Potrivit unui studiu, tinerii care fac parte din generatia millennials - in special cei nascuti in anii '90 - sunt de aproape doua ori mai inactivi sexual fata de cei din generatia precedenta. Chiar si cei nascuti inainte de anii '90 intretin relatii sexuale mai rar fata de cat obisnuiau sa faca parintii sau bunicii lor. Mai mult, numarul tinerilor inactivi sexual s-a dublat in ultimele trei decenii, scrie The Washington Post.

Generatia MillennialsFoto: HotNews.ro

Cercetarile recente arata ca cei care fac parte din Generatia Y - persoane nascute intre 1980 si 2000 - au mai putini parteneri sexuali fata de "baby boomers" (persoanele nascute in perioada de explozie demografica de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial) si fata de Generatia X (cei nascuti intre 1965 si 1982). Asta nu inseamna insa ca majoritatea tinerilor nu intretin relatii sexuale, insa numarul adolescentilor inactivi sexual este in crestere, scriu jurnalistii de la The Washington Post.

Intarzierea actului sexual nu este insa un lucru rau, spun expertii. Acest trend poate intari relatiile si poate reflecta faptul ca femeile sunt mult mai increzatoare sa spuna nu.

"Atata vreme cat oamenii accepta toate formele sexului cu consimtamant, pot avea o mai buna intelegere a termenului de consimtamant. In plus, asa acceptam din ce in ce mai putin sexul sub presiune", a declarat pentru Washigton Post Stephanie Coontz, director in cercetare la Consiliul Familiilor Contemporane.

De cealalta parte, unii experti sunt ingrijorati de faptul ca din ce in ce mai multi tineri intampina greutati atunci cand vine vorba sa-si formeze o relatie de cuplu. Potrivit cercetatorilor, acestia cauta tot soiul de scuze, fie sunt in cautarea succesului si se axeaza pe cariera, fie au asteptari nerealiste in ceea ce priveste felul in care arata partenerii. Iar asta se datoreaza aplicatiilor de intalniri.

  • Numarul tinerilor inactivi sexual s-a dublat in ultimele trei decenii

Potrivit aceluiasi studiu, in ultimii 30 de ani numarul tinerilor care nu fac sex s-a dublat. Astfel, 15% dintre tinerii cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani recunosc ca nu au mai facut sex de cand aveau 18 ani, fata de un procent de 6% in anii '90. Atunci cand cei nascuti in anii '60 aveau aceeasi varsta ca tinerii vizati in acest studiu.

*Captura The Washington Post

  • Femeile fac mai putin sex decat barbatii

In randul femeilor rata de inactivitate sexula s-a triplat, de la 5 la 16 procente, iar la barbati e aproape dubla, de la 8 la 14 procente.

  • Millennials au mai putini parteneri sexuali fata de cei din generatiile trecute

Cu toate ca tinerii din generatia Y sunt mai deschisi catre sexul in afara casatoriei fata de cei din generatiile precedente, acestia intretin relatii sexuale cu mai putini parteneri fata de oricare alt grup din 1960 incoace. Un millenials are, in media, pana la 8 parteneri, fata de 10 pentru Baby Booomers si 11 pentru Generatia X.

*Captura The Washington Post

  • Sa fie tehnologia si smarphone-urile de vina?

"Acest grup (n.r- Generatia Y) comunica din ce in ce mai mult prin intermediul unor ecrane, decat fata in fata", constata autorul studiului Jean Twenge.

Asadar, faptul ca tinerii se intalnesc din ce in ce mai rar poate fi o cauza pentru care tinerii din ziua de azi fac sex din ce in ce mai rar. Insa viata pe care multi o au online le poate influenta viata de zi cu zi in foarte multe feluri, mai ales ca potentialii partenerii pot sa dispara pentru totdeauna cu un singur click sau cu o simpla glisare a degetului spre stanga. Asta in cazul Tinder-ului, cea mai populara platforma de dating.

"Comunicare din zilele noastre are o natura anti-sexuala, oamenii nu mai petrec destul timp unii cu ceilalti. Plus ca mai e <> in camera, i se spune internet", afirma Norman Spack, profesor de pediatrie la Scoaka de Medicina Harvard.

Tot acesta e de parere ca tinerii din ziua de azi pierd o distractie pe cinste.

Faptul ca tinerii fac sex mai rar este un lucru bun, subliniaza antropoloaga But Fisher. Mai ales pentru ca cei din generatia baby boomers au dus la o crestere a ratei de divort. Se poate ca faptul ca acesti tineri o iau mai usor sa duca la casnicii mai bune.

"Sexul este un stimul puternic, dar la fel putem spune si despre relatiile romantice. Ce genereaza dorinta de sex se afla pe o treapta mai jos de cortex. Se afla mult mai jos chiar si decat ceea ce simtim la nivelul membrelor. S-ar putea situa pe aceeasi treapta cu foamea si setea. Tinerii acestia vor ajunge sa faca sex, sunt sigura de asta", incheie But Fisher.

  • De ce nu mai fac tinerii sex

*Unii spun ca sunt foarte ocupati

*Altii prefera sa invete pentru scoala/facultate

* Se concentreaza asupra carierei

*Cauta relatii serioase

*Prefera sa se uite la seriale ori la filme porno; sa stea pe Internet