design modern. Este prima data cand Institutul Cultural Roman prezinta o astfel de colaborare: Suedia - Romania, ca rezultat al unei initiative independente venite din partea retelei de intreprinderi de economie sociala Mesteshukar ButiQ.

Expozitia poate fi vizitata la Institutul Cultural Roman din Stockholm pana pe data de 4 martie 2016. Proiectul va fi apoi preluat de Muzeul din Falkenberg, unde va fi inaugurat in data de 8 aprilie, Ziua Internationala a Romilor.